Hatay Mahalli Haber
MENÜ
Tamer Yazar
Tamer Yazar
yazar5@hotmail.com
Paylaş Paylaş Paylaş Yazı 243 defa okundu.

EN SONUNDA mı desek BUNA DA ŞÜKÜR diye eklesek

“Buradaki kültürel varlığı gelecek kuşaklara aktarmak için…”

diye başlamışız söze !

“…yeni bir kazı yapıyoruz!”

diye de devam etmişiz !

Nerede miyiz ?

Hatay'ın Defne ile Samandağ ilçeleri sınırında yer alan St. Simon Manastırı’nda… Erken Hristiyanlık hac merkezi olarak kabul edilen, "Stilitler Tarikatı"nın kurucusu Antakyalı St. Simon tarafından dini eğitimler verilmek üzere kurulan manastırda…

6. yüzyılın Antakyalısında…

Niye mi ?

Yaklaşık 60 YIL SONRA yeniden başlatılan kazı ve restorasyon çalışmaları için !

Eldekini turizme kazandırmak için !

60 YIL SONRA !

Merak ettim…

60 yıldır neredeymişiz ?

Bunca zaman niye unutmuşuz ?

Başlamak için neden bu kadar geç kalmışız ?

Bir arkadaşım, yıllar içinde tahrip edilmiş tarih için bir şey paylaşmıştı bir zaman…

Demişti ki…

-

Hınçla sevilmez... Döverek terbiye verilmez... Aşağılayarak öz güven kazandırılmaz... Dalga geçerek samimi olunmaz... Bağırarak ikna edilmez… Bütün bu şiddet davranışlarının sonucu aynıdır... Ortak sonuç, şifası zor yaralar açmak ve daha nice yaralar açacak zalimler yaratmak…

-

Tarihe bakışımız da İNSAN ilişkileri gibi diyendeyim o yüzden, ki yıllar boyu bu alanın sahipsizliği için yazıp durmamız da bundandı… Elde sprey boyalarla, aşkını 1500 seneden daha eski manastırın kalıntılarına resmedenlerin özgürlüğünü haberleştirirken, çabamız bundandı… Kalıntılar üzerine masa örtüsü serip de, üzerinde kahvaltı yapanları izlerken, buradaki başıbozukluk üzerine elde kalem yazıp çizmemiz bundandı… Bunca sene kimsenin gelip gitmediği, personel eksikliğinden korunamadığı itiraf edilen bir inanç merkezinin darmadağınık halini resmedip durmamız bundandı…

O yüzden, HOŞGELDİNİZ !

60 yıl sonra da olsa, HOŞGELDİNİZ !

Peki, bundan sonrası mı?

Onu da, Hatay Arkeoloji Müzesi Müdürü Ayşe Ersoy anlatmış…

-

Burası, yıllar içerisinde geçirdiği büyük depremlerle ve ZAMANA YENİK düşmesiyle, bütün duvarlardaki kesme yapı taşları hep yıkılmış… Alanda bir düzenleme yapılacak. 3D lazer taraması, mozaiklerde de sağlamlaştırma yapıldı... Bizim mozağimizi değerli kılan bir nokta da, mozaiklerde çok yoğun cam tessera kullanılmış olması, ama maalesef zemine çok yakın olduğu için tahrip olmuş... Bir tane de yazıt var… Yazıtta, 'Bu güzel alanı tamir ettirdik' diye yazıyor… Tarihlendirme açısından önemli bir buluntu… İNŞALLAH, 2021 yılında vaftizhanede bir kazı yapmayı DÜŞÜNÜYORUZ… Çünkü orası HİÇ açılmamış, önemli bir alan... Kazılarımız sürecek ve restorasyon tamamlanınca, bu önemli inanç merkezi manastırın tüm bölümleri ziyarete açılacak…

-

Bir şeyde takıldım !

ZAMANA YENİK düşmesinde !

Sadece zamana mı yenik düşmüş ?

Bizlerin katkısı hiç olmamış mı ?

Düşünün !

Az biraz düşünün !