Türkiye Engelliler Konfederasyonu Genel Sekreteri Hüseyin Ateşer, yaptığı basın açıklamasında engelli bireylerin çalışma hayatında yaşadıkları zorluklara değindi.
Konuşmasına Türkiye Engelliler Konfederasyonu’nun temel amacını açıklayarak başlayan Ateşer, “Engelliler Konfederasyonu 5253 Sayılı Yasaya göre kurulmuş olan engellilerin çatı örgütüdür. Bünyesinde görme engelliler, işitme engelliler, fiziksel engelliler ve zihinsel engelliler olmak üzere dört engel grubunu ve onların federasyonlarını toplamış bulunmaktadır. Bu yapısıyla Konfederasyonumuz resmi makamlara göre sayıları dokuz milyon dolayında ifade edilen engelliler kitlesini temsil etmektedir. Konfederasyonumuz Avrupa Birliğinin danışmanı ve Avrupa Ülkeleri engelli örgütlerinin çatı örgütü durumundaki Avrupa Engelliler Forumunun üyesidir. Engellilerin bağımsız bir yaşam kurabilmesi için yoksulluk ve işsizlik oranlarının düşürülmesi zorunludur. Bunun en sürdürülebilir ve güvenceli yolu, nitelikli ve insan onuruna yakışır bir istihdamın engelliler için sağlanmasından geçmektedir. On binlerce engelli 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun tanıdığı istihdam kotası hakkından yararlanabilmek için bu sınavlara ümit bağlamıştır.
En azından kurumlardaki yasal engelli kotasının yıl içinde doldurulması hedeflenmeli ve ilave alımlar için çalışma yürütülmelidir” dedi.
UYGUN VE İNSAN ONURUNA YAKIŞIR İSTİHDAM SAĞLANMASINI BEKLİYORUZ
Ateşer, “Engelliler Konfederasyonu olarak, iş arayan tüm engellilere, niteliklerine uygun ve insan onuruna yakışır istihdam sağlanmasını bekliyoruz.
Bu nedenle öncelikle; Kamudaki engelli memur ve işçi kotasının daha fazla gecikmeden doldurulmasını; Kamuda, engelli çalıştırma kotasının yüzde 6’ya çıkarılmasını,
Gazi ve şehit yakınları ile devlet korumasındaki kamu çalışanlarına tanınan mesleklerine uygun kadrolara sınavsız geçiş hakkının engelli çalışanlara da tanınmasını talep ediyoruz.
ENGELLİLERİN HAYATLARI KALIYLAŞTIRILMALI
Bilindiği üzere, engellilerin hayatlarını kolaylaştıracak engellilere özgü araç ve gereçler
KDV’den muaftır. Durumu bu açıdan değerlendirdiğimizde, bu muafiyetin ÖTV siz araçları da kapsaması gerektiği açıktır. Çünkü, bu araçlar da engellilere tahsis edilmiş, onların engelinden dolayı almayı hak kazandıkları ve onların hayatlarını kolaylaştırmak için satın alınan araçlardır. Bu nedenle ÖTV’siz araçların KDV’den de muaf tutulması gerekliliği açıktır ve zorunludur.
Bu nedenle KDV Kanununda da gerekli değişikliklerin yapılarak, engellilere tanınan KDV istisnasının sınırlarının genişletilerek, engelliye tahsis edilmiş ve ÖTV’den muaf olan araçları da kapsamasının sağlanmasını,
Engellilerin sayısal veri tabanını oluşturmak için ciddi ve kapsamlı bir çalışma yapılmasını, bu çalışmanın başarısı için yerel yönetimlerin, muhtarlıkların ve engelli STK’larının sürece dahil edilmesini,
Engellilerin, ulusal ve uluslararası yasalarla güvenceye alınmış olan ulaşım ve seyahat haklarının tüm toplu taşım araçlarında kara; deniz ve hava araçlarında ayrımsız uygulanmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı