Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz, depremde yıkılan Ulu Cami'nin restorasyon sonunda yeniden ibadete açılacağını söyledi.
Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz, Antakya Ulu Cami'nin restorasyon çalışmaları için ilimizde bulunan Bursa Büyükşehir Belediyesi ekibini ağırlayarak, "Bursa Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı ekibini belediyemizde misafir etmekten mutluluk duyuyorum. Depremde yıkılan tarihi Ulu Cami'mizde yapacakları restorasyon çalışmaları hakkında istişarelerde bulunduk. Bu süreçte belediyemiz adına üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız. Ziyaretlerinden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.
DEPREMDE MOLOZ YIĞININA DÖNDÜ
Hatay’ın eski camilerinden biri olan 1271-1272 yıllarında yapıldığı bilinen tarihî Antakya Ulu Cami de depremlerin ardından yıkılıp, tamamen moloz yığınına döndü. Memlukler döneminde inşa edilen, medrese, yazlık camii, şadırvan, iki adet türbe, çeşme, imaret ve dükkânlar gibi farklı dönemlerde inşa edilmiş yapılardan meydana gelen bir külliye niteliğindeki Ulu Camii; harimde iki mihrabı bulunması açısından tek eser olma özelliğine de sahipti.
ÇALIŞMALAR BAŞLADI
Antakya Ulu Camii’nin restorasyonu için Bursa Büyükşehir Belediyesi röleve, restitüsyon ve restorasyon projesi hazırlıklarına başlandı. Hazırlanacak projelere veri altlığı oluşturmak amacıyla Harita Şube Müdürlüğü ekipleri, Antakya Ulu Camii’nin mevcut durumunu tespit etmek için sahada ölçümler yaptı. Mevcut durumun 3D (3 boyut) tarama ile modellenmesi, nokta bulutu verilerinin üretilmesi ve ortofoto haritasının hazırlanması çalışmaları için gerekli veriler toplandı. Diğer taraftan restorasyonu üstlenen firma da saha çalışmalarına başladı. Tarihi enkazda şantiye kurulumu tamamlanırken, ekipler moloz yığınları arasındaki tarihi kalıntıların temizliğine başladı. Alanın temizlenmesinin ardından tarihi yapının aslına uygun olarak restorasyonu çalışmalarına hızla başlanacak.