Hatay Mahalli Haber
MENÜ

COĞRAFİ İŞARETLEME KONULU PANEL DÜZENLENDİ

Yayınlanma Tarihi : 23.03.2016 00:00 Bu haber 872 defa okundu

Antakya İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Coğrafi İşaretleme” konulu panel, Antakya Ticaret Borsası toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Paylaş Paylaş Paylaş
COĞRAFİ İŞARETLEME KONULU PANEL DÜZENLENDİ

Panele Antakya İlçe Kaymakamı Eflatun Can Tortop, Hatay İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Aydın Tüfekçi, İl Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri, İlçe Müdürleri, İl ve İlçe Müdürlüğü teknik personelleri, tarım danışmanları, dernekler ve çok sayıda sektör temsilcileri katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Hatay İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Aydın Tüfekçi, Coğrafi İşaretleme konusunda Hatay’ın tarihsel ve coğrafi açıdan çok zengin olduğunu, tescil edilecek ürünler yönünden potansiyelinin zengin olduğunu buna rağmen tescilli tek ürünümüzün künefe olduğunu söyledi.

Tüfekçi,  Hatay’ın bu zengin değerlerinin kaybolmamasını, gelecek nesillere aktarımını bu değerlerimize sahip çıkarak sağlayabileceğimizi belirtti.

KEMAL AVŞAR: SADECE KÜNEFE TESCİL EDİLDİ

Mustafa Kemal Üniversitesinden Prof. Doktor Yahya Kemal Avşar yaptığı sunum da; “Coğrafi işaretler, Dünya’da özellikle Avrupa’da kırsal ve yöresel kalkınmanın aracı olarak kullanılmakta olan bir sistemdir. Sistem, bir yöre adı ile ünlenmiş ve benzerlerinden farklı ürünlerin yöreye tescil edilmesini ve böylece ürüne olan talebin ve ekonomik rantın belli bir yöreye aktarılmasını amaçlar. Bugün Avrupa’da 54 milyar Avroluk, tüm dünya da ise 200 milyar dolarlık bir yöresel ürünler pazarından söz edilmektedir. Ülkemizde 2000’nin üzerinde Coğrafi İşaretlere konu olan yöresel ürün olduğu tahmin edilmektedir. Konu ile ilgili Kanun Hükmünde Kararname 1995 yılında kabul edilmesine karşın konunun önemi yeterince anlaşılamamıştır. Ülkemizde şu an itibari ile 187 ürünümüz coğrafi işaretler kapsamında tescil edilmiş, 230 ürün de değerlendirme aşamasındadır. Hatay, coğrafi işaretlere konu ürünler bakımından zengin bir yöre olmasına karşın sadece bir ürün Antakya Künefesi tescil edilmiştir. Coğrafi işaretler konusu ilimizde bir kalkınma aracı olarak kullanılmalı ve karar vericilerin acilen bir araya gelip ortak politikalar yürütmeleri gerekmektedir” dedi.

Katılımcılardan gelen sorular cevaplandırılmasının ardından program sona erdi.

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol