Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü(HATSU), İskenderun ilçesinde bulunan Biyolojik Arıtma Tesisi sayesinde altyapının çevreye verdiği zararın önemli derecede önlendiğini ve tasarruflu bir çalışma sisteminin aktif olarak devam ettiğini duyurdu.
Şiddetli yağışın söz konusu olduğu Payas, İskenderun bölgesinde kanalizasyon ve yağmursuyu hatları ile arıtma tesislerinde inceleme yapan HATSU Heyeti, İskenderun biyolojik arıtma tesisini ziyaret ederek personellerden çalışma prensipleri konusunda bilgiler aldı.
Yapılan teknik geziye HATSU Genel Müdürü Mehmet Çaparali ve Daire Başkanları ile Şube Müdürleri katıldı.
ÇAPARALİ: ÇEVRE KİRLİLİĞİNİN ÖNÜNE GEÇİLDİ
İskenderun Biyolojik Arıtma Tesisinin “AB(Avrupa Birliği) Çevre Standartlarına” uygun fosfor giderimli Atıksu Arıtma Tesisi olma özelliğini taşıdığını belirten Genel Müdür Çaparali, 2000 yılında faaliyete giren tesis sayesinde İskenderun bölgesinden yayılan çevre kirliliğinin önüne geçildiğini ayrıca sorunların son bulduğunu aktardı.
TESİSİN VERİMLİLİĞİ İÇİN SİSTEM ÇOK ÖNEMLİ
Çaparali, Tesiste bulunan SCADA sistemi sayesinde tüm İskenderun altyapısının bağlı olduğu yükseltme istasyonları ve arıtma tesislerinin otomatik kontrol edildiğini bildirdi. Çaparali açıklamalarına şöyle devam etti: “ekipman arızalarının zamanında fark edilmesi ve tesisin daha verimli işletilebilmesi için bu sistem çok önemli. Günlük maksimum 86 bin 400 m3 toplama kapasitesine sahip tesisin son çökeltim havuzlarında sifon yapılarak enerji sarfiyatı engellenmektedir. Tesisten çıkan arıtılmış su ise 250 metre karadan ve 500 metre denizden çelik boru ile 15 metre derinlikte deşarj edilerek çevre kirliliği önlenmiş olmaktadır” şeklinde ifade etti.
ENERJİ TASARRUFU SAĞLANIYOR
Çaparali ayrıca, Tesisin SCADA Sistemi ile gelen debinin durumuna göre otomatik olarak minimum frekansta maksimum akış oranı ile çalıştırıldığını ifade ederek, 75kW gücündeki geri devir pompaları mevcut SCADA Sistemi ile çalıştırılarak enerji tasarrufu sağlandığı belirtti. Tesisin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bugüne kadar yayınlamış olduğu Kanun ve Yönetmelikler doğrultusunda işletildiğini ifade eden Çaparali, Tesise 2016 yılı içerisinde Sürekli Atıksu İzleme Sistemleri Tebliği gereğince uzaktan izleme kabini kurulduğunu ve kabin sayesinde çıkış suyunun sürekli olarak takip edildiğini bildirdi.
Aynı zamanda tesis içindeki laboratuvardan tesiste ki atıksu takibinin sağlandığını söyleyen Çaparali, Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği gereğince Geçici Faaliyet Belgesi bulunan tesisin Çevre İzin ve Lisans Belgesi alması noktasında son aşamaya gelindiği açıklayarak görevli personellere teşekkür ettikten sonra ziyareti sonlandırdı.