Gastronomi kentliyiz Sosyal medyada neredeyiz
Gastronomi, sırtına çantasını takıp da yollara düşen ya da bavulunu toparlayıp da seyahate çıkan milyonların, turizm destinasyonları arasında tercih yaparken bir adım öne çıkarttıkları bir kavram… O yüzden bu noktada biraz mola alalım ve neredeyiz, buna bir bakalım! Ama haritadaki Gastronomi kentlerine de yakından bir bakalım mı ? Kimlerle rekabet halindeyiz, önce bunu bir fark edelim…
Evet…
İlk sırada Popoyan var, Kolombiya’dan…
Diğerleri mi ?
Chengdu-Çin Halk Cumhuriyeti
Östersund İsveç
Jeonju-Güney Kore
Zahle-Lübnan
Florianopolis-Brezilya
Tsuroaka-Japonya
Shunde-Çin Halk Cumhuriyeti
Gaziantep-Türkiye
Parma-İtalya
Burgos-İspanya
Belem-Brezilya
Rasht-İran
Denia-İspanya
Tucson-A.B.D.
Bergen-Norveç
Ensenada-(Baja California)-Meksika
Phuket-Tayland
Hatay-Türkiye
Buenaventura-Kolombiya
Alba-İtalya
Cochabamba-Bolivya
Panama-Panama
Paraty-Brezilya
San Antonio-A.B.D.
Fazlası da vardır belki, ama liste yine de kalabalık…
Kalabalığın olduğu yerdeki rekabet ise oldukça sert…
Biraz da bundan…
2005 yılından bu yana, dünyanın farklı kıtalarından birçok şehrin gastronomik mükemmelliğini etiketleyen UNESCO’nun Yaratıcı Gastronomi Şehirleri Ağı’nda yer almaya hak kazanan Hatay, eldeki bu yoğun rekabet içinde ne yapıyor, soralım mı ? Ulusal ve uluslararası boyutta tanınan yerel mutfak kültürü ile etiketlenen Hatay, özellikle de sosyal medyayı ‘PAZARLAMA’ ve ‘TANITIM’ adına nasıl kullanıyor kısmını da sorularımıza ekleyelim ama ! Tarihi zenginliği ve coğrafi konumunun getirdiği malzeme çeşitliliği ile çok sayıda özgün yemek çeşidinin mevcut olduğu Hatay’ın bu başlığını yönetenlerden CEVAP beklediğimizi de…
Niye mi ?
Bu kent, yaşadığı bölgesel sorunların kıyısında olmasının maliyetini bir çok başlıkta ödedi, ödemeye de devam ediyor, ki turizm bu başlıklardan bir tanesi… O zaman, eldekine NEFES vermenin gayretinde turizm STRATEJİMİZ ne, merak ediyoruz açıkçası ! Bunu sorarken de, Hatay’ın Gastronomisi adına dümenin başında olan Büyükşehir Beleyesi tarafından kullanıma açılan “@HatayGastronomi” twitter hesabını sorgulayalım istiyorum, ki iyi başlayıp 19 Mart’ta donandan, paylaşımları yavaşlatandan, hatta durdurandan…
Sosyal medyayı siyaseten iyi kullanan kent idarecilerine tavsiyemiz olsun mu ?
Eldeki markanın da beslenmeye ihtiyacı var ! En çok da, salt bu hesabı yönetecek bir ekibe… Zira hikâyeniz anlatıldıkça bilinirsiniz… Hikâyelerinize eklediğiniz fotoğraflarla hatırlanırsınız… Paylaşıldıkça da marka değerinizi arttırırsınız… Biraz da bu yüzden, BİR ŞEYLER PAYLAŞMAK İÇİN bir şeyler paylaşmayın… Ama bu kentin mutfak hikâyesine dair illa ki bir şeyler paylaşacaksanız eğer, ( # ) hashtag kullanın, kendinize sosyal medya içinde ara yollar açın, hatta sektörün bilinen isimlerini paylaşımlarınıza etiketleyin, daha çok insanla buluşun ve bu kente olan daveti olabildiğince kalabalıklaştırın…
Bir şeye sahip olmak değil konumuz…
Ama kendimizi nasıl anlattığımız…
Peki, anlatabiliyor muyuz ?
EVET’se, tebrikler !