Hatay Valisi Erdal Ata ve Hatay protokolü, Ortodoks Kilisesi’nde Hristiyan vatandaşlarının Paskalya Bayramı sevincine ortak oldu.
Gerçekleşen bayram ziyaretine Hatay Valisi Erdal Ata’nın yanı sıra Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, İl Müftüsü Hamdi Kavillioğlu, Antakya Patrik vekili Episkopos Efram Maluli, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Çinçin, HESOB Başkanı Abdulkadir Teksöz, Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Fadi Hurigil, Musevi Cemaati Başkanı Şaul Cenudioğlu, Katolik Cemaati Ruhani Lideri Domenico Bertogli, Protestan Cemaati Temsilcisi Yakup Chang ile çok sayıda Hristiyan vatandaş katıldı.
ATA: PASKALYA BAYRAMINI KUTLUYORUM
Vali Ata yaptığı konuşmada Hıristiyan vatandaşlarımızın Paskalya Bayramı’nı can-ı gönülden kutladığını ifade etti. Hatay’ın, binlerce yıllık tarihi olan ve bu tarih boyunca da birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapan bir kentimiz olduğunu belirten Vali Ata, ‘Hatay Dünya'ya örnek gösterilecek bir kentimiz. Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı gibi, farklı dinlerde ev sahipliği yapmış bir kentimiz. Burada üç semavi dine mensup vatandaşlarımız asırlardır birlik ve beraberlik içinde yaşıyorlar. Bugüne kadar nasıl ki vatandaşlarımız barış ve huzur içinde yaşamışlarsa bundan sonra da aynı şekilde yaşamaya devam edeceklerdir. Hepimiz Allah'ın gücüne inanıyoruz. Eğer Allah isteseydi bizi tek renkte yaratabilirdi ama farklı renkte ve tende milyonlarca insan var. Tek dine inanan bir topluluk olarak da yaratabilirdi ama Allah bile bunu bizden istememiş. Allah bize akıl vermiş, doğru yolu göstermiş kendi iradesiyle insanlar doğru yolu bulsun demiş. Dolayısıyla Allah bize böyle bir imkan sağlamışken , insanların zorla kendi inancını başka insanlara empoze etmeye hakkı olmadığını düşünüyorum ve bunun örneklerini Hatay'da görüyorum. İnsanlar gayet hoşgörülü herkes birbirine saygılı, temennimiz bu anlayışın dünya var oldukça devam etmesidir. Ben bu vesile ile Hıristiyan vatandaşlarımızın Paskalya Bayramı’nı bir kez daha kutluyorum. " şeklinde konuştu.
Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Fadi Hurigil de ev sahibi olarak yaptığı hoşgeldiniz konuşmasında, ‘Birlikte yaşadığımız bu kadim topraklarda, ortak sevinçlerimizi, üzüntülerimizi paylaştığımız; her inançtan her kültürden insanlarla birlikte bu mekanı paylaşmak bizleri onurlandırmıştır. Bir Antakya'lı olarak; birazdan "yeni hayatın simgesi" olan paskalya yumurtalarını tokuşturduğumuzda alacağımız hazzı, bu ay içerisinde Pesah Bayramında bizlere takdim edilen hamursuz ekmekte de aynı hazzı tattık, yaklaşan Ramazan Bayramında da tadacağız. Yüzyıllardan beri aynı Allah'a ibadet eden, çan sesinin ezan sesine, ezan sesinin hazan sesine karıştığı müstesna şehirlerden birisidir kadim kent Antakya. Şiddetin ve nefretin yaygınlaştığı dünyamızda kökeni, inancı, felsefi görüşü ne olursa olsun; insanların kardeşçe yaşaması, gelenek ve göreneklerini paylaşması, huzurun ve barışın egemen olması en büyük dileğimizdir.‘’ şeklinde konuştu.
YUMURTA TOKUŞTURULDU
Konuşmaların ardından Vali Ata, Vakıf Başkanı Hurigil ile bir bayram geleneği olarak yumurta tokuşturma seramonisini gerçekleştirdi.
Yapılan ikram ve sohbetlerin ardından program günün anısına hatıra fotoğrafı çekilmesi ile sona erdi.