Antakya Kaymakamına teşekkürler O zaman sorumuz HATSU ya olsun
Bir şehir düşünün…
Sorunu yıllar sürsün…
Ama kimseler çözmesin…
Herkes topu diğerine atsın…
Ve bu paslaşma sürüp gitsin…
Haklısınız, yorucu…
Düşünmesi bile yorucu…
Sorun mu ?
Antakya- Defne – Dursunlu arasında akan Favar Deresi… Dereye karışan kanalizasyon atıkları… Uçuşan sinekler… Yükselen koku… Sulanamayan bahçeler… Hastalanan ağaçlar… Olgunlaşamayan meyveler… Ve ‘bir zamanlar…’ diye başlayan hikâyelerin hüzünle gölgelediği yüzler…
Çözüm mü ?
Derdimiz de bu…
Çözümün kurumsal adresi…
Kurumsal adresin makam sahipleri…
Son haberimize CEVAP veren Antakya Kaymakamı Orhan Mardinli’ye teşekkür edelim o yüzden… Yayınlanan haberimiz üzerine Gazeteyi arayarak, Favar Deresi’nde yaşanan uzun yıllara dayalı çevre sorununun TAKİPÇİSİ olacağını belirten şahsında Antakya Kaymakamlığı’na teşekkür edelim…
Ama gelişmeleri takip edeceğimizin de altını çizelim…
Tabi işaret ettiği bir şeyi de es geçmeyelim…
Zira…
Yerleşim birimleri noktasında, altyapı eksikliğinden kaynaklı olarak mevcut kanalizasyonun Favar Deresi’ne karıştığının altını çizen Antakya Kaymakamı Mardinli, sorumlu kurum olarak, Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı HATSU’nun altını özenle çizdi… Bizlerin haber başlığı olarak sayfalara taşıdığı çevre problemi noktasında, başta HATSU olmak üzere, Büyükşehir Belediyesi’nce konunun titizlikle ele alınıp çözüm odaklı bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğini ise özellikle vurguladı…
Kendisi konunun takipçisi, bu kısım tamam…
Ama dediği şeyin önemli olduğunu da söyleyelim…
O zaman soralım mı ?
Büyükşehir Belediyesi’ne soralım…
Belediye nezdinde HATSU’ya soralım…
HATSU nezdinde Mehmet Çaparali’ye soralım…
2000’li yılların başından bu yana devam eden soruna şu ana kadar müdahale etmeyen tüm kurumlar nezdinde ilk olarak şunu soralım… 2560 sayılı Kanuna tabi olarak, 12.11.2012 tarih ve 6360 sayılı yasa çerçevesinde 01.04.2014 tarihinde kurularak faaliyete geçen Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (HATSU) başlığında Favar Deresi için şu ana kadar ne yapıldı ? Ne tür bir temizlik çalışması gerçekleştirildi ? İhtiyaç olan alt yapı için hangi adımlar atıldı ? Dere’ye akmaya devam eden kanalizasyon atıkları için kaç rapor tutuldu ? Tutulan raporlar, dere ve çevre sağlığının riski noktasında ne dedi ? Peki, vatandaştan mahalle muhtarına, sizlere iletilen sorun noktasında kaç cevabınız oldu ?
Tüm bu soruları niye mi soruyoruz ?
HATSU’nun faaliyete geçtiği 1 Nisan 2014 Salı ile bugün, yani 12 Ekim 2018 Cuma arasında geçen süre tam tamına 4 yıl 6 ay 10 gün… Yani 1655 gün… Doğal olarak insan merak ediyor ! Bu 1655 günde DERE için, dereye karışmaya devam eden KANALİZASYON için, içinden geçip gittiği yaşamlara HASTALIK katan çevresel risk için NE yapıldı, merak ediyor !
Konu Sayın Kaymakam’da…
Ama sorumlular hala sessiz…
Belki de asıl sorunumuz da bu !
Peki, konuşmak isterler mi ?
Özellikle de yerel seçimler yaklaşırken, MUCİZEVİ bir ÇÖZÜM paylaşmak isterler mi ?