Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Tuzlu Yoğurtlar Kazanlarda Pişmeye Başladı

Yayınlanma Tarihi : 07.11.2023 14:22 Bu haber 167 defa okundu

Hatay mutfağının eşsiz lezzetlerinden tescilli 'Antakya tuzlu yoğurdu', kazanlarda kaynamaya başladı. El yapımı tuzlu yoğurtla dolu kavanozlar, soğuk kış aylarında kullanılmak üzere kilerlerdeki yerlerini aldı.

Paylaş Paylaş Paylaş
Tuzlu Yoğurtlar Kazanlarda Pişmeye Başladı

İnek veya keçi sütünü yoğurt ile mayalayan Hataylı ev hanımları sabahın erken saatlerinde mayaladıkları yoğurdu, bakır kazanlara dökerek odun ateşinde pişiriyor. İstedikleri kıvama geldiğinde yoğurdu tuzlayan hanımlar kazanlarından başından bir dakika bile ayrılmıyor. Dibinin tutmaması için ahşap küreklerle devamlı karıştıran hanımlar kıvama gelen tuzlu yoğurdu cam kavanozlara doldurup evlerinin kışlık tuzlu yoğurduğunu hazırlıyor.Tuzlu Yoğurtlar Kazanlarda Pişmeye Başladı

Tuzlu yoğurdun çarşıda 80 ile 100 liradan satıldığını belirten üreticiler, “Bizler senelerdir evimizin ihtilacı olan tuzlu yoğurdumuzu kendimiz üretiyoruz. Kimileri yoğurdu inek sütünden yapıyor. Ama biz keçi sütünü tercih ediyoruz. Keçi sütünden tuzlu yoğurt yapmak daha az meşakkatli ve keçi sütünden yapılan tuzlu yoğurt daha lezzetli oluyor. İnek sütü ise büyük emek istiyor. Bu yüzden biz Yayladağı’nda keçi sütünü tercih ediyoruz. 90 kilo keçi sütünden 30 kilo tuzlu yoğurt çıkıyor. Yazın ürettiğimiz el yapımı tuzlu yoğurdu cam kavanozlara doldurup muhafaza ederek daha çok kışın tüketiyoruz” dediler.Tuzlu Yoğurtlar Kazanlarda Pişmeye Başladı

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), gastronomi alanında 'Yaratıcı Şehirler Ağı'na layık görülen Hatay’a özgü Antakya tuzlu yoğurdu, daha çok yöresel yemeklerde kullanılıyor.

Tescil süreci yaklaşık 2 yıllık bir zaman alan Antakya’nın tuzlu yoğurdu, Antaktya Ticaret ve Sanayi Odası’nın girişimleri sonucu tescilli bir ürün oldu. 

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol