Hatay Mahalli Haber
MENÜ
Tamer Yazar
Tamer Yazar
yazar5@hotmail.com
Paylaş Paylaş Paylaş Yazı 254 defa okundu.

Seçim ittifakı mı Barajdan kurtarma operasyonu mu

2019’a az kaldı… Hesaplar çok ! Hesaplamalara ekli senaryolar da ! Ankara’nın son telaşı da buna dair olmalı ! Özellikle de SON kanun çalışması ! Hani, “Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun, Siyasi Partiler Kanunu, Milletvekili Seçimi Kanunu ve Mahalli İdareler” ile ilgili kanunda değişiklikler içeren 26 maddelik kanun teklifi !

AKP ile MHP’nin ortak hazırladığı ‘ittifak kanun teklifi’ çok şey fısıldıyor, ama… Fısıldadıkları arasında çok fazla dile getirilmeyen şeyler de var ! Hafif makyajlanan ve HER ŞEY DEMOKRASİ İÇİN sloganı içine saklanan… Ama artık öyle bir haldeyiz ki, GÖRÜNEN KÖY öyle kılavuz falan istemiyor ! Kim ne HESAP yapıyor, az buçuk biliniyor ! Hatta o hesabın UCU nereye çıkıyorsa, o da öylece ortada duruveriyor !

Haklısınız !

Kanun teklifinde çok detay var, ama… Bizim gözümüze çarpanı konuşalım, hani ittifak yapan (AKP-MHP) partilerin baraj sorununu çözmeye yönelik olanı, olası bir riski SIFIRLAMA çabasını… Ki akla da İYİ PARTİ ile beraber oylarının % 10 sınırı altına düştüğü söylenen MHP geliyor…

Hazırsanız, merak edenler için bir kez daha sıralayalım mı ?

MHP’yi barajdan kurtarması beklenene biraz yakından bakalım mı ?

Evet…

HIZLICA hazırlığı yapılan kanun teklifine göre;

- Sandık sonuç tutanağında, ittifakların her birinin aldığı ortak oyların sayısı ayrı ayrı gösterilecek.

- Siyasi partilerin seçimlerde başka bir siyasi partiyi destekleme kararı almalarını yasaklayan hüküm kaldırılacak.

- Seçimlere İTTİFAK yaparak katılma kararı alan siyasi partilerin, seçim takviminin başlamasından itibaren, en geç 7 gün içerisinde, genel başkanların imzaları altındaki "ittifak protokolü" ile YSK'ya başvurmaları gerekecek.

- Oy pusulasında, siyasi partilerin İTTİFAK protokolünde belirledikleri ittifak unvanı yazılacak. İttifakın unvanı belirlenmemişse, oy pusulasına yalnızca "İTTİFAK" ibaresi yazılacak. Unvanı olmayan ittifakın birden fazla olması halinde, bunlar başvuru sırasına göre numaralandırılacak.

- İttifakın ortak oylarından gelen pay ise, ittifak yapan siyasi partilerin tek başına aldıkları oyun bu partilerin toplam oyuna bölünmesiyle elde edilen katsayının ittifakın ortak oyu ile çarpımı sonucunda elde edilecek.

- İttifak yapan siyasi partilerin geçerli oyu, ittifakı oluşturan siyasi partilerin her birinin tek başına aldıkları oy sayısına ittifakın ortak oylarından gelen payın ilave edilmesiyle elde edilecek. İttifakın ortak oylarından gelen pay ise, ittifak yapan siyasi partilerin tek başına aldıkları oyun bu partilerin toplam oyuna bölünmesiyle elde edilen katsayının ittifakın ortak oyu ile çarpımı sonucunda elde edilecek.

-İTTİFAK YAPAN SİYASİ PARTİLERİN ALDIKLARI GEÇERLİ OYLARIN TOPLAMI YÜZDE 10’U GEÇMESİ HALİNDE, BU SİYASİ PARTİLERİN HER BİRİ BARAJI GEÇMİŞ OLACAK.

- İttifak yapan siyasi partilerin milletvekili sayısının hesaplanmasında, ittifakın toplam oyu esas alınacak. Bu oy miktarına göre, önce ittifakın elde ettiği toplam milletvekili sayısı belirlenecek, bu sayı ittifakı yapan siyasi partiler arasında aldıkları geçerli oy sayısı esas alınarak paylaştırılacak.

- YSK, hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenlerin muhtarlık seçimleri hariç, oy kullanmalarını sağlamak için seyyar sandık kurulu kurulmasına karar verebilecek.

- Oy zarfları üzerinde, "Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu" amblemi yer alacak şekilde filigranlı kağıtlar hazırlanacak. Üzerinde Sandık Kurulu mührü bulunmamasına rağmen; söz konusu filigran, amblem ve ilçe seçim kurulu mührü bulunan zarflar geçerli sayılacak.

- Seçimlere katılma yeterliliği taşıyan siyasi partinin seçime katılmaması halinde, bu partinin üyesi, kendisinin ve partisinin yazılı muvafakati alınarak başka bir siyasi partiden aday gösterilebilecek.

- Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçiminde oy pusulaları aynı zarfa konulacak. Oy pusulasında, ittifak partileri çerçeve içine alınacak.

Tüm bunların ötesinde başka bir şey daha var !

Aslında merak edilen… Ankara’da kimi çevrelerin ‘MHP’Yİ KURTARMA OPERASYONU’ olarak baktıkları bu son kanun çalışmasının CHP ve HDP nezdinde nasıl bir karşılık bulacağı… Ki HDP noktasında BASKI altında tutulan siyasetin geleceği, belki de AKP-MHP ittifakına karşılık meydanlara çıkması olası başka ittifaklarla nefes bulacak !

Peki, CHP, siyasetin BARAJ sorununu ÇÖZME (!) adına ALELACELE yaratılan bu yolda mı ilerler, yoksa ‘BEN’ ve ‘DİĞERLERİ’ başlığında olası bir 3 PARTİLİ Meclis ‘bana yeter’ mi der ?

Hangisi ?