Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, Hatay’ın Altınözü ilçesine bağlı Altınkaya Mahallesi’nde doğayı erkenden uyandırdı. Normalde mart ayında gerçekleşmesi beklenen doğanın canlanma süreci, şubat ayının ilk günlerinde yaşanarak ağaçların çiçek açmasına neden oldu. Ancak bu durum çiftçileri endişelendirirken, ortaya çıkan renkli manzara fotoğraf tutkunlarının ilgisini çekti.
Sosyal medyada paylaşılan görüntüler bahar havası estirse de, uzmanlar yalancı baharın olumsuz etkilerine dikkat çekiyor. Özellikle badem ağaçlarının, sıcak hava dalgası nedeniyle bahar geldiğini sanarak çiçek açtığını belirten uzmanlar, erken çiçeklenmenin verimi düşüreceğini ifade ediyor.
Bölgede çiftçilik yapan Muhammet Bozkurt, beklenmedik doğa olayının şaşkınlığını yaşadıklarını belirterek, “Şu günlerde yağmur ve kar yağışı olması gerekirken ağaçlarımız çiçek açtı. Önümüzdeki günlerde beklenen yağışlar, bu çiçeklere zarar verebilir ve meyveye dönüşme şansını yok edebilir” dedi.
Öte yandan, doğanın sunduğu bu eşsiz görüntüleri ölümsüzleştirmek isteyen fotoğraf sanatçıları, Altınkaya Mahallesi’nde çiçek açan ağaçların yanında unutulmaz kareler yakaladı. Ancak çiftçilerle konuştuklarında bu güzelliğin tarımsal verim açısından olumsuz sonuçlar doğurabileceğini öğrenen fotoğrafçılar, doğanın bu beklenmedik dengesizliğinin üzüntüsünü de yaşadıklarını dile getirdi.
Uzmanlar, hava koşullarının tarımsal üretim üzerindeki etkilerine dikkat çekerken, çiftçiler ise meyve veriminin düşmemesi için hava şartlarının normale dönmesini umut ediyor.