CHP Hatay Milletvekili TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi Suzan Şahin, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan sonra Ulu Önder Atatürk’ün girişimiyle kadınların iktisadi ve sosyal hayata katılmaları yönünde bir dizi değişiklik yapıldığını bildirdi.
Şahin, gazetemize yaptığı açıklamada, “Aile hayatında, devlet yönetiminde ve miras hukukunda erkeklerle eşit haklara sahip olmayan hatta nüfus sayımında bile sayılmayan Türk kadınları, Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yapılan düzenlemelerle birçok hakka sahip olmuştur. Kadınlara 1930 yılında Belediye seçimlerinde seçme, 1933 yılında muhtar ve köy heyetini seçme hakkı tanınmıştır. 5 Aralık 1934 tarihinde anayasada yapılan değişikliklerle de kadınlar milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip olmuştur. Bu tarih kadın haklarının elde edilmesinde önemli bir gün olarak ‘Kadın Hakları Günü’ olarak kutlanmaktadır.
TÜİK 2018 yılı nüfus verilerine göre Türkiye nüfusunun %50,2’si erkeklerden, %49,8’i kadınlardan; Yüksek Seçim Kurulu Seçmen İstatistiklerine göre ise seçmenlerin %50,7’si kadınlardan, %49,3’ü erkeklerden oluşmaktadır. Ülkemizde nüfusun ve seçmenlerin yarısını oluşturan kadınlar ne yazık ki siyasette, kamu ve ekonominin yönetiminde, siyasi partilerin yönetim kadrolarında eşitlik ilkesine uygun bir biçimde temsil ve katılım olanağı bulamamaktadır.
Yönetim kademelerinde de kadınların yeterince temsil edilmediği görülmektedir. Buna göre Türkiye’deki 13 işveren meslek örgütünün başkanlarının hepsi erkek, 7 yargı organlarında sadece 2 kadın başkan var, 81 ilin valisinin sadece 2’si kadın, akademik kadroların yüzde 44’ü kadınlardan oluşurken 176 rektörün sadece 17’si kadın, 25 müsteşarın sadece 4’ü kadınlardan oluşmaktadır. Kamu personeli toplam 3 milyon çalışanın ise sadece yüzde 37’si kadınlardan meydana gelmektedir.”