Sigara kullanımı, başta kalp ve damar hastalıkları olmak üzere; bronşların daralması sonucu akciğer rahatsızlıklarına, KOAH hastalığı gibi birçok hastalığa da neden oluyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünya genelinde her yıl 8 milyon insan sigaraya bağlı nedenlerden hayatını kaybediyor. Tüm dünya 9 Şubat Sigara Bırakma Gününü kutlarken Yeşilay Hatay Şube Başkanı Hidayet Şişkin, “Bugün sizin dönüm noktanız olsun” diyor.
9 Şubat Sigara Bırakma Günü bu yıl “Her Nefes Sağlık Olsun” sloganıyla kutlandı. Hatay İl Sağlık Müdürlüğü ve Yeşilay, 9 Şubat Sigara Bırakma Günü’nde Antakya Prime Mall’da düzenlediği etkinlikle vatandaşlara birebir olarak sigaranın zararlarını anlattı.
Dün öğle saatlerinde Yeşilay ve İl Sağlık Müdürlüğü, sigara içen vatandaşlara Karbon monoksit ölçümü yaparak akciğerin sigara dumanına ne kadar maruz kaldığını gösterdi. Standa başvuran bireylere sigaranın zararlarını bir kez daha vurgulamak ve pekiştirmek için çocuk, yetişkin ve ebeveynler için hazırlanan birçok broşür dağıtıldı.
Karbon monoksit ölçüm skalasına göre 0-6 ppm hiç içmeyen ya da günde 3-4 adet içen, olan 7-10 ppm günde 20 adet sigarayla risk taşıyan ile 11 ve daha üstü rakamlar ise günde 40 adetten fazla sigara içen ve bunun sonucunda damar tıkanıklığı, kalp krizi geçirme kesinliği taşıdığı belirtildi.
HER YIL 100 BİNDEN FAZLA İKİŞİ SİGARADAN HAYATINI KAYBEDİYOR
Sigara Bırakma Günü’ne dair açıklama yapan Hatay İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkanlığı Çevre Sağlığı Birim Sorumlusu Rıfat Karagöz, “9 Şubat Sigara Bırakma Günü tüm dünyada her yıl düzenli bir şekilde kutlanıyor. Şu anda da Türkiye’den toplamda 30 ilimiz bu etkinliği bizimle birlikte gerçekleştiriyor. Amacımız insanların hiçbir şekilde sigara içmemeleri. Bağımlı olmamak, sağlıklı bir gelecek elde etmek, gelecek nesiller için örnek olmak ve sigaraya hayır demeliyiz.” İfadelerine yer verdi.
Sigara bağımlılığının fiziksel, sosyal ve ekonomik bakımdan yıkıcı sonuçlara yol açtığını kaydeden Yeşilay Hatay Şube Başkanı Hidayet Şişkin, “Ülkemizde her yıl 100 binden fazla insanımızı sigardan dolayı kaybediyoruz. Bunun yanında pasif etkilenimden doğan hastalıklar ve zararlar da ayrı bir acı tablo. Önemli bir halk sağlığı sorunu olan sigara kullanımı aynı zamanda birey ve ülke ekonomisini olumsuz yönde etkileyen bir bağımlılık. Sigara size ve sevdiklerinize zarar veriyor. 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü bu anlamda bırakmak isteyenler için bir fırsat. Bu konuda tüm vatandaşlarımızdan hassasiyet rica ediyoruz. Kullananların bırakmasını, kullanmayanların da daha bilinçli olarak kendileri ve sevdikleri için model olmasını, çevreye karşı da uyarıcı olmasını istiyoruz.” ifadelerine yer verdi.
YEDAM’LA BAĞIMSIZ HAYAT
Sigarayı bırakmak, sigaraya maruz kalmamak için bugün hayata geçirilen birçok uygulama mevcut. Yeşilay Danışmanlık Merkezi de (YEDAM) bunlardan yalnızca bir tanesi. YEDAM’a başvuran kişiler ücretsiz danışmanlık hizmeti ve bilgilerin gizliliğin korunması ilkesiyle tedavi sürecine başlıyor. Danışmanlık merkezinde bağımlı bireylere psikolojik ve sosyolojik destek veriliyor. Aile içi iletişimin de önemli olduğuna değinen YEDAM, aile grup terapisi ve aile görüşmesi ile bireyin ortamını değiştirmeye de odaklanıyor. Merkezdeki atölyelerle de mesleki becerilerin gelişimine ve sosyal uyumu yakalamaya çalışıyor. Kişi için gerekli görüldüğü takdirde doktor kontrolünde ilaç yazılıyor.
YEŞİL ALARM
Yeşilay’ın başlattığı Yeşil Dedektör uygulamasıyla sigara içilen kafe, bar, restaurant gibi kamusal alanlardaki caza sistemi daha hızlı ilerliyor. Sigara içilen mekanı şikayet etmek isteyen birey uygulama üzerinden konum göndererek yasal işlemin başlatılmasını talep ediyor. Belirtilen adrese en kısa sürede ulaşan Yeşilay ekipleri buradaki yasa ihlalini raporlayarak kuruma ceza veriyor. Yeşil Dedektör’den birden fazla ceza alan kurumlar iki ve üçüncü cezalarında iki kat ücret ödemek zorunda bırakılıyor.
Küçükler için hayranlık duyulup örnek alınan yetişkinler, bağımlılıkları nedeniyle bugünün çocuklarını geleceğin ise büyüklerini sağlıksız bir hayata terk ediyor. Yere atılan izmarit, dumanın yarattığı çevre kirliliği her defasında dünyadan bir parça koparıyor. Karagöz, bağımlılıktan kurtulmayı değil sigara içmeyen bilinçli bir neslin yetişmesi gerektiğini söylüyor.