Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, 8 Ağustos Perşembe günü ‘Gündem Müzakere’ adlı radyo programının canlı yayın konuğu oldu.
Hemşehrilerinin Kurban Bayramı’nı tebrik ederek sözlerine başlayan Başkan Savaş, “Tüm İslam aleminin, ülkemizin ve şehrimizin bayramını tebrik ediyorum. Dilerim ki bayram vesilesiyle dostluk bağları güçlenir, sağlık ve huzurlu günler yaşanır. Hepimizin güzel bir bayram geçirmesini temenni ediyorum. Her şey gönlümüzce olsun” ifadelerine yer verdi.
Geride kalan seçim sürecine ve sonrasına ilişkin yöneltilen soruyu cevaplayan Başkan Savaş, “Türkiye’de insanlar gittikçe kutuplaşan dilden rahatsızdı. Kutuplaşan değil ortak hassasiyetleri paylaşan, uzlaşı dilini kullanan bir görüş kazandı. Uzlaşı kültürü bireysellikten çok daha önemli hale gelmiştir. Hatay’da en kapsayıcı biçimde hizmet dilini geliştirdik. Bir aradalık kültürüne katkı sunan hizmetler yaptık. Hatay’daki sağ duyulu insanlarımız daha fazla güven veren isimler etrafında toplandı. Umarım bu siyaset dili yerel seçimlerde kalmaz genel seçimlerde de aynı uzlaşı kültürüyle hareket edilir. Hatay kazanır, ülkemiz kazanır. Kutuplaştırıcı değil birleştirici dil istiyor insanlar. Artık sen, ben, o yok biz varız” açıklamalarında bulundu.
Sunucunun yönelttiği, belediye meclisindeki engellemelerin devam edip etmediği sorusuna Başkan Savaş şöyle yanıt verdi: “Biz hem Antakya hem de Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığımızda uzlaşı dili kullandık. Antakya Belediye Başkanlığımızda bunu başardık. Tüm belediye meclis üyelerimizle uzlaştık. Bu sürede ortak dil ile çözüm önerilerini kolaylıkla yöneldik. Ancak Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığımızda böyle olmadı. Bugün hem milletvekillerimiz ve meclis üyelerimiz ortak kanaatle çalışıyor. Ama keşke o 5 yılı kaybetmeseydik. Bekleyen hizmetlerimizin birçoğunu gerçekleştirmiş olurduk. Ama zararın neresinden dönülürse kardır. Şu an meclisimizde uyumu yakaladık.”
Hatay’ın anavatana katılışının 80. yılı ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, “Bize 23 Temmuz’u armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve Tayfur Sökmen başta olmak üzere geçmişteki devlet büyüklerimizi, kahraman ordumuzu, çetecilerimizi ve isimsiz kahramanlarımızı rahmet ve minnetle anıyorum. 23 Temmuz bizim için kutsal bir gündür. Bu günü bizden sonraki nesillerin de yaşamasını ve yaşatmasını temenni ediyoruz. 23 Temmuz Hatay’ın kurtuluşu kutlamaları kapsamında belediyemize başvuran ihtiyaç sahibi 33 çiftimizin nikâhını kıyarak mutluluklarına vesile olduk. Bir çiftimizin de nikâhını benim girişimlerim ile temizlenen ve şehrin göz bebeği haline gelen Asi Nehri’nde kıydık. 23 Temmuz’da ‘Künefe Atma Yarışması’nı ve 80 metrelik künefeyi halkımız ile buluşturduk” dedi.
“KARARI DEFNE HALKINA BIRAKTIK”
Konuşmasının devamında Asi Nehri’nin son durumu ile ilgili açıklamalarda da bulunan Başkan Savaş, “Eskiden yaz mevsiminde Asi Nehri’ne bakamazdık. Şimdi geldiğimiz noktada tertemiz bir Asi görüyoruz. Güzel kokulu, içerisinde balık avlanabilen ve tekne ile gezilebilen bir Asi Nehri yaparak hedefimize kavuştuk. Bir projemiz daha var. Defne bölgesine yeni yapacağımız arıtma tesisi. Bu tesisi Turunçlu’ya mı yoksa Büyükçat’a mı yapalım? Buna Defne halkı karar verecek. Amacımız Antakya’dan Aşağıokçular’a kadar temiz ve güzel bir Asi Nehri yapmak. İnsanlarımız hem fikir olduğu zaman verdiğim sözü tutan bir insanım. Geçtiğimiz hafta muhtarlarımız ile buluştuk ve bir karar vermelerini rica ettim. Teknik ile insan algısını birleştirmek lazım. Yılardır bu kokuyu çeken vatandaşların tercihi çok önemli. Mevcut arıtma tesisinde teknik olarak yapabileceklerimizi yaptık. Ben asla görevden kaçmıyorum. 8 tane arıtma tesisi yaptık, 9’uncu bitmek üzere bu yapacağımız da 10’uncu olacak. Halkımız kararını versin. Defne halkı çok dikkatli karar vermek zorunda” dedi.
EXPO 2021 HATAY ÇALIŞMALARINDA GELİNEN NOKTA
2021 yılında kentte yapılması planlanan EXPO’nun çalışmaları ve bunun Hatay’a kazanımları konusunda açıklamalarda bulunan Başkan Savaş; “EXPO’nun arka planında kırsal bölgenin kalkınması yatıyor. Çiçekçilik, fidancılık ve tıbbi aromatik bitkiler en çok kalkınma beklediğimiz konular. İlçelerde kooperatifler kurarak ve il genelinde birlik oluşturarak çiçeklerimizi ve tıbbi aromatik bitkilerimizi paketleyip, marka değerini yükseltmek ve coğrafik işaretlemesini yaparak dünya pazarında satmak istiyoruz. Dünyada 50 milyar Euro’luk bir pasta var. Bu pastanın %70’lik kısmını Hollanda, Fransa, İspanya ve İtalya alıyor. Biz de, Türkiye’nin 100 milyon Euro’luk payından kentimize düşeni almak istiyoruz. Kırsal kesimden merkeze göçü önleyebilmek ve insanların kırsalda kalıp para kazanacakları bir çalışma yapmak istiyoruz” dedi.
“EXPO İÇİN İLK KAZMAYI EKİM AYINDA VURACAĞIZ”
Başkan Savaş ayrıca; “EXPO’da 2 farklı adımda hareket ediyoruz. İlki yap-işlet-devret modeli, diğeri ise bizim yapacağımız model. Yap-işlet-devret modeli için bayram sonrası ihaleye çıkacağız. Ekim ayı içerisinde de ilk kazmayı vurmayı amaçlıyoruz. Bu çalışmalar yaklaşık olarak 12 ay sürecek. Daha sonra ise yeşil alanların donatılması ve hazırlık aşamaları için 6 aylık bir süreç tahmin ediyoruz. Tüm bu emeklerin ardından da 2021 Nisan ayında Hatay EXPO’suna güzel bir açılış yaparız” ifadelerini kullandı.
ÇİFTÇİLER İÇİN YENİ MÜJDE
Yerelden kalkınmayı arttırmak için projeler geliştirdiklerini duyuran Lütfü Savaş, narenciye çiftçilerinin yüzünü güldürecek bir çalışmanın müjdesini verdi.
HBB Başkanı Savaş konuyla ilgili yaptığı açıklamasında; “Çiftçilerimize yönelik yeni bir projemiz daha var. Narenciyenin yoğun olduğu kentimizde, bu değeri kullanabilmek ve sektörü canlandırabilmek için bir proje geliştirdik. Narenciye ürünlerimizi yöremize ait marka altında işleyip pazarlama için atılım gerçekleştireceğiz. Yerelden kalkınma modelinin altyapısını oluşturmaya çalışıyoruz. Gelmiş olduğumuz noktada işsizlik oranı arttı. İnsanlar malını değerlendiremiyor. Bunun sebebi ise insanların tarlalarından kar elde edememesidir. Çözüm olarak da yük de hafif para da ağır şeyler üreteceğiz” dedi.
“KENTE HADO’YU KAZANDIRACAĞIZ”
Uzun bir deniz bileşkesine sahip Hatay’ın, turizmini canlandırmak ve kente deniz ulaşımını sunmak için projelendirilen HADO’nun son dönem çalışmalarını anlatan Başkan Savaş; “Çalışmalarımızın bürokrasi ayağında problem yok. Projenin yapımı için 6-8 aylık bir süreç söz konusu. Gümrük alanı oluşturmak zorundayız ve bunun üzerinde çalışıyoruz. Vali Bey ile birlikte yapmış olduğumuz koordineli çalışmalar neticesinde Madenli’deki balıkçı barınağının marinaya dönüştürülmesi konusunda karara vardık. Bu alanda balıkçı barınağı, su sporları ve HADO’nun işletilmesi için marina yapılabileceğine dair projelendirme yaptık. Henüz sözlü olarak görüşmeleri yapıyoruz, yakın zamanda da imza süreçlerini tamamlayacağız” dedi.
TOPLU TAŞIMADAKİ KOOPERATİFLEŞME SÜRECİ MASAYA YATIRILDI
Hatay’daki toplu taşıma düzenini sağlamak amacıyla Ulaşım Master Planı çalışmaları yaptıklarını ifade eden Lütfü Savaş, bu süreci kabul etmeyen şoför esnafı için çözüm arayışında bulunduklarını da dile getirdi.
Şehir içinin fazla arabayla dolmasını engellemek, gürültü ve egzoz dumanının azalmasını sağlamak amacıyla ulaşımda yeni döneme geçtiklerini ifade eden Başkan Savaş; “Türkiye genelinde yapılan toplu taşımada yeni dönem çalışmalarını biz de kentimize entegre ettik. Eski arabalarda yeniliğe gidilmesi gerektiğini de gözlemleyerek çalışmalara başladık. 280 kişiyi aşkın üye sahibi olan Defne bölgesindeki kooperatifte birtakım anlaşmazlıklar yaşandı. Kooperatifteki 28 kişi yenilenme sürecini kabul etmedi. Bu duruma çözüm olarak güzergâh planları ve farklı yöntemler denedik. Ama tüm bu çalışmalarımıza rağmen bu 28 kişiyi ikna edemedik. Bizim istediğimiz model bu değildi, ancak bu 28 kişinin arkadaşlarının hakkını yeme konusundaki ısrarlarından dolayı yolları ayırmak zorunda kaldık” açıklamalarında bulundu.
Başkan Savaş, programın ilerleyen dakikaların kentin gastronomi alanındaki gelişmelerinden de bahsetti. Antakya’da açılan gastronomi evinin büyük ilgi gördüğünü ifade eden Lütfü Savaş, “Antakya-Defne bölgesindeki EXPO alanında Hatay yemeklerinin, Arsuz-İskenderun Expo alanında ise dünya mutfağı yemeklerinin yapılacağı alanlarımız olacak. Bu organizasyona katılacak misafirlerimiz UNESCO tarafından tescilli yemekleri tadabilecekler. EXPO alanlarımızda sadece gastronomi değil tarihi, kültürel ve sanatsal birçok alan ve etkinlik yer alacak. Biz ait zenginlikleri tüm dünyaya göstermek ve onlara örnek olmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
BAŞKAN SAVAŞ’TAN HATAYLILARA MÜJDE
Antakya’daki Gastronomi Evi’nde eşi Nazan Savaş’ın büyük katkısı olduğunu ifade ederek teşekkür eden Başkan Savaş, benzer bir gastronomi evinin Samandağ Hıdırbey’de açılacağını müjdeledi. Lütfü Savaş ayrıca EXPO ve gastronomi atılımlarıyla şehrin turizm ve ticaret gelirlerine katkı sağlamaya devam edeceklerini belirtti.
İmar planı çalışmalarının da devam ettiğini ifade den Başkan Savaş, “İmar planı çalışmalarımız devam ediyor. Biz bu çalışmaları yaparken 65 farklı kurumdan görüş ve bilgi alıp çalışmalarımızı buna göre şekillendirdik. Hatay’ın ilk defa 1/100.000 ölçekli imar planı oldu. Bu plana göre 1/5.000 ölçekli planları şekillendirdik” dedi.
“TOPRAKLARIMIZI YANLIŞ NÜFUS POLİTİKASIYLA KAYBETMEK İSTEMİYORUZ”
Suriye’de yaşanan olumsuzlukların Hatay’a etkisi ve Suriyelilerin Hatay’daki son durumu hakkında bilgi veren Başkan Savaş, “Ben bu şehrin siyasi kanaat önderiyim. Ve insanlar beni Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçti. Onların sorunlarını gidermek, beklentilerine cevap vermek ve onların düşüncelerini insanlar ile paylaşmak bizim görevimiz. Şu anda Suriye politikası ve Suriyeliler ile ilgili Hatay’ın sıkıntıları var. Bu sıkıntı giderek artıyor. Hatay’ın bağımsızlığı uğruna mücadele etmiş bir milletiz. Biz de bu şehri çocuklarımıza emanet olarak bırakacağız. Topraklarımızı yanlış nüfus politikasıyla kaybetmek istemiyoruz. Suriyeli kardeşlerimiz ile bizim bir kavgamız yok. Biz ensar-muhacir kültürüne inanıyoruz. Ama 8 yıldır sorunlar yaşıyoruz ve bu sorunlar gittikçe artıyor. Hesaplarımıza göre de Suriyelilerin 12 yıl sonra bizim nüfusumuzu geçme olasılığı var. Bu olasılık gerçekleşirse çocuklarımız öz yurdunda sıkıntı yaşayacak. Ve belki de birçok kurumu veya belediyeleri Suriyeliler yönetecek. Ben bu konunun Türkiye’nin ve Hatay’ın geleceği için sıkıntılar yaratacağını düşünüyorum. Ankara’daki bu iş ile ilgilenen hükümetin refleks ve çözüm oluşturması lazım” ifadelerini kullandı.
“İŞİMİZ ZOR AMA İMKÂNSIZ DEĞİL”
Programın son bölümünde Hatayspor hakkında düşüncelerini paylaşan Başkan Savaş, “Güçlü bir takım kurduk. Hatayspor’un Süper Lig’e direkt çıkmasını istiyoruz. Şans yanımızda olur ve hemşehrilerimizde her zamanki gibi takımına sarılırsa başarımıza başarı katarız. İşimiz zor ama imkânsız değil. Bugüne kadar nasıl başardıysak bu sene de başarmak istiyoruz. Hatay, Süper Lig’i hak ediyor. Bu ligi Hataylılarla tanıştırmak istiyoruz” dedi.
Programın sonunda Başkan Savaş, hemşehrilerinin ve İslam âleminin Kurban Bayramı’nı tebrik ederek, birlik ve beraberlik içerisinde nice bayramlar yaşanması temennisinde bulundu.