İskenderun İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından, ‘Organ Bağışı Farkındalık Haftası’ münasebetiyle Eczane Teknisyenleri Derneği üyelerine yönelik eğitim düzenlendi.
Organ Bağışı Eğitimini İlçe Sağlık Müdürlüğü Hekimlerinden Dr. Müge Tellioğlu verdi. organ bağışının önemin vurgu yapan Tellioğlu, bir organın bir hayat kurtarabileceğinin asla unutulmaması gerektiğini söyledi.
Ülkemizde binlerce kişinin organ nakli beklediğini kaydeden Tellioğlu; “Ülkemizde 60.382 diyaliz hastası vardır. ne yazık ki çoğu 20-40 yaş arası genç hastalardır. Yaşamlarının haftada 3-4 gün makinelere bağlanarak sürdürebilmektedirler. Bu kişinin yaşam kalitesini düşürmekte, kişiyi hayattan koparmaktadır. Ayrıca en iyi diyaliz koşullarında bile ortalama yaşam süresi 15 yıldır. Başarılı bir böbrek nakli ile makineye bağımlılık sona ermekte, yaşam süreleri uzamaktadır” diye konuştu.
DİYALİZ HASTALARININ BEKLENEN YAŞAM SÜRELERİ
Diyaliz hastalarının beklenen yaşam süreleri hakkında da istatistiki bilgiler paylaşan Dr. Müge Tellioğlu, Türkiye’de organ ve doku nakli tarihçesinden de söz etti. 1969 yılında ilk kez kalp naklinin yapıldığını ancak başarısız bir şekilde sonuçlandığını söyleyen Tellioğlu, Türkiye’de ilk başarılı organ (canlı donörden böbrek nakli) naklinin ise 2 Kasım 1975 tarihinde gerçekleştirildiğini kaydetti.
2000 yılında Sağlık Bakanlığının organ ve doku nakli hizmetlerini çağdaş düzeye ulaştırmak amacıyla çalışmalara başladığını belirten Tellioğlu, bu doğrultuda ‘Organ ve Doku Nakli Hizmetleri Daire Başkanlığı’ ve ‘Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Sistemi kurulduğunu hatırlattı.
Tellioğlu, kendi ailesinden ve nakil gerçekleştirerek yaşamlarını kaliteli şekilde sürdüren insanların hayat hikâyelerinden de örnekler paylaştı.
ÇELİK: BİZİM İÇİN FAYDALI BİR ETKİNLİK OLDU
Verilen eğitim hakkında görüşlerini paylaşan Akdeniz Eczane Teknisyenleri Federasyonu Başkanı Cemal Çelik de; “Bu hafta Organ Nakli haftası olduğu için böyle bir etkinlik düzenlendi. İskenderun İlçe Sağlık Müdürümüz Volkan Bey’e teşekkür ediyoruz. Bizim için çok faydalı bir eğitim. Geçen hafta ‘Bilinçsiz Antibiyotik Kullanma’ eğitimini aldık, bu hafta organ bağışı ile ilgili eğitim alıyoruz.
Organ bağışı çok önemli, organ demek bir hayat kurtarmak demektir. Bundan sonraki projemiz, bayan teknisyenlerimize yönelik ‘Meme Kanseri’ ile ilgili bir eğitim olacak. Bu tür bilgiler biz eczane teknisyenleri için büyük önem taşıyor. Çünkü vatandaşın danışmanlarıyız, her zaman ilk önce bize danışıyorlar. Bizler de bilgimizi ne kadar arttırırsak insanlara o kadar faydalı oluruz” şeklinde konuştu.