Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) bünyesinde yer alan Teknoloji ve Ar-Ge Uygulama ve Araştırma Merkezi (MARGEM) Amik Ovası'ndaki çiftçilerin daha kaliteli ürün üretebilmesi ve ihracatta sorun yaşamamaları için bitki sağlığından su ve toprak analizine kadar birçok alanda bilimsel destek sağlıyor.
Gazetecilere merkezi tanıtan MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, MARGEM'in mevcut imkânlarıyla Türkiye'de sayılı bir laboratuvar ortamı olduğunu belirtti.
MARGEM'de gerçekleştirilen başarılı çalışmalar sonrasında Tarım Reformu Genel Müdürlüğünden 5 Kapsam 55 Parametre’de yetki belgesi aldıklarını belirten Rektör Kaya, konuşmasına şöyle devam etti: "Burada hem toprak hem su hem de bitkisel hastalıklar açısından en son teknolojik aletlerle analizler yapılıyor. Eğer siz bir iş yapıyorsanız akredite olmadıktan sonra bir anlamı yoktur. Biz bununla ilgili de Tarım Reformu Genel Müdürlüğünden Yetki Belgesi’ni aldık. MARGEM, bitkisel hastalıklar, mantar, mikrobiyal veya değişik hastalıklar üzerinde her türlü tanıyı koyacak ve tedavi edici özellikleri olan bir merkez."
YAKAN: YETKİ SADECE MKÜ’DE
MARGEM Müdürü Doç. Dr. Akın Yakan da merkez hakkında teknik bilgiler vererek, aldıkları yetki belgesinin, tarımsal faaliyetleriyle ön plana çıkan Hatay için önemine dikkat çekti. Bu belgede yer alan Kapsam 5’in Akdeniz Bölgesi'nde sadece MKÜ bünyesinde bulunduğunun altını çizerek, bunun bölgeye ayrıcalık katacak önemli bir unsur olduğunu söyledi.
ÇİFTÇİLERE GEZİCİ BİTKİ HASTALIKLARI KLİNİĞİ
MARGEM, Amik Ovası'ndaki çiftçilerin daha kaliteli ürün üretebilmesi ve ihracatta sorun yaşamamaları için bitki sağlığından su ve toprak analizine kadar birçok alanda bilimsel destek de sağlıyor.
Bu kapsamda Bitki Sağlığı Kliniği Koordinatörü Prof. Dr. Şener Kurt MARGEM bünyesinde bitki sağlığı kliniğinin de oluşturulduğunu, bitkilerde görülen her türlü hastalık ve zararlıların yanı sıra gıdayla ilgili hastalıklara karşı çözüm getirecek çalışmaların yürütüldüğünü, ayrıca bir de gezici klinik oluşturduklarını ifade ederek; ‘Böylece çiftçilerimiz herhangi bir sorun yaşadığında kliniğe başvurmaları halinde sorunu gidip yerinde görüyoruz. Hastalığın tanısını gerçekleştirdikten sonra tedavisi için doğru ve hızlı bir şekilde harekete geçiyoruz.’ dedi.
Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) ile de ortak çalışmalarının olduğunu aktaran Kurt, ürünlerin ihracat noktasındaki sorunlarına da el attıklarını belirtti. İhraç ürünlerinin ihracattan dönmeden sorunun temelinin çözülmesi gerektiğine inandıklarını, bu nedenle ürünleri ihracattan önce inceleyerek yapılması gereken tanı ve tedavi varsa yaptıklarını, böylelikle ihracatçıların kötü yansımalarla karşılaşmalarının önüne geçtiklerini söyledi.
MARGEM (TEKNOLOJİ VE AR-GE UYGULAMA ARAŞTIRMA MERKEZİ)
İlk olarak 2006'da Fen Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (MKUFAM) olarak faaliyete başlayan ve geçen yıl yaklaşık 3 bin metrekare kapalı alandaki yeni binasına taşınan MARGEM'de, gelişmiş teknolojik aletler sayesinde bitki, su, toprak ve gıdalardaki hastalıkların hızlı ve doğru tanısını yapılarak, tedavileri uygulanıyor.