Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Sokak Hayvanları Kimliklendirilecek

Yayınlanma Tarihi : 19.12.2022 20:36 Bu haber 229 defa okundu

Hatay Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yahya Hamurcu, bundan böyle sokağa terk edilmiş kedi ve köpeğin kime ait olduğu el terminaliyle okunarak sahibinin tespit edilebileceğini bildirdi.

Paylaş Paylaş Paylaş
Sokak Hayvanları Kimliklendirilecek

Başkan Yahya Hamurcu, yaptığı açıklamada basın açıklamasında şunları söyledi:

5199 Sayılı Kanuna göre son gün 31 Aralık 2022 Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik, 26 Şubat 2018 tarihinde 30344 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girmişti. Bu yönetmelikle evde yaşayan kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip takma zorunluluğu getirildi. Bu çerçevede mikroçip uygulamasıyla Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’ne (PETVET) hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, hayvan sahibinin adı, bulunduğu il, ilçe, köy/mahalle bilgileri ile acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri kaydediliyor.

Ayrıca mikroçip numaralarıyla aşı bilgileri, sahip değişikliği, kayıp durumu ve hayvana yapılan operasyonların bilgileri de yer almaktadır. Bununla terk edilmiş ya da kaybolmuş hayvanın daha önce sahipli olduğuna dair bilgi ve bulguya rastlanırsa sahibine haber veriliyor.

Yönetmelikle birlikte 31 Aralık 2022 tarihine kadar tüm kedi, köpek ve gelincik sahipleri; il/ilçe müdürlükleri veya Bakanlıkça belirlenen kurum/kuruluş ya da tüzel kişilere başvuru yaparak evcil hayvanlarını kimliklendirerek kayıt altına aldırmakla yükümlüdür.

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü verilerine göre 1 Ocak 2021’den beri ülke genelinde kedi, köpek ve gelincik olmak üzere yaklaşık 800 bin adet ev hayvanı kimliklendirilerek kayıt altına alındı. Fakat Türkiye’de yaklaşık 6 milyon sahipli hayvan olduğu öngörülmektedir. Kalan süre bütün bu hayvanları kayıt altına almaya yetmeyecektir. Yetkililerden bu sürenin bir yıl uzatılmasını talep ediyoruz.

İNSANLAR ARTIK SAHİPLENDİKLERİ HAYVANLARI SOKAĞA TERK ETMEYECEK

İnsanlar artık sahiplendikleri hayvanları sokağa terk edemeyecek. Sokağa bırakıp, kaderine terk etmesi halinde de bunun bir cezai yaptırımı olacak. Çip sayesinde hangi hayvanın kime ait olduğu tespit edilebileceği gibi sokakta birini ısıran hayvanın aşılarının kontrol edilip, daha önce hangi hastalıkları geçirip tedavi gördüğü gibi hayati önem taşıyan bilgilere de kısa sürede ulaşılıp, buna göre bir yol haritası ve tedavi uygulanabilecek.

Bu çipler, bir defaya mahsus veteriner hekimler tarafından hayvanlara enjektör vasıtasıyla derisinin altına yerleştirilecek ve ömür boyu orada kalacak, sonrasında da o hayvanla ilgili bir pasaport düzenlenecek. İnsanların evlerinde kaç hayvan beslediği, sokakta ne kadar hayvan olduğunu bilinecek. 

HATAY’DA NE KADAR EVCİL VE SOKAK HAYVANI OLDUĞUNU BİLMİYORUZ

Dünya Sağlık Örgütü, her kentte nüfusunun %10 oranında sokak hayvanı yaşayabileceğini belirtiyor. Ne nüfusu 2 milyona yaklaşan Hatay’da ne de Türkiye’de ne kadar evcil ve sokak hayvanı olduğunu bilmiyoruz. Bu konuda elimizde net bir rakam da yok. Çiple birlikte artık bunu öğrenebileceğiz. O nedenle evde bakılan kedi, köpek ve gelinciklere mutlaka çip taktırın. Çok kısa bir süre kaldı. 31 Aralık 2022 tarihine kadar hayvanlarını kayıt altına aldırmayanlar, 1 Ocak 2023’ten itibaren 3642,00TL idari para cezası ödeyecek.

Kedi, köpek, gelincik gibi evcil hayvan besleyenler 31/12/2022 tarihine kadar İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine veya serbest veteriner hekimlere başvurması durumunda her yaştaki sahipli kedi ve köpeklerin Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’ne (PETVET) kayıt işlemleri yaptırabilirler.  Bu işlemi yapmazlarsa yılbaşından sonra cezalı duruma düşecektir.”

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol