Hatay Mahalli Haber
MENÜ
Tamer Yazar
Tamer Yazar
yazar5@hotmail.com
Paylaş Paylaş Paylaş Yazı 230 defa okundu.

Başarmak istiyoruz doğru mu Peki tavsiye ister misiniz

Yeni ekonomi konusunda bilgi ve fikir SAHİBİ, kendi internet şirketini kurmak İSTEYEN girişimcilerle şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getirmeyi amaçlayan bir “pazar yeri” DÜŞÜNÜN… Düşlerinizi, bir iş planı dahilinde o pazarda alıcılarla BULUŞTURMAK istemez miydiniz?

İSTERDİM dediğinizi duyar gibiyim…

İşte “Etohum” da böyle bir şey ve geçenlerde, Etohum’un kurucusu Burak Büyükdemir’in ‘potansiyel’ girişimcilerle paylaştığı bazı tavsiyeleri okudum... Etrafımda giderek artan sayıda kişi ‘kendi işimi kurmak istiyorum’ derken, ben de buna dair bir şeyler paylaşmak istedim açıkçası…

Girişimciye notlar, ana başlığında…

Ufak tavsiyeler, yapılması gerekenler ara başlıklarında…

O zaman onları sıralayalım mı bugün ? Hayalleri ve iş planı HAZIR halde bekleyenleri o ilk ‘yatırımcı’ görüşmesine biraz daha hazırlıklı gönderelim !

Olmaz mı ?

Hadi başlayalım…

*

-Başvuru sırasında rakibimiz yok, rakiplerimiz kötü yapıyor, biz daha iyiyiz demeyin. Rakiplerinizi saydamlıkla açıklayın ve neyi farklı yaptığınızı anlatın.

- Tüm hayatınızda pozitif olun. Yatırımcı / Mentör görüşmelerinde de pozitif olun, savunma yapmayın, dinleyin. Kimse enerji tüketen, negatif kişilerle zaman geçirmek istemez.

- Başladığınızda her şeyin mükemmel olacağını sanmayın. Başarı, belli bir açıyla doğrusal olarak yükselen bir çizgi değildir. Bu bir yolculuktur. Başarısızlıklar dolu taşların üzerine basarak nehirin karşısına geçeceğinizi unutmayın.

- Yatırımcıyla / Mentörle olan görüşmelerinizde enerjik olun. Kısık sesle, mıy mıy konuşmayın, tane tane anlatın. İçe dönük bir ruh hali içinde olmayın. 30 dk’lık toplantının sizin gösteri sahneniz olduğunu düşünün.

- Başarı için bir şablon yok. Daha önce başarı yakalamış olan girişimlerde gördüğünüz şeyler size uymayabilir. Sektör, zaman, insanlar, makro ekonomi, rekabet, pazar ve diğer tüm değişkenler farklıdır. Kopyalamayın, kendi hikayenizi yazın.

- Bahane üretmeyin. Sızlanmayın. Ağlamayın. Herşey ters gidiyorsa bunlar için kimseyi suçlamayın ve sebep aramayın. Çözüm odaklı olun. Tutkunuz tüm sorunları çözecek pozitif enerji yaratsın.

- Eposta gönderdiğiniz kişiyi tanımıyorsanız ‘Sen’ diyerek hitap etmeyin. İletinin sonunda olumlu/olumsuz cevabınızı bekliyoruz yazmayın. İsme özel olmayan anonim email atıp cevap beklemeyin. Sürekli, önceki epostamı aldınız mı diye sormayın.

- Tüm bildiklerinizi unutup, tekrar sıfırdan öğrenebilme yeteneğini kazanın. Son 10 senede iş hayatında yaşananların hiç biri 20 yıl önce yazılan ders kitaplarında yoktu.

- Bazı insanlar olmasını ister, bazıları olmasını bekler, bazıları ise oldurur. Siz, hangisi olduğunuza karar verin!

-Unutmayın… Galileo’ya da gülmüşlerdi!

- Sık gelen sorulardan. ‘Elimden gelen her şeyi yapıyorum, ama bir yere kadar oluyor.’ Bu hataya düşmeyin! Elinden gelenin en iyisi yoktur, 0 veya 1 vardır. Yapın!

- Karşılaştığın engeller, tümsekler, zorluklar, kesikler ve çürükler yolculuğun bir parçası. Şikayet etmeyin!

- Fikirin hiç bir önemi yok. İşi gerçekleştirmek, yapmak değerli... Aklımda bir roman fikri var bunu yazacak yazar lazım demek gibi.

- Girişiminizi açtınız! Bir alan adınız varsa, eposta adresiniz genel eposta sağlayıcılar olmasın. Girişiminizi en iyi duyuracağınız yer, iletileriniz olacaktır… adınız@girisiminiz dot com “eposta” adresini kullanın.

Kolay gelsin ;)