Hatay Tabip Odası, Hatay Dişhekimleri Odası, Sağlık Emekçileri Sendikası ile Hatay Psikologlar Derneği adına ortak açıklamada, pandeminin başlangıcından bugüne kadar dünya genelinde 117 milyonu aşkın kişinin hastalandığı, 2,5 milyonun üzerinde insanın ise öldüğü hatırlatıldı ve şöyle denildi:
“Virüsün ülkemize daha geç gelmesinin yarattığı iyimser hava, gerçek verilerin toplumla paylaşılmaması ve gerekli önlemlerin zamanında alınmamasıyla beraber, bir süre sonra ortadan kalkmış, turkuaz tablo kara tabloya dönüşmüştür. Bugüne kadar ülkemizde 3 milyona yakın kişi hastalanmış, ölüm sayısı, resmi rakamlarla dahi 30 bine ulaşmıştır. Yitirdiğimiz 385 sağlık emekçisi ile dünyadaki en yüksek kayıp rakamlarına ulaştık. Hepsini, bugün saygı, sevgi ve özlemle anıyoruz.”
14 MART İSTEKLERİ
Dört kurumun ortak açıklamasını okuyan Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Sadık Nazik, 14 Mart Tıp Bayramı isteklerini de şöyle sıraladı:
“Kovid-19 meslek hastalığıdır, önerdiğimiz yasa tasarısı kabul edilsin. Toplumsal sağlık için güçlü ve etkin birinci basamak sağlık örgütlenmesi sağlansın. Şiddetsiz bir sağlık ortamında çalışabilmek için, yeni ve etkili ‘Sağlıkta Şiddet Yasası’ çıkarılsın. Emekliliğimize de yansıyacak temel ücret ile ekonomik ve özlük haklarımız iyileştirilsin. Özgür ve bilimsel çalışma ortamı için meslek örgütleri üzerindeki baskılara son verilsin.
Sağlık Emek-Meslek Örgütleri, Tabip Odaları ve Hekimler olarak, 14 Mart Tıp Haftası’nda, sağlık ortamının tüm olumsuzluklarına rağmen, sayısız eylem ve etkinliklerle ‘Yitirdiklerimiz gönlümüzde, taleplerimiz dilimizde’ diyeceğiz.
Bir kez daha, pandemide kaybettiğimiz sağlık emekçilerini saygı ve özlemle anıyor, taleplerimizin yerine getirilmesi için de meslek değerlerinden aldığımız güçle mücadeleye devam edeceğimizi ifade ediyoruz.”