CHP'lilerin Sabrı Mı? İYİ Parti'lilerinki Mi?
Hikayenin başına dönersek eğer,
...Deniz Baykal tarafından aktif siyaset için davet edilen, 2002 Türkiye genel seçimlerinde CHP İstanbul Milletvekili olarak Meclis'e giren Kemal Kılıçdaroğlu'nun, onu davet eden kişiye karşı sadakati sadece 2 sene sürmüş ! 2004 yerel seçimleri sonrasında, Baykal'a karşı, partide yeniden yapılanma ve olağanüstü kurultay çağrıları dile getirilmeye başlanırken, Kılıçdaroğlu da o çağrı sahipleri arasında yer almış, hatta “İktidara Yürüyüş Hareketi" başlıklı bir bildiri yayımlanırken, imza sahibi 30 milletvekili arasında o da varmış !
Anlayacağınız, Özgür Özel'in "DEĞİŞİM" başlıklı hareketiyle onun “İktidara Yürüyüş Hareketi" arasında çok bir fark yok ! O halde Özel'i de NİYE BUNU YAPTIN diye suçlamaya gerek yok !
Siyasetin hırsla yoğrulduğu bir Türkiye modelinde hele ki...
Bugün, 31 Mart seçimlerinden sonra yaşadığı hezimetin faturasını alışılmadık şekilde üstlenen İYİ Parti lideri Meral Akşener'in, yapılacağı söylenen kurultayda aday olmayacağını ifade etmesiyle başlayan bir tartışma varken, bunu, CHP ve Kemal Kılıçdaroğlu ile ilişkilendirmemek olmaz bence !
Niye mi ?
15. olağanüstü kurultayla Genel Başkanlık koltuğuna oturan Kemal Kılıçdaroğlu'nun ilk seçim kaybı, 2011 genel seçimleri... Yüzde 25,98 oy alarak, AK Parti'nin ardından ikinci olmuş, CHP... 2014 cumhurbaşkanlığı seçimini unutmak mümkün mü, hele ki seçilen aday başlığında bugün bile bitmeyen tartışmaları ? Her halde o dönemin en garip çıkışı da, İslam Konferansı Örgütü eski Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adaylığına yönelik eleştiriler için konuşan Kılıçdaroğlu'nun, "Tıpış tıpış sandığa gideceksiniz" deyişi olmuştu ! Ama bu seçim de kaybedildi ! Sıradaki kaybedilense, Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri oldu... Yapılan seçimde CHP % 24,95 oy oranıyla tekrar ikinci sırada kaldı, ama oy oranı da milletvekili sayısı da 2011 genel seçimlerine göre azaldı... Bu dönemin, hükümet kurulamaması sebebiyle yenilenen seçimlerin Kasım ayağında ise CHP, % 25,32 oy oranıyla yine ikinci sırada kaldı...
Değişmeyen şey, her alınan yenilgiden sonra ona karşı yükseltilen İSTİFA ET çağrıları oldu ama, Kılıçdaroğlu, bunların hiç birine EVET demedi, ki zaten süreç içinde yapılan kurultaylardan da hep lider olarak ayrıldı !
2017'deki anayasa değişikliği referandumu mu ? Kılıçdaroğlu ve ekibinin 'Hayır' kampanyası % 49'da kaldı, Erdoğan ise istediğini bir kez daha aldı ! Ve sırada, 2018 cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri var... Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığını Erdoğan'a karşı kaybederken, seçime Millet İttifakı çatısı altında giren partisi CHP'nin ülke genelindeki oy oranı, bir önceki genel seçime göre %2,67 azalarak %22,65'te kaldı ! 2019 yerel seçimleri ise Kılıçdaroğlu liderliğinin belki de aldığı en net ilk zafer oldu ama, bu başarının mimarının da Kürt oyları olduğu çokça söylendi ! Nedeni ne olursa olsun, zafer zaferdi ve 25-26 Temmuz 2020 tarihlerinde girdiği olağan kurultaydan da lider olarak çıkmayı bir kez daha başardı, Kılıçdaroğlu ! Tabi unutmadan, bu liderlik süreci genel seçimlere de ev sahipliği yaptı ! 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan genel seçimlerde, CHP, oyların %25,35'ini aldı ! 31 Mart sonrası, Özgür Özel'in, "CHP, başının üzerindeki görülmez yüzde 25'lik tavanı söz verdiğimiz gibi kırmıştır" deyişindeki o yıllarca değişmeyen sınırın altında kaldı, anlayacağınız...
Özetle, 2011 senesinden bugüne liderliği çokça sorgulanan ve neredeyse girdiği hiç bir seçimde AKP'ye de Erdoğan'a da gözle görülür bir üstünlük sağlayamayan Kemal Kılıçdaroğlu, 4-5 Kasım 2023 tarihinde yapılan 38. olağan kurultaya kadar makamından kalkmadı !
Partisinin ve seçmenlerinin onun bu başarı (!) grafiğine olan sabrını izlerken, 2019 seçimlerinden hezimetle çıkan İYİ Parti'deki İSTİFA seslerini çözmeye çalışıyor insan... 1994'ten bu yana siyaset içinde yer alan Meral Akşener'in de bu İSTİFA taleplerine HAYIR dememesini en çok da...
Bence,
...olması gereken de tam olarak bu !
Ara ara BU BENİM SON SEÇİMİM diyen Erdoğan'ın sorgulanamayan TEK ADAM hali ve liderliği ya da Kemal Kılıçdaroğlu'nun aldığı onca seçim yenilgisine rağmen GİTMEM diyen ısrarı, normalleştirilen siyaset profilimizken, 25 Ekim 2017'de kurulan İYİ Parti'de ilk liderleri noktasında yaşananlar o yüzden garip geliyor !
En çok da, MHP'de liderliği tartışma konusu bile yapılamayan Devlet Bahçeli'nin Meral Akşener'e GİTME deyişi !
Sahi, o ne düşünüp ne hesaplıyor da GİTME diyor ?