Demografik yapı ve stratejik öneme sahip Hatay’da büyük ölçüde mülteci sorunu bulunduğuna değinen Saadet Partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, “6 Şubat depreminin ardından Hatay’da nüfus dağılımı ve göç açısından büyük değişiklikler yaşanmıştır.” dedi.
VATANDAŞLARIMIZIN DEPREM BÖLGELERİNE DÖNÜŞÜ İÇİN ÇÖZÜM ÜRETİLMELİ
Başta İçişleri Bakanlığı olmak üzere ilgili bakanlıkların ve kurumların, ili terk eden vatandaşlarımızın stratejik öneme sahip Hatay'a geri dönmelerinin temini için çalışmalar yürütülmelerinin çok önemli olduğunu ifade eden Çalışkan, “Sınır ili olan Hatay’da, demografik yapının bozulma tehlikesi de tedbir alınması gereken yüksek hassasiyetli bir konudur. Diğer illere taşınan vatandaşlarımızın geri dönmeleri çok önemlidir. Buna yönelik her türlü çalışma ve planlamanın yapılması gerekmektedir.” dedi.
STRATEJİK BÖLGELERE ÖZEL HASSASİYET GÖSTERİLMELİ
Deprem sonrası yurt içine serbest dolaşımla başka illere gitmelerine izin verilen mültecilerin, İçişleri Bakanlığı emriyle 24 Eylül 2023 tarihi itibariyle İstanbul'u terk ederek kayıtlı oldukları ile dönmeleri gerektiği bildirildiği, aksi taktirde sınır dışı edileceklerine dair bilgi yer aldığını belirten Çalışkan, Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 96 ve 99’uncu maddeleri gereğince İçişleri Bakanı Sn. Ali YERLİKAYA’nın yanıtlaması için aşağıdaki soruları yöneltti.
SORULAR;
1. Deprem bölgesinden nüfus kayıt verilerine göre kaç vatandaş başka illere taşınmıştır?
2. Diğer illere taşınan vatandaşlarımız için Hatay'a tekrar dönmelerine yönelik herhangi bir çalışma ve planlama yapılmakta mıdır? Bu çerçevede dönüş için öngörülen süre ne kadardır?
3. Deprem bölgesinde barınan kaç mülteci, diğer illere göç etmiştir?
4. Bu mültecilerin döneceği yerlerde konteyner vb. barınma imkanları ayarlanmış mıdır? Yoksa çadırlara mı yerleştirileceklerdir? Ayarlanmışsa kaç mültecinin deprem bölgesine geri döneceği öngörülmektedir?