Hatay Mahalli Haber
MENÜ

MKÜ’de Hocalı katliamı unutulmadı

Yayınlanma Tarihi : 04.03.2016 00:00 Bu haber 895 defa okundu

MKÜ’de Hocalı katliamı unutulmadı

Paylaş Paylaş Paylaş
MKÜ’de Hocalı katliamı unutulmadı

 

24 Yıl önce kardeş ülke Azerbaycan'ın Hocalı ilçesinde Ermeni askerlerinin gerçekleştirdiği katliamda hayatlarını kaybedenler anılarak acılar tazelendi.

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) öğrenci topluluklarından ‘Türk Strateji ve Jeopolitik Araştırmalar Topluluğu’, ‘Türk Dili Topluluğu’, ‘Genç Fikirler Topluluğu’, ‘Atatürkçü Düşünce Topluğu’ ve ‘Türk Dünyası Topluluğu’ tarafından Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlenen ve Hakkari Üniversitesi Öğretim Üyesi Ramin Sadigov’un konuşmacı olarak katıldığı törene MKÜ Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Mehmet Kılınç başta olmak üzere akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Topluluklar adına söz alan basın sözcüsü Mehmet Kaplan açılış konuşmasında Türk dünyasının yakın tarihinde yaşanan en acı katliamlardan biri olan Hocalı Katliamını anmak ve soydaşlarımızın acılarını paylaştıklarını göstermek için bir araya geldiklerini ifade ederek, “Bundan sonraki etkinliklerimizde Türk Dünyasının nabzını tutmaya devam edeceğiz.” dedi.

“Hocalı’da Katliam Var” adlı konferansı vermek için kürsüye çıkan Hakkari Üniversitesi Öğretim Üyesi Ramin Sadigov ise konferansın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek “Bizler; dili bir, dini bir, tarihi bir, kültürü bir, özü bir, varlığı bir, düşüncesi bir aynı milletin iki kolu gibiyiz. Azerbaycan’daki insanların Türkiye’ye bakışı ile Anadolu Türklerinin Azerbaycan’a bakışı hiçbir zaman birbirinden ayrı düşünülemez” dedi.

Bugün burada 24 yıl önce Hocalı’da yaşanan büyük bir vahşetin, büyük bir katliamın hatırlanması için bir araya gelindiğini belirten Sadigov, “Maalesef, 100 yıl boyunca yani 20. yüzyıl boyunca bize birkaç kez Hocalı yaşattılar. 1992 yılının 25 Şubat gecesi tek bir katliam yaşamadık. Fakat bu son Hocalı vahşetinin önem taşıması kuşkusuz 20. yüzyılın sonlarında, teknolojik çağın en gelişmiş bir döneminde kameraların ve fotoğraf makinelerinin kayıtta olduğu, uyduların her şeyi kayıt altına aldığı bir zamanda yaşanılan bir olaydan bahsediyoruz. Dolayısıyla Hocalı’da yaşanan vahşeti, Azerbaycan tarafının propagandasından çok zaten Fransız, İngiliz, Amerikan ve Rus basını ortaya çıkardı. Zira Hocalı bir gecede Ermeni işgaline ve vahşetine maruz kalırken; kadın, erkek, genç, ihtiyar ve çocuk cesetlerinin dünyaya servis edilmesi bahsettiğim bu devletlerin medyası tarafından yapıldı.” şeklinde konuşmasına devam etti.

Hocalı’nın bir kırılma noktası olduğunu vurgulayan Ramin Sadigov, yaşanmamış bir olayı yaşanmış gibi yazmaya çalışan insanların utanç tablosu olduğunu kaydettiği konuşmasında Hocalı Katliamına kadar neler yaşadıklarını gösteren çeşitli belgeleri de dinleyicilerle paylaşarak; “Sovyet askerî birliği 366. Zırhlı Alay'ın desteğiyle, Hocalı'da 25 Şubat 1992 tarihinden itibaren saldırıya başlayan Ermeni güçlerince 26 Şubat gecesi yapılan katliamda resmi verilere göre, savunmasız durumdaki 106'sı kadın, 83'ü çocuk olmak üzere toplam 613 Azeri hayatını kaybetti.” dedi.

Konuklar tarafından ilgiyle takip edilen program sonunda MKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kılınç, Ramin Sadigov’a katkılarından dolayı teşekkür etti.

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol