2005 yılından bu yana her yıl 70 ülkeden, yaklaşık 500 kişinin bir araya gelmesiyle düzenlenen HORASIS Global Toplantısı 140’ı üst düzey olmak üzere 300 hükûmet yetkilisi, bilim insanı, aydın ve iş insanının katılımıyla Gaziantep’te gerçekleşti.
Şehitkamil Kongre Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya Ticaret Bakanı Ömer Bolat, HORASİS Başkanı Frank-Jürgen Richter, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, TOKİ Başkanı Ömer Bulut, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Kahramanmaraş Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Malatya Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ve Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç katıldı.
SAVAŞ “SADECE ANTAKYA’DA 30 MAHALLEMİZ YOK OLDU”
HORASIS Global Toplantısı’nın açılışında konuşan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Savaş, 6 Şubat’ta depremin meydana geldiği 110 saniyelik zaman diliminde kıyameti yaşadıklarını söyledi.
Yaşanan depremlerde en büyük yıkımın Hatay’da yaşandığını hatırlatan Başkan Savaş, “Deprem 7 ilçemizi vurdu. En çok can ve mal kaybı Antakya merkezde oldu. 30 mahallemiz neredeyse yok oldu. Defne, Samandağ, Kırıkhan, Hassa, İskenderun ve Arsuz’da yıkımlar oldu. O gün aslında biz hepimiz öldük, sadece bazılarımız gömüldük. O günden bugüne kadar gerek hükümetimiz gerek belediyelerimiz, sivil toplum örgütlerimiz insanlarının ihtiyacının olduğu her yerde destek vermekte.” dedi.
“KURUMLARI BİRLEŞTİRİP ORTAK AKILLA HAREKET ETMEK LAZIM”
Dünyanın artık bilim çağında olduğuna işaret eden Savaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “yani artık depremle ilgili birçok şeyi öngörebiliyoruz. Bu nedenle Hatay olsun, Adıyaman olsun, Gaziantep olsun, bütün her yerde bakanlıklar, büyükşehirler, ilçeler, beldeler, sivil toplum örgütleri, özellikle inşaatla ilgili meslek grupları ve odaları hep birlikte, bu iş bir daha olduğunda minimum can ve mal kaybıyla bu işi nasıl toparlayacağımızı düşünmemiz lazım. Gerçekten de Türkiye'nin dörtte üçünden fazlası fay hattıyla bağlantılı ve şiddetli depremlere maruz kalma potansiyeli yüksek. Biz deprem beklenen en önemli bölgenin tam ortasındayız. Bundan sonraki adımlarımız hemen ev yapmak, hemen insanları oraya toplamak olmamalı. Bundan sonra daha akılcı planlamalarla insanların deprem olduğunda hayatta kalacağı şekilde bir düzen kurmamız lazım. Bunu tabii ki kanunlar çıkartarak, insanları bir araya toplayarak, kurumları birleştirip ortak akılla hareket ederek yapmak lazım.
“ŞEHRİMİ YENİDEN CANLANDIRMAK VE İNŞA ETMEK EN BÜYÜK ÖNCELİĞİM”
Belediyeler ve başka kurumlara vermiş olduğumuz yetkilerde değişiklikler yapılması gerektiğine vurgu yapan Savaş, imar aflarına atıfta bulunarak, “iki de bir “af çıkartmamamız” lazım. Biz affediyoruz ama Rabbim affetmiyor. Yani deprem olduğu zaman pek çok insanımızı tedbirsizliğimiz nedeniyle kaybediyoruz. Yeniden yapılanma tüm kamu idareleri, belediyeler, akademisyenler ve toplum ile birlikte bilimsel ve sistematik bir iş birliği ve vizyonla oluşmalıdır diye düşünüyoruz.” açıklamalarında bulundu.
Böylesine bir afet karşısında iş birliği olmadan ayağa kalkmanın imkansız olduğunu da kaydeden Başkan Savaş, en büyük önceliklerinin depremde yerle bir olan şehirlerini, tüm kurum ve paydaşlarla iş birliği içerisinde hareket ederek yeniden inşa etmek olduğunun altını çizdi.