Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Türkiye çok üreten ve satan ülke olmalıdır

Yayınlanma Tarihi : 06.01.2017 00:00 Bu haber 523 defa okundu

Gümrük Müşaviri/Araştırmacı-Yazar Mehmet Çardak, Türkiye’nin ihracat seferberliğine ihtiyacı olduğuna dikkati çekti.

Paylaş Paylaş Paylaş
Türkiye çok üreten ve satan ülke olmalıdır

Çardak, gazetemize yaptığı açıklamada, Türkiye’nin 2000’li yıllarda ivme kazanan ihracat büyümesinin Cumhuriyetin 100’üncü yılı için amaçlanan 500 milyar ABD Doları tutarındaki büyük hedefe ulaşmak için ‘ihracat seferberliği’ne ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Türkiye’yi bir marka yapmak, ülkenin kalkınmasına katkı sağlayabilmek için bu ihracat seferberliğinin ‘cankurtaran’ niteliğinde olması gerektiğinin altını çizen Çardak, şöyle devam etti:

“Bugün 142 milyar 610 milyon ABD Doları olan ihracat istatistiğimizi hedefimiz olan 500 milyar dolara çıkaramasak bile bu uğurda elimizden gelenin fazlasını yapmaya mecburuz. Çünkü bunu yapmak için geç bile kalınmıştır. Çünkü bu ihracatı yapabilecek potansiyelimiz vardır. Tek eksiğimiz ise elimizde olan gücü kullanabileceğimize dair bir yol göstericinin olmamasıdır.

Türkiye 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için, hangi politikalara, paydaşlara, süreçlere ve yetkinliklere ihtiyaç olduğunu tespit etmek ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda ilerlemesi gereken rotayı belirlemek ve ilan etmek zorundadır. Türk ihracatçısının devlet desteğine ve heyecana ihtiyacı vardır!

İHRACATTA GERİLEME VAR

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı gümrüklerdeki işlemlere göre her ayın başında biten aya ilişkin geçici ihracat, ithalat verilerini açıklamaktadır. Bakanlığın 2 Ocak’ta açıkladığı Aralık ayı verileri 2016 yılında ihracatın geçen yıla göre yüzde 0.84 azalarak 142 milyar 610 milyon dolara indiğini ortaya koymaktadır.

İthalat ise yine 2015’e göre yüzde 4.17 azalarak 198 milyar 577 milyon dolara gerilemiştir. 2016’da tek sevindiren ihracatın ithalatı karşılama oranı olmuştur. 2015’te yüzde 69.4 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 71.8’e yükselmiş olmasıdır.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı verilerine göre Aralık 2016’da ihracat, 2015’in aynı ayına göre yüzde 9.31, ithalat da yüzde 2.2 artmıştır. Aralık ayında ihracat 11 milyar 726 milyon dolardan 12 milyar 817 milyon dolara, ithalat da 17 milyar 984 milyon dolardan 18 milyar 381 milyon dolara yükselmiştir.

2017 İHRACAT HEDEFİ

Son yıllarda Rusya ile yaşadığımız krizin yanı sıra Irak, Suriye ve Libya’da yaşanan çatışmalar ihracatı düşürmüştür. Bu ülkelere ihracat 3.7 milyar dolar azalmıştır. Türk Lirası ve Sterlin’in dolara karşı değer kaybetmesinden kaynaklı kaybımız ise 1.5 milyar dolardır.

2016’da 142.6 milyar dolar olan ihracat bu yıl gaza basacaktır. Türkiye İhracat Meclisi (TİM) üyelerinin 2017’de önlerine koydukları ihracat hedefi 155 milyar dolardır. Ama yetmez!

Geçen yıl ihracatımız 2015’e göre dengede kapanmıştır. Dünya’da ve özelliklede Ortadoğu coğrafyasında meydana gelen olumsuz gelişmelere rağmen, ihracatımız küçük bir düşme, yüzde 0.8 düşme ile kapanmıştır. İthalatımız da ise 4.2 seviyesinde bir düşme yaşanmıştır.

2017’nin geçen yıla göre daha dengeli olacağına dair işaretler vardır. Bu yıl Türkiye’nin bölgesinde de işlerin daha iyi gitmeye başlayacağına ilişkin beklentiler vardır.

Dolayısıyla da Türkiye “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” ilkelerine geri dönerek; en başta AB ve ABD ülkeleri olmak üzere, Avrasya, Ortadoğu ve Afrika ülkeleriyle ticari ilişkilerini geliştirmek suretiyle 2017 ihracat hedefini büyütmelidir.

Türkiye, 2017 ihracat hedefini 200 milyar doların üzerine çıkarmalıdır.

İHRACAT SEFERBERLİĞİ

Türkiye ihracatını artırmak için acilen ‘ihracat seferberliği’ ilan etmelidir. Bunun için de ihracatçılara büyük finansal kolaylıklar sağlanmalı ve ihracatta gümrük işlemleri kolaylaştırılmalıdır. Maliye, ihracatçının KDV iadelerini zamanında ödemelidir.

Türkiye’nin 2023 ihracat hedefi kapsamında, finansal enstrümanların ve ticaret destek araçlarının artırılması ve verimli kullanılmasının sağlanması şarttır. Finansta kullanılan tüm ürünlerin çok uygun koşullarda ihracatçılara sunulması gereklidir. Türkiye’nin ihracatındaki olumlu gelişme ve beklentiler dış ticaret sektöründe heyecan yaratmalıdır. Bu bağlamda, sürdürülebilir büyüme ve kalkınmadaki önemli rolü nedeniyle, ihracatın çok yönlü teşvik edilmesi ve desteklenmesi gerekmektedir. Türkiye, diğer ülkelerle kavga ederek ihracatını ve turizmini geliştiremez! Türkiye acilen tüm ülkelerle, özellikle de komşu ülkelerle dostluk ilişkileri kurmalıdır! Türkiye, çok tüketen değil, çok üreten ve satan ülke olmalıdır!”

 

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol