SES Hatay Şube Eş Başkanı Meryem Avcı, güvencesiz çalışan kamudışı sağlık emekçilerinin kadroya alınması çağrısını yaptı.
Avcı, Antakya Köprübaşında yaptığı basın açıklamasında şu sözlere yer verdi:
"Kabine toplantısından sonra Cumhurbaşkanı tarafından yapılan açıklamada sözleşmelilerin uzun bir süredir beklediği kadro konusuna yer verilmiştir. Ancak Cumhurbaşkanının bu açıklaması, uzun süredir “amasız, fakatsız, koşulsuz kadro” talebi için mücadele eden sözleşmelilerde hayal kırıklığı yaratmıştır. Çünkü; Cumhurbaşkanı tarafından yapılan 'kadro' açıklaması süresiz sözleşmeli olarak çalışan personelin tamamını değil, bir kısmını kapsamaktadır.
Mahalli idareler dahil olmak üzere sözleşmelilerin kadroya geçişinde ise üç yıl bu statüde çalışmış olma şartı aranacağından sözleşmeliden kadroya geçiş 3 +1 yıllık bir süre sonunda gerçekleşebilecektir. Hali hazırda 3+1 adı verilen sistemle kadro karşılığı çalışan on binlerce sözleşmelinin durumunda ise herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır.
Ayrıca Eylül ayı verilerine göre kamuda toplam 590 bin 257 sözleşmeli personelden sadece 424 bini isteğe bağlı olarak kadroya geçebileceğini belirtmiştir.
100 KAMU EMEKÇİSİNDEN 16'SI SÖZLEŞMELİ PERSONEL
Bu politikaların sonucunda 9 yıl önce kamuda istihdam edilen her 100 kamu emekçisinden 4’ü sözleşmeli personel iken bugün kamuda istihdam edilen her 100 kamu emekçisinden 16’sı sözleşmeli personeldir. Bu durum izlenen politikaların bir sonucu iken bizi size kadro veriyoruz diye oyalamalarını kabul etmiyoruz.
AKP ve bizim sendikamız dedikleri Memur Sen’in sağlık işkolundaki sendikası sağlık-sen yıllardır toplu iş sözleşmelerinde kapsam dışı bıraktığı kamu dışı sağlık emekçilerinin bugün haklarını savunduğunu iddia etmektedir. 20 yılı aşkın süredir iktidar olan AKP ve onunla her toplu iş sözleşmesini emekçinin aleyhindeki pek çok düzenlemeye rağmen imzalayan Memur-Sen; güvencesiz ve sözleşmeli istihdam biçimlerini kamuda yaygınlaştıran kendi politikaları değilmiş gibi her gün yeni bir “müjde” ile konuyu seçim yatırımına dönüştürmeye çalışmaktadır.
Kısacası AKP iktidarı kendi eliyle büyüttüğü sözleşmeli istihdam sorununa kalıcı bir çözüm getirmek yerine sözleşmelilerin tamamını kapsamayan düzenlemelerle yetinmesini beklemektedir. Kadroya alımlarda bir kere daha kapsam dışında tutulan kamudışı sağlık emekçilerinin kadrolu istihdama dahil edilip edilmeyeceği yine belirsiz bırakılmıştır.
Aile Sağlığı Merkezlerinde eşit iş, sorumluluk ve görev üstlenen kamudışı istihdam edilen Türkiye’deki 3600 sağlık emekçisi güvencesiz çalışma koşullarına maruz kalmaktadır.
SES olarak güvenceli istihdam, yoksulluk sınırının üstünde ve emekliliğe yansıyan temel ücret talebimizi yinelemeye devam ediyor; bu yarım yamalak düzenlemelerin kapsayıcı olması için sürecin takipçisi olacağımızı bildiriyoruz."