Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Doğal Taşlarla Hayat Bulan Sanat: Mehmet Daşkapan ’ın Mozaik Yolculuğu

Yayınlanma Tarihi : 17.04.2025 03:51 Bu haber 63 defa okundu

Antik mozaik sanatının çağdaş temsilcilerinden Mehmet Daşkapan, Allah vergisi yeteneğiyle başladığı sanat yolculuğunda bugün adını büyük mozaik ustaları arasına yazdırmış durumda. Sanat hayatına resim yaparak adım atan Daşkapan, zamanla mozaik sanatına ilgi duymaya başladı ve kendi çabalarıyla ilk eserlerini ortaya koydu.

Paylaş Paylaş Paylaş
Doğal Taşlarla Hayat Bulan Sanat: Mehmet Daşkapan ’ın Mozaik Yolculuğu

Tamamen doğal taşlarla çalışan sanatçı, eserlerinde kullandığı taşları bizzat doğadan topluyor. Kültür Sanat Çarşısı’ndaki mütevazı atölyesinde üretimlerine devam eden Daşkapan, doğayla iç içe bir sanat anlayışını benimsiyor.Doğal Taşlarla Hayat Bulan Sanat: Mehmet Daşkapan ’ın Mozaik Yolculuğu

Sanat serüveni 1986 yılında, henüz 14 yaşındayken kırma taşlarla yaptığı ilk çalışmasıyla başladı. Bugün hâlâ atölyesinde sakladığı bu ilk eser, onun sanat tutkusunun simgesi haline gelmiş durumda.Doğal Taşlarla Hayat Bulan Sanat: Mehmet Daşkapan ’ın Mozaik Yolculuğu

2000 yılında yurtdışında yaşadığı dönemde müzelerde gördüğü mozaik eserlerinden ilham alan sanatçı, "Ben daha iyilerini yaparım" diyerek memleketine döndü ve bu alandaki yeteneğini büyük bir azimle geliştirdi. Zeugma Mozaikleri üzerine yaptığı çalışmalar, alanında uzman isimlerden büyük takdir topladı ve Türkiye’nin en beğenilen mozaik eserleri arasında yer aldı.

Mehmet Daşkapan’ın eserleri, yurt içi ve yurt dışında pek çok sergide sanatseverlerle buluşuyor. Sanatçının en önemli motivasyon kaynaklarından biri ise yaşadığı büyük acılara rağmen sanatla hayata tutunması.

"Asrın felaketi" olarak nitelendirilen büyük depremi yaşayan Daşkapan, yaşadığı acıları sanatla hafifletmeye çalışıyor. Sanata dört elle sarılan sanatçı, aynı zamanda toplum için de elini taşın altına koyuyor. Hasan Daşkapan ile birlikte, depremzede vatandaşlar için moral ve motivasyon kaynağı olması amacıyla mozaik kursları düzenlemek istiyor ve yetkililere bu konuda çağrıda bulunuyor.

Mehmet Daşkapan’ın hikâyesi, sanatın iyileştirici gücünü ve insanın zorluklar karşısında nasıl üretkenliğe sarılabileceğini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol