Bu defaki yazımız Antakyanın belediyesine
Haberin girişi şu… “Antakya Belediyesi’nce Türkiye’de ilk kez başlatılan…”, ki merak ediyorsunuz o İLK KEZ olanı, hele ki Türkiye başlığında verileni… O yüzden merak edip biraz daha ilerliyoruz, haberin devamında o İLK KEZ olana kurumsal sorumluluk adına daha neler eklenmiş, biraz daha okuyoruz… “Antakya’mızda bulunan semt pazarlarında yaklaşık 30 pazarcımız, süt ve süt ürünlerini kendi çiftliklerinde üreterek pazarlarımızda satışa sunuyor. Ancak şehrimizin sıcak iklimi, rüzgârlı ve tozlu havası, uçan haşereler, bu ürünlerin bozulmasına ve dolayısıyla halkımızın sağlığının olumsuz yönde etkilenmesine neden oluyor. Biz de bu ürünlerin daha güvenilir, hijyenik ve sağlıklı şekilde satışa sunulmasını önemsedik. Bu nedenle, semt pazarlarımızda satışa sunulan süt, süt ürünleri ve benzeri şarküteri gıdalarının sıcak havalarda bozularak zararlı maddeler üretmesini engellemek amacıyla, Sağlık Bakanlığımızca verilen talimatları da göz önünde bulundurarak, zorunlu buzdolabı uygulaması başlattık. Bu süreçte, buzdolabını Pazar yerine getiren pazarcı esnafımızı da düşünerek, elektrik teminini yine belediyemizce karşılıyoruz.”
Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci’nin Antakya adına başlattığı bu yeniliğe KÖTÜ demek mümkün mü, hele ki Sağlık Bakanlığı’nın talimatlarının insan sağlığı noktasında uygulandığı söylenirken…
Ama merak ettiğim bir şey var !
Eldeki süt ürünlerinin dışında bir şey…
Peynirin, çökeleğin dışında bir şey…
Sahi, SU ürünlerini ne yapacağız ?
Sebze meyvenin orta yerine açılan balık tezgahlarının güneşin altında tüm gün satışa sunulduğu aynı Antakya’nın aynı pazarlarında yaşananları NE YAPACAĞIZ ?
SAĞLIK BAKANLIĞIMIZCA VERİLEN TALİMATLARI derken, aynı talimatların, çok daha tehlikeli bir sunumu NEDEN kapsamadığını merak ederken NE YAPACAĞIZ ?
Gayet sağlıksız şartlarda vatandaşın sofrasına konulmayı bekleyen SU ürünlerine SÜT ürünlerine gösterdiğimiz hassasiyeti göstermezken, NE YAPACAĞIZ ?
“Semt pazarlarımızda satışa sunulan süt, süt ürünleri ve benzeri şarküteri gıdalarının sıcak havalarda bozularak zararlı maddeler üretmesini engellemek amacıyla” derken ve aynı şeyin balık için de geçerli olduğunu bilirken, ama bu konuda hiçbir şey yapmazken, NE YAPACAĞIZ ?
Şimdi bir hatırlatmamız olsun, hem Antakya’nın o İLK KEZ’ini başaran belediyesine hem de Hatay’ın Büyük olan ŞEHİR belediyesine, ki insan sağlığı noktasında SU ÜRÜNLERİ TOPTAN VE PERAKENDE SATIŞ YERLERİ YÖNETMELİĞİ ne diyor, beraberce ona bir bakalım… ELDEKİNİN bununla yakından ya da uzaktan ilgisi olmadığını bir kez daha netleştirip MÜDAHALE isteyelim…
Okumaya başlayalım mı, MEVZUAT ne demiş ona bir bakalım:
Yönetmeliğin 8. Bölümü, “Perakende Satış Yerleri” kısmı…
Sabit Olmayan Yerlerde Perakende Su Ürünleri Satışı’na ilişkin olanı…
Madde 27 - Semt pazarları gibi belirli zamanlarda kurulan yerlerde perakende su ürünleri satışında aşağıdaki şartlar aranır.
a) (Değişik: RG 14/7/2004-25522) Semt pazarlarında su ürünleri satışları, çevre şartlarından etkilenmeyecek, korunaklı ayrı bölümlerde su, elektrik, aydınlatma sistemlerine sahip, zemini düzgün alanlarda yapılmalıdır. Satışı yapılacak taze su ürünleri, soğutuculu ya da buzlu, yarı kapalı ve 0 OC ile +4 OC arasında sıcaklığı sağlayacak ortamlarda satışa sunulmalıdır. Dondurulmuş ve işlenmiş ürünler ise ürün formuna uygun sıcaklığı sağlayacak soğutuculu dolaplarda sergilenmeli ve satışa sunulmalıdır.
b) (Değişik: RG 14/7/2004-25522) Ürünlerin kalitesinin korunması amacıyla, yeterli miktarda ve kalitede buz temin edilmeli ve hijyenik kapaklı kaplar içerisinde depolanmalıdır. Kullanılan su ve buz, içme ve kullanma suyu kriterlerine haiz olmalıdır.
c) Bu tür satış yerlerinde, kafa ve iç organların ayrılması gibi kesim ve temizleme işlemleri yapılmamalıdır.
d) Sergi, ambalaj ve benzeri amaçlar için hiçbir şekilde ahşap malzemeler kullanılmamalıdır.
e) Satış sonrası ürünün ambalajlandığı malzemeler, Bakanlıktan üretim izni almış ambalaj materyallerinden yapılmış olmalıdır.
f) (Değişik: RG 14/7/2004-25522)Sergilenen veya satışa sunulan su ürünlerinde ürünün adını ve fiyatını belirten bir etiket bulunmalıdır. Etiketler üzerinde tüketiciyi kandırıcı, yanıltıcı, ibare ve hüküm bulundurulamaz.
g) (Değişik: RG-27/04/2007-26505) Semt pazarlarında su ürünü satanların, genel hijyen kurallarına uygun giyinmiş ve çalışanlarının bir sağlık kurumundan sağlık raporu almış olması gerekir. Bu personelin periyodik sağlık kontrolleri ilgili mevzuatına göre yapılarak sağlık karnelerine işlenir.
Ne dersiniz… !
ELDEKİ ile İSTENEN aynı mıymış ?
Yoksa bir İLK’e daha ihtiyaç var mıymış ?