Hatay Mahalli Haber
MENÜ
Mithat KALAYCIOĞLU
Mithat KALAYCIOĞLU
mikamithat58@hotmail.com
Paylaş Paylaş Paylaş Yazı 1170 defa okundu.

SİYASİLER VE YEREL BASIN

Sadece, demokraside katılımcılığın yayılması açısından yüklendiği işlev bile yerel basını yeteri kadar saygın ve gerekli yapabilir. Bu bakış açısından hareketle, yerel basının, niteliği itibariyle demokrasi açısından gerekli bir unsur olduğu ortaya çıkar.

Yerel basının temel özelliği olarak yayınlandığı yörede, bireylerin sorunlarını çözmelerine yardımcı olmak, insanlar arasındaki ilişkilerin olumlu yönde gelişmesini sağlamak, yerel düzeydeki kamuoyunun oluşmasına katkıda bulunmak, yerel yönetimleri denetlemek ve eleştirmek gösterilir.

Yerel basın organları, yöresiyle ilgili her türlü olay hakkında halka bilgi vererek, olayların perde arkasını irdeleyerek, sorunların üzerine giderek ve sorunları ortadan kaldırmaya yönelik faaliyetleriyle söz konusu “duyuru” olanağını etkin bir biçimde gerçekleştirmeye çalışır…

Yaygın basının birkaç satırda geçtiği yöresel haberleri, yerel basının en ince ayrıntısına kadar vermesi, yerel basının yaygın basından ayrılan önemli bir özelliği olarak karşımıza çıkar. Bu durum, yerel basının, yöresi için en etkin kitle iletişim aracı olduğunu da kanıtlar niteliktedir…

Siyasilerin başları sıkıştığında en rahat şekilde ulaşacakları yer; yerel basın yayın organları.

Seçimden seçime hatırlarlar yerel basını.

Özellikle Milletvekilleri yerel basını en çok kullanan siyasetçiler.

Seçim öncesi ve seçim sonrası!

Seçilene kadar her türlü propagandalarını, yazılı ve sözlü olarak yerel basına gönderirler.

Seçimden sonra milletvekili rozetini takar, artık tepeden bakar!

Yerel basını Ankara’dan yönetir aklı sıra!..

“Ama bu yerel basın nasıl yaşar, nasıl ayakta kalır? Hiç aklına dahi getirmez!”

Whatsap üzerinden, mail yoluyla yerel basını kendi yayın organıymış gibi görür.

Bayram olur, özel günler olur. “Yahu şu benim haberlerimi yapan yerel basına kutlama mesajı veya reklam desteği vereyim” demeyi bir türlü aklına getirmez!

Mesleğimizi zoraki, güç bela yerine getiriyoruz maalesef. İşimizi yaparken karşılaştığımız zorluklar hepimizin malumudur. 

Özellikle siyasileri tenkit ederken karşılaştıklarımız, en önemli sorunlarımızın başındadır. 

Reklam, ilan kozu… 

Hele hele eleştirdiğiniz iktidardaki siyasilerse her türlü hak mahrumiyeti kozu ile karşılaşmamanız neredeyse imkansızdır. 

“Ya taraf olacaksın ya da bu mesleği bırakacaksın” mantığı ile ancak ve ancak milletin sağlıklı ve doğru haber alma özgürlüğüne gem vurulmuş olunur.

Hatay yerel basınındaki en büyük sorunlardan biri mesleğimizdeki arkadaşların eğitimden uzak olmaları. 

Bir başka sorun da ‘Facebook gazeteciliği,’ yani erişim alan bir yerel sayfa sahibi, yerel bir gazeteci olarak hareket ediyor. En önemli mesleklerden biri olan gazetecilikte teorik ve pratik bilgisi olmayan kişilerin bulunması mesleği yıpratıyor ve bu niteliksiz kişi sayısı her geçen gün artıyor.

Özellikle siyasiler tarafından kullanılan bu niteliksiz kişiler, mesleğimizi itibarsız hale getirerek, basın sektörüne ağır darbe vurulmasına neden oluyor.

Hep konuşuluyor ama kimse buna “dur” diyemiyor!