Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Türkiye genelinde etkili olan ve son yıllarda benzeri görülmemiş bir zirai don afetiyle ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Kara, yaşanan bu felaketin hem ekolojik hem de ekonomik boyutuyla ağır sonuçlar doğurduğunu belirtti.

Milletvekili Kara, ani hava değişimlerinin ülkenin dört bir yanında çiçek açan ya da olgunlaşmaya başlayan meyve, sebze ve tahılları yok ettiğini; çiftçinin bir yıllık emeğinin boşa gittiğini ifade etti. Kara, “Bu felaket adeta göz göre göre geldi. Şubat sonu ile Mart başında başta Hatay olmak üzere güney illerimizi etkisi altına alan don, narenciye üretiminde büyük kayıplara yol açtı” dedi.
-Narenciyede Yüzde 70'e Varan Kayıp-
Hatay'da yaklaşık 27 bin hektarlık tarım arazisinin zarar gördüğünü vurgulayan Kara, “Mandalina üretiminde yüzde 40, portakal üretiminde ise yüzde 70 oranında kayıp yaşandığını tahmin ediyoruz” dedi.
2024 yılında 563 milyon dolar değerinde yaş meyve ve sebze ihracatı gerçekleştiren Hatay’ın, 1,5 milyon meyve ağacı ve 36 bin dekar üretim sahasıyla Türkiye’nin tarım üretiminde ön sıralarda yer aldığına dikkat çeken Kara, şu rakamları paylaştı:
- Toplam üretim: 1 milyon 306 bin ton
- Yağlık zeytin: 167 bin ton
- Mandalina:172 bin ton
- Satsuma mandalinası:337 bin ton
- Washington portakalı:234 bin ton
- Limon:128 bin ton
- Sofralık üzüm:72 bin ton
Kara, yaşanan don felaketi nedeniyle bu yılki üretimin geçen yılın ancak yarısına ulaşabileceğini belirtti.
-“İhracat Yasağı Yanlış Karar Olur”-
Zirai donun limon üretiminde de büyük kayba yol açtığını ifade eden Kara, çözüm olarak gündeme gelen ihracat yasağını eleştirerek, “Geçmişte domates için alınan yasak kararı kısa sürede geri çekilmişti. Aynı durum limon için de yaşandı ve yasağın ertelenmesi, bu kararların ne kadar plansız alındığını gösterdi” dedi.
-“TARSİM Şartı Kaldırılmalı, Borçlar Silinmeli”-
CHP’li Kara, açıklamasında üreticilere yönelik destek çağrısında da bulundu. “Bu felaketin boyutu çok büyük. Devlet, çiftçisini yalnız bırakmamalı. TARSİM sigortası olup olmadığına bakılmaksızın tüm zararlar karşılanmalı, çiftçilerin borçları ve kredi faizleri silinmeli, icra işlemleri durdurulmalıdır” ifadelerini kullandı.