Hatay Valisi Erdal Ata'nın ilçelerde düzenlediği “Muhtarlar ve Halkla Buluşma” toplantılarının bu seferki durağı Arsuz oldu. Uluçınar Gençlik Kampı’nda düzenlenen toplantıya Vali Ata’nın yanı sıra İl Jandarma Komutanı, J. Alb. Turgay Aras, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, ilgili il ve ilçe kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Arsuz Kaymakamı Musa Sarı'dan brifing alan Vali Erdal Ata, daha sonra Kaymakam Musa Sarı ve Belediye Başkanı Nazım Culha ile birlikte, muhtarlar ve STK temsilcilerinden ilçenin sıkıntılarını, ihtiyaçlarını ve taleplerini dinledi, sorunların çözümüne ilişkin ilgili kurum müdürlerinden bilgiler almanın yansıra, sıkıntıların giderilmesi için de talimat verdi.
SORUNLARIN YAKIN TAKİPÇİLERİYİZ
İlçenin coğrafik yapısı, eğitim ve ekonomik durumu, turizm zenginlikleri, sahip olduğu potansiyelin yanı sıra eksiklikleri gibi pek konuyu en ince ayrıntısına kadar bilgiler aktaran Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, ilçenin maydanoz üretimi ve filtre sektöründeki potansiyeliyle de öncü ilçelerden biri olduğunu ifade etti. İlçedeki kapalıspor salonu ihtiyacını gidermek için yer arayışı içerisinde olduklarına da değinen Kaymakam Sarı, ilçeye ayrıca bir Ziraat Odası açılması için gerekli girişimleri yaptıklarını anlattı. Arsuz'daki eğitim seviyesinin yüksek olduğuna da vurgu yapan Kaymakam Musa Sarı, ilçede okuma yazma oranının yüzde 98 olduğunu belirtirken, ilçenin sorunlarını çözüme kavuşturmak için tüm sorunların yakın takipçisi olduğunu belirtti.
ARSUZ, KENT OLMA YOLUNDA HIZLA İLERLİYOR
Arsuz'un kent olma yolunda ciddi bir mesafe aldığını belirterek, sorunların giderilmesinde Hatay Valiliği başta olmak üzere, Arsuz Kaymakamlığı ve büyükşehir belediyesi ile sürekli koordinasyon halinde olduklarını söyleyen Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha ise, "Karagöz, Haymaseki, Kozaklı, Nergizlik, Kışla dışında köyden mahalleye dönüşen mahalle yollarının çoğu beton asfalt yapıldı. Büyükşehir belediyemiz Samandağ - Arsuz yolunun yapılabilmesi için menfez ve köprülerle ilgili proje ihalesi yaptı. Ayrıca, Karahüseyinli Mahallemizde hal pazarı yapılmasıyla ilgili bir projesi var. Akçalı mahallemizin turizm master planı hazır. Gökmeydan - Arsuz merkez ve Gözcüler ile Konacık bölgelerinin planları hazırlanıyor. Yatırımcılarımız Akçalı bölgesinde yatırımlarını yapabilirler. İlçemizde istihdam problemi var. Turizm yatırımları ile ilgili bir çok yatırımcıyla görüştüm. Bölgesel sıcaklık ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle yatırımcılarında bir bekleme dönemi içerisinde olduklarını sezinledim. Ayrıca, Hacıahmetli, Gözcüler, Hüyük, Madenli ve Üçgüllük Mahallelerinde bulunan ve mülkiyeti hazineye ait olan gayrimenkulleri kullanan vatandaşların ödedikleri ecrimisil ücretlerini çözüme ulaştırmak için girişimde bulunduk. Bu arazilerin tapularını halka vermek için Defterdarlık ve Milli Emlak Müdürlüğümüzle ortak bir çalışma içerisindeyiz. Devlet hastanesini ilçemize mutlaka kazandıracağız. 3. derece SİT alanı olması nedeniyle yer seçiminden kaynaklı Koruma Kurulu izni gerekliydi. Bu iznin alınmasının ardından 1/5 bin planı yapıldı, 1/binlik planın onaylanmasının ardından bakanlık hastane inşaatına başlayacaktır. Gözcüler Mahallemizde Mülkiyeti Milli Emlağa ait olan ve şuanda yetkimizde bulunan bir yer var. Oraya kapalı spor salonu yapılması uygun görülürse, arsamız hazır" dedi.
KIYILARIN YAĞMALANMASINA İZİN VERMEYİN
Arsuz'un sorunlarını çözmek için ellerinden geleni yapacaklarını söyleyen Hatay Valisi Erdal Ata da, "Taleplere genel olarak baktığımızda elektrik, hazine arazileri ile ilgili sorunların yanısıra buraya bir sağlık tesisinin yapılmasının elzem olduğunu görüyoruz. Samandağ’dan buraya bağlantı yolunun yapılmasının hem bu bölge hem de ilimiz için faydalı olacağını düşünüyoruz. Bu yol bağlantısının Karayolları yatırım programına alınması için çalışıyoruz. Samandağ - Arsuz yolu, Hataylıların ve yerli - yabancı turistlerin buraya kısa sürede ulaşması ve turizme katkı sunması demektir. İlçemizde ayrıca, özellikle orta dereceli okullarda ve Anadolu lisesinde derslik başına düşen öğrenci sayısının fazla olduğunu görüyorum. Bunun, ilimiz ortalamasına çekilmesi için ilave yatırım yapılması gerekiyor. Diğer taraftan kamu binalarındaki yetersizlikleri biliyoruz. Spor tesisleri ile ilgili talepler var. Onları da mutlaka değerlendireceğiz.. İmkânlar ölçüsünde Arsuz'un sorunlarını çözmek için elimizden geleni yapacağız. Yalnız sadece burada değil Hatay’da genel olarak imar konusunda çok ciddi sıkıntılarımız var. Uydu görüntülerinden baktığımız zaman maalesef il genelinde çok çirkin ve çarpık bir yapılaşma olduğunu görüyoruz. Eğer burada düzenli bir yapılaşma olsaydı tahmin ediyorum Türkiye’nin en güzel ilçelerinden birisi olabilirdi. Ama biz kendi ellerimizle burayı katletmişiz. Dolayısıyla belediyelerimizin bu konuda çok duyarlı davranması gerekiyor. Nasıl ki içme suları etkilenecek diye bir maden ocağının açılmasına itiraz ediyorsanız buradaki çarpık yapılaşmaya, kıyıların yağmalanmasına da itiraz etmelisiniz. Baktığımız zaman kıyı kenar kanunu burada rafa kaldırılmış. Bir uygulama başlatsak herhâlde kıyıda onlarca, yüzlerce binanın kıyı kenar çizgisinde kaldığı için yıkılıp temizlenmesi gerekecek. Diğer taraftan siteler yapılmış, adeta bir kibrit kutusu gibi iç içe girmiş. İnsanların rahat nefes alabileceği ortamlar kalmamış. Geçmişte yapılan binalar belki zamanla yıkılıp kentsel dönüşümle yenilenebilir. Ama bundan sonra yapılacak imar planlarında belediyelerden ricam halkımızın çağdaş bir ortamda yaşaması için gerekli olan her türlü sosyal donatılarını da içine koyarak ona göre planlamalar yapılmasıdır’’ şeklinde konuştu.
Yapılan toplantının ardından Vali Erdal Ata, Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha ve kurum müdürleriyle birlikte Gençlik Merkezi'nde incelemelerde bulundu.