Çiftçilerin tarımsal kredi borçları ve elektrik borçları nedeniyle ya icralık olduğu ya da çiftçiliği bıraktığını belirten CHP Hatay Milletvekili Av.Suzan Şahin, konuyu meclis gündemine taşıyarak borçların düzenlenerek yapılandırılmasını gerektiğini söyledi.
Milletvekili Şahin, tarımsal ve hayvansal üretimde başta sulama olmak üzere seralarda (ısıtma, havalandırma, nemlendirme, serinletme, aydınlatma, otomasyon vb.) elektrik enerjisinin girdi olarak kullanıldığını, tarım ve hayvancılıkta kullanılan girdi fiyatlarının artmasının çiftçinin tarlalarının haciz yoluyla bankalara geçtiğini eleştirerek konuyu meclis gündemine taşıdı.
CHP’li Şahin yaptığı açıklamada, ‘‘Tarımsal sulamada bu anlamda çiftçiler için önemli bir maliyet kalemi oluşturmaktadır. Elektrik fiyatlarındaki hızlı artış ve alınan yüksek vergiler çiftçileri üretemez hale getirmektedir. Ocak 2018-Ocak 2020 döneminde elektrik fiyatlarındaki %108,2’yi bulan artışlar yanında ülkemizin gıda ihtiyacını karşılayan çiftçilerimiz mesken kullanıcılarından daha yüksek oranlarda elektriği kullanmaktadır. Mesken aboneleri fon, pay ve vergi dahil 69,5 Kuruşa elektrik alırken, çiftçilerimiz 80,8 Kuruş ödeyerek mesken abonelerine göre yüzde 14 daha pahalı elektrik kullanmaktadır. Ayrıca yüzde 1 Enerji Fonu, yüzde 2 TRT payı ve %18 KDV ödeyen çiftçilerimiz elektrik borçlarını ödeyememekte, ödemelerindeki aksaklıklar nedeniyle destekleme ödemelerini de alamamakta, hatta elektriği kesilmektedir. Yerli üreticimiz, yani çiftçilerimiz AKP hükümeti tarafından resmen iflasa itilmektedir.’’ ifadelerini kullandı.