Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Belediye Vali birleşsin seçimle gelsin

Yayınlanma Tarihi : 11.05.2016 00:00 Bu haber 917 defa okundu

İSTE İskenderun Teknik Üniversitesi Merkez Kampüsünde açılışı yapılan 1. Teknoveriste Günlerinin ilk günü Hatay Valisi Ercan Topaca öğrenci ve katılımcılara yönelik "Türkiye'de kamu yönetimi" konulu konferans verdi.

Paylaş Paylaş Paylaş
Belediye Vali birleşsin seçimle gelsin

Halen Türkiye’de Belediye başkanı ağırlıklı bir yapının bulunduğuna işaret eden Vali Topaca, belediye meclisleri, meclis üyelerinin tanınmadığını, ancak belediye başkanlarının her zaman ön planda, önde, başkanın adıyla özdeşleşen bir yapı olduğunu vurguladı.

Başkan ve Belediye Meclisi dengesini sağlamak için Belediyelerde ihtisas komisyonlarının getirildiğine dikkat çekerek “İhtisas komisyonu meselesi başkan, meclis dengesini sağlamak üzere getirilmiştir. Belediye başkanları herhangi bir konuda karar alınacağı zaman doğrudan doğruya ya meclisten veya kendisi karar alıp uygulamasın diye. Kentin stratejik kararları, önemli kararları, imar kararları alt yapıyla üst yapıyla ilgili kararları komisyonlarda tartışılsın diye ihtisas komisyonlarında bu kanunlarda güçlendirilmiştir. Ancak üzülerek yine söylüyorum ihtisas komisyonlarında çok teknik anlamda belediyelerimizle çalışma yapmadılar. Ama genel eğilim daha çok bürokrasinin getirdiği kararları kabul eden bir ihtisas komisyonu yapısı var” diye konuştu.

BELEDİYE VE VALİ BANA BİRAZ FAZLA GİBİ GELİYOR

Yerel yönetimlerde belediyeler ile valilerin birleşmesi gerektiğini savunan Valisi Topaca, “İllerde iki yapı var, Belediye, Vali. Bana göre biraz fazla gibi geliyor. İkisini birleştirilip bir valilik sistemi adı altında seçimle gelsin. Ama Ankara’nın da ciddi bir denetim mekanizması olmak suretiyle bu yapı başarılı olacaktır” dedi.

Türkiye’nin şuanda özel durumları olduğunu da vurgulayan Vali Topaca “İşte Güneydoğu meselesi şuan da hepimiz o sıkıntıyı yaşıyoruz. Bazı Büyükşehir belediyeleri işte terörün finansmanında, önemli bir aktördür. Valiliklerinde böyle bir yapıyla geldiğini düşündüğümüz zaman küçük küçük devletçiklerde olabilir. Türkiye’nin tabi böyle bir sistem değişikliği yaptığı zaman o mekanizmayı merkez, taşra dengesini çok iyi kurmamız gerekiyor. Aksi takdirde tarihte yaşadığımız bazı sıkıntıları da şimdi yaşayabiliriz diye düşünüyorum. Dolayısıyla bu adımlar atılırken çok dikkatli atmamız gerekir” şeklinde konuştu.

BAŞKANLIK SİSTEMİ RİSK İÇERMEZ!

Cumhurbaşkanının başkanlık sistemi öyle bir riski içermediği söyleyen Vali Topaca şöyle devam etti: “Çünkü başkan bütün ülkenin başkanıdır. Sistemi toparlayacak bir yapıdır. Ama uç noktalarda ki yöneticilerinize böyle bir yetki verdiğiniz zaman, bu tür riskleri vardır. Dolayısıyla bunu bence etraflıca tartışıp iyi bir yapıyı ortaya koyduktan sonra valilerin seçimle iş başına gelmesi değerlendirilebilir” dedi.     

Vali Topaca, denetimden kaynaklanan eksikliklerin yine zaman içerisinde düzelebileceğinin altını çizerek “Biz inşallah biraz Avrupa Birliği, biraz uluslararası mahkemeler, biraz kendi mahkemelerimiz, biraz toplumdaki algı değişikliği, bir bakış değişikliği oldukça bu denetim konusunda ki açığı ortadan kaldıracağız” dedi.

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol