Ramazan aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan Küncülü Helva, Hataylı depremzedelerin yoğun talebi üzerine yeniden üretildi. Uzun Çarşı’daki küçük dükkânlarında, bu eşsiz lezzetin son temsilcilerinden Fansa ailesi tarafından hazırlanan helvalar, Türkiye’nin farklı noktalarında yaşamlarını sürdüren Hataylılara kargo yoluyla ulaştırılmaya başlandı.

Geleneksel helvanın üretim sürecini ve yaşadıkları duygusal anları paylaşan Şahap Fansa, Ramazan ayındaki yoğunluk nedeniyle şehir dışındaki hemşerilerine helva gönderemediklerini belirtti. Fakat artan talepler üzerine bir günlüğüne yeniden tezgâhlarını kurduklarını ifade eden Fansa, “Sadece şehir dışındaki vatandaşlarımız için değil, Uzun Çarşı’yı ziyaret edenler için de üretim yaptık. Aile bireylerimle birlikte yoğun bir mesai harcadık. Şehir dışında yaşayan hemşerilerimizin bizi arayıp duygularını paylaşmaları bizleri çok etkiledi. Tüm üretimimizi onlar için gerçekleştirdik ve adreslerine göndermeye başladık,” dedi.
Küncülü Helva’nın sadece Ramazan ayına özel olarak üretildiğini, yapımının oldukça zahmetli olduğunu vurgulayan Şahap Fansa, üretim sürecinde geleneklere bağlı kaldıklarını ve 64 yıllık özel bir makinayla helvayı hazırladıklarını söyledi. Tahin, şeker ve su karışımının yaklaşık üç saat kaynatılmasıyla başlayan süreç, kavrulmuş küncülerin eklenmesi ve özel yoğurma aşamalarıyla tamamlanıyor. Son olarak özel makineden geçirilen helva, tüketime hazır hale geliyor.
Gelenekten ödün vermeden üretimi sürdüren Fansa ailesi, bu lezzeti sadece Türkiye’nin dört bir yanına değil, Almanya ve Belçika gibi Avrupa ülkelerine de ulaştırdıklarını ve yoğun ilgi gördüklerini belirtti.
Şahap Fansa, açıklamasının sonunda, “Umarız ayağa kalkacak şehrimizde, kısa süre içinde hep birlikte yeniden mutlu ve huzurlu Ramazan aylarını bir arada geçirmek nasip olur,” diyerek duygularını dile getirdi.
Küncülü Helva, hem lezzetiyle hem de taşıdığı anlamla Ramazan sofralarının nostaljik tadı olmaya devam ediyor.