Hatay Büyükşehir Belediye(HBB) Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, TV A’da yayınlanan Objektif Özel adlı programa konuk oldu.
Programda Afrin’de mücadele ederken şehit olan askerlere Allah’tan rahmet dileyerek sözlerine başlayan Başkan Savaş konuşmasının devamında, “1071’den itibaren Anadolu’yu yurt edinmemizde mücadele eden Çanakkale’de mücadele eden ve bugüne kadar yurdun savunmasında görev alan bugün de Afrin de görev alan tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Bugün burada rahatça yaşıyorsan onların sayesinde yaşıyoruz. Afrin operasyonu bizim için gerekli bir operasyondu. Amanos dağlarında uzun zamandır teröristler güvenlik güçlerimize saldırıyorlardı. Güvenlik güçlerimizin sınır güvenliğimizi korumak için yaptığı bu operasyon 58. Gününde olumlu bir şekilde noktalandı. Operasyonu Hatay sınırında gerçekleştirilmesi dolayısıyla biz de ev sahipliği yaptık” ifadelerine yer verdi.
SUNUCU İLHAN GEYİK’TEN BAŞKAN SAVAŞ’A TEŞEKKÜR
Program sunucusu İlhan geyik Afrin harekatı sırasında Mehmetcik’e destek olmak için tüm imkanlarını seferber eden Başkan Savaş’a teşekkür etti. İlhan Geyik konuşmasının devamında, ”Araç filonuzun %70’ini Afrin operasyonu için görevlendirmişsiniz. 45 km yol açma çalışması, dolgu malzemesi temini, helikopter pistleri, kanal açma çalışmaları, 142 dönüm alanda çadır kamp alanı ve araç alanı yaptırmışsınız. Bu yaptıklarınız ordu millet dayanışmasının en güzel örneği. Bunlar için çok teşekkür ediyoruz” ifadelerine yer verdi.
BAŞKAN SAVAŞ: “MEHMETCİK’E DESTEK OLMAK VATANDAŞLIK GÖREVİMİZ”
Başkan Savaş, Mehmetcik’e destek olmanın vatandaşlık görevi olduğunu belirterek, “Bu ülkede yaşayan ve vatandaşlık görevini yapan vatandaşlarımız neyi düşünüyorsa Hatay halkı da aynı şeyi düşünüyor. Bizden operasyon için ne istenirse yaptık. Valimize de milletimizin her konuda emrinde olduğumuzu söyledik. İlk günden itibaren ordumuzun yanında olduk. Ordumuzu ilk gün Mehteran Takımımızla yolcu ettik. Burası Serhat şehri, atalarımız yıllarca bağımsızlık mücadelesi vermiş. Biz bağımsızlığa 16 yıl hasret kalmışız. Biz başka bir ülkenin bayrağı altında yaşamanın acısını biz çok iyi biliriz. Milletimizin bekası söz konusu olduğunda siyaset devre dışı kalır. Ordumuz Afrin’de mücadeleyi kazanamazsa benim belediye başkanlığımın ne anlamı kalır. Bayrağını seven insanlar destek olursa zafer öyle gelir” açıklamalarında bulundu.
BAŞKAN SAVAŞ SURİYE’DEKİ SAVAŞ’IN HATAY’A OLAN ETKİSİNİ ANLATTI
Suriye’de yaşanan savaşın Hatay’a olan etkisini anlatan Başkan Savaş,” Komşu ülkemiz Suriye’de yaşanan savaş ortamından ilk başta halkımız tedirgin oldu. Fakat insanlarımız muhacir ruhuna göre hareket etti. Buraya gelen misafirlerimiz ile ufak tefek kavgalarımız oldu fakat çok önemli sıkıntılar yaşamadık. Nüfusumuzun artması ile altyapı ve üstyapı sorunları da yaşadık. Ayrıca aramızda kültür farklılığı olduğu için de sıkıntılarımız oldu. Ama bu sıkıntıları büyütmedik. Zaten halkımızın Suriye’de de akrabaları var. Bayramlarda karşılıklı ziyaretlerde de bulunuluyor” dedi.
“BELEDİYE BAŞKANININ O ŞEHRİN RUHUNA VE EKONOMİSİNE BİR ŞEYLER KATMASI GEREKİR”
Belediye başkanlığının sadece altyapı ve üst yapı yapımından ibaret olmadığının altını çizen Başkan Savaş,” Eski klasik belediye anlayışı demode oldu. Belediye başkanının o şehrin ruhuna ve ekonomisine bir şeyler katması gerekiyor. Ayrıca kültürel anlamda da değerlere de önem vermesi lazım. Sadece altyapı, üst yapı ve yeşil alanlarda çalışmaları herkes yapıyor zaten” ifadelerine yer verdi.
“SAVAŞ BAŞLAMADAN ÖNCE EKONOMİSİ İLERİ DERECEDE İYİ OLAN BİR ŞEHİRDİK”
Suriye’deki savaşın Hatay’ı ekonomisini oldukça olumsuz yönde etkilediğini de açıklayan Başkan Savaş,” Biz Suriye’de savaş başlamadan önce Türkiye’de ekonomisi ileri derecede iyi olan bir şehirdik. Savaş sonrası ekonomimiz sıkıntıya düştü ve sorunlar yaşamaya başladık. Esnafımız da ekonomimizin sığlaşması ile oldukça sıkıntılar çekti. Bizler ekonomiyi canlandırmak amacıyla yıllardır çalışıyoruz. Çalışmalarımızı gerçekleştirirken de insanlarımızın moral ve motivasyonlarını yüksek tutmaya çalışıyoruz. Amacımız savaş bittikten sonra halkımızın ayakta kalabilmesi ve yatırım yapabilmesini sağlamak. Hatay’ın taşımacılık, tarım ve turizm potansiyeli için çalışmalar gerçekleştiriyoruz” dedi.
“EXPO HATAY’A KALICI BİR MİRAS OLACAK“
EXPO 2021’in Hatay’ın ekonomisine katkı sağlayacağının altını çizen Başkan Savaş,” Dünyada en popüler olan Botanik EXPO’sudur. Olimpiyatlardan ve şampiyonalardan sonra en büyük üçüncü organizasyondur. EXPO’yu şehrimizde gerçekleştirdiğimiz zaman kuracağımız alanda eğitim, kültür, bilim, eğlence faaliyetleri devam edecek. EXPO Hatay’a kalıcı bir miras olacak. Biz bu dev proje için uzun zamandan beri çalışıyoruz. Hatay’da 850 tane tıbbi ve aromatik bitkimiz ve 3 bine yakın da çiçek çeşidimiz var. Endemik bitkilerimizin sayısı da 300’e yakın. Asya ve Avrupa’da en fazla çiçek çeşidine sahip şehiriz. Bizim buradaki değerlerimizi markalaştırarak dışarıya ihraç etmemiz lazım” sözlerine yer verdi.
“ŞEHRİMİZİ ULUSLARARASI DÜZEYDE TANITMAK AMACIYLA FUARLARA KATILIYORUM”
Dünyanın en büyük gayrimenkul, yatırım ve emlak fuarı olan MİPİM’de Hatay’ın uluslararası arenada tanıtımını gerçekleştirdiklerini anlatan Başkan Savaş,” Bizim yanı başımızda savaş var ve ekonomimiz gittikçe sığlaşıyor. Belediye başkanı olarak burada bana da görev düşüyor. Savaş sonrasını düşünerek hareket etmemiz lazım. İnsanlarımızın buradan gitmemelerini ve burada yatırım yapmalarını sağlamak için şehrimizi çok iyi bir şekilde tanıtıyoruz. Şehrimizin güçlü olabilmesi, ruhen ve ekonomik anlamda ayakta durabilmesi lazım. Ben de şehrimin moralin ve motivasyonunu yüksek tutmak için buradayım. 3 yıldır şehrimizi uluslararası düzeyde tanıtmak amacıyla fuarlara katılıyorum” dedi.
“GASTRONOMİ ŞEHRİ OLMAMIZ BİZİM İÇİN OLDUKÇA GURUR VERİCİ”
Hatay’ın gastronomi şehri olması ile alakalı bilgi veren Başkan Savaş,” Hatay 23 medeniyetin 13’üne ev sahipliği yapmış özel bir şehir. Biz tarihi ve kültürel zenginliğimizi dünyaya tanıtmak istiyoruz. 31 Ekim 2017 tarihinde Birleşmiş Milletler(UNESCO)tarafından gastronomi şehri ilan edildik. EXPO’dan sonra gastronomi şehri olmamız bizim için oldukça gurur verici. Bu projeler ile Hatay’ın marka değeri yükselecektir. 2010 yılından beri gastronomi şehri olmak için mücadele ettik. Ecdadımız bizlere barışı, kardeşliği, birlik ve beraberliği bırakırken ayrıca köklü bir yemek kültürü de bıraktı. 600’ün üzerinde yemek çeşidimiz ve birbirinden lezzetli tatlılarımız var” sözlerine yer verdi.
“ULUSAL DEĞERLERE SAHİP ENDER ŞEHİRLERDENİZ”
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş kente dair çalışmaları vatandaşlar ile paylaşmak üzere konuk olduğu Objektif Özel programında, şehre olan kazanımları anlattı.
Başkan Savaş; “Kentin kimliğini tanıtmak için marka değeri taşıyan işler yapıyoruz. Var olan değerleri ortaya çıkarmaya yönelik projeler üretiyoruz. Dünya da EXPO 2021 kazanımı ve gastronomi unvanını aynı anda alan ender şehirlerdeniz. Bizler kentimizin değerlerini uluslararası platformlar aracılığıyla tanıtabileceğimiz inancındayız” açıklamalarında bulundu.
“EKONOMİYİ DÜZELTMEK ADINA HALKIMIZA ÇAĞRIDA BULUNARAK, İMZA KAMPANYASI DÜZENLEDİK”
Çok kısa bir zamanda 500 bin imza toplayarak ciddi bir rekora imza atan, “Hatay halkı, hakkını istiyor adlı kampanya ile ne gibi kazanımlar sağladı?” sorusuna yanıt veren Başkan Savaş, “Kentin ekonomisinin gerilediğini ve sınır kapılarının kapatılmasıyla ihracatın durma noktasına gelmesi kentimizi bir takım sıkıntılarla karşı karşıya getirdi. İşsiz sayısının gün geçtikçe artması başta vatandaşımızı üzerken biz yetkilileri de düşünceler zincirine itiyor. Durumlar böyle seyrederken Hatay’ın mevcut pozisyonunu değerlendirdik. Şehrimizin durumu bu şekildeyken ekonomide söz sahibi olan bilim adamlarıyla birtakım hesaplamalarda bulunduk ve 5. teşvik bölgesi olmamız gerektiğini düşündük. Bu konu üzerinde halkımıza çağrıda bulunarak, imza kampanyası düzenledik. 500 bin imzayı 6 ayda toplamayı planlarken, personellerimiz başta olmak üzere muhtarlarımız, kanaat önderlerimiz, sivil toplum örgütlerimiz ve vatandaşlarımızın müthiş çalışması ile 21 günde 517 bin 259 imza topladık. Artçı imzalarla birlikte şu anda toplam 585 bin imza topladık. İmzaların toplanmasının ardından sanayi bakanımızla konuşarak raporları sunduk.. Yatırımların yetersizliği, işsizliğin artması ve gelirimizin düşmesi kentimizin ekonomisinde sığlaşmaya sebep oluyor. Ülke yöneticilerimizin bu konuya sıcak bakacağını düşünüyorum.
BAŞKAN SAVAŞ DİNLEYİCİLERİN SORULARINA YANIT VERDİ
Hatay halkına mikrofon uzatarak Başkan Savaş hakkındaki düşünceleri dinleyen Objektif Özel kameraları, Hatay’ın turizmden yeterli payı alamadığı hususunda ortaklaşan vatandaşların görüşlerine yer verdi.
Vatandaşların düşüncelerini değerlendiren HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, “Sınırımızda yaşanan sıcak çatışmalardan dolayı turist sayılarımızda oldukça düşüş yaşandığının farkındayız. Tüm bunları geride bırakabilmek adına EXPO projemize yoğunlaşarak organizasyonun ilk yıllarında bir milyon turist ağırlayacağımıza inanıyoruz” ifadelerinde bulundu.
BAŞKAN SAVAŞ: “KENTİN AKDENİZ BAĞLANTISINI HADO İLE DEĞERLENDİRECEĞİZ”
Hatay Deniz Otobüsü (HADO) proje çalışmaları hakkında da bir takım açıklamalarda bulunan HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, “Projedeki amacımız kar etmek değil, Hatay’daki ticareti geliştirmektir. Turizm, tarım ve taşımacılık konum olarak güçlü olduğumuz ve rekabet edebileceğimiz sektörlerdir. Bizler de bunun bilincinde hareket ederek bu başlıklar üzerinden çalışmalarımızı yapıyoruz. Yük taşımacılığını da yapılabileceğimiz bir gemi ile vatandaşların şehrimize deniz yolu üzerinden kolay ulaşım sağlamalarına imkân yaratacağız. Şehrimizde 7 ilçemiz Akdeniz’e komşu ama bizler bu imkânlardan faydalanmıyoruz. HADO Projesi’nin duyulmasının ardından Beyrut Belediye Başkanlığı bizim kara yolumuz taşımacılığımızı kaldırmıyor çok tıkanıyor, Beyrut’un yakınlarına siz taşımacılık yapar mısınız diye haber yolladı. Hatay’da eskiden bavul ticareti yapan insanlarımız çok vardı. Şimdi Deniz Otobüsü ile bunları yeniden canlandıracağız. Kıbrıs meclis başkanı Afrin harekatından dolayı destek amacıyla Hatay’a geldi ve bu projeden duydukları memnuniyeti dile getirdiler. 36 bin Hataylı hemşehrimiz Kıbrıs’ta yaşıyor. Onların da ulaşımını kolaylaştırmış olacağız. Daha ucuz fiyata, daha kolay bir şekilde ulaşım yapılmasını sağlayacağız. Savaş bittikten sonra Lazkiye’ye de sefer düzenlemeyi düşünüyoruz” dedi.
“ASİ NEHRİ’NE BU YAZ TEMİZ SU AKACAK”
Asi Nehri ile ilgili son gelişmeleri paylaşan Başkan Savaş, “Asi Nehri’ne Suriye’den Lübnan’dan gelen su hem kimyasal hem de biyolojik atık barındıran 4’üncü derece bir kirlilik ile geliyor. Hem kanalizasyon hem de fabrika atıkları Asi Nehri’ne dökülüyor. 15 Nisan’dan sonra çiftçilerimiz sulama yapmak için suyu kesiyor ve bu nedenle de Asi Nehri’nde sadece kanalizasyon suyu kalıyor bu da koku ve sineğe neden oluyordu. Bu durumu nasıl düzeltiriz dedik ve öncelikle Asi Nehri’ne akan suları rehabilite etmek için nehrin tabanının altına 3700 metreden daha fazla 1,2’lik boru döşedik. Böylelikle nehrin içine kirli su akmayacak. Ayıca Maşuklu’nun üzerinde Narlıca bölgesinde kalan alana Dünya’da 5’inci, Avrupa’da 2’nci ve Türkiye’de 1’inci olma özelliği taşıyan biyolojik bir arıtma tesisi yaptık. Bunun özelliği şu; Türkiye’de kullanılan arıtma tesisleri kirli suyun %90’ını temizliyor %10’luk bir kısmı kirli kalıyor. Bizim yaptığımız arıtma tesisi ise kirli suyun %99,99’unu temizlemiş olacak ve içilecek tertemiz bir su verecek. Şu anda tesisimizin %92’si bitmiş durumda. Mayıs ayında tamamı bitmiş olacak. Tüm ilçe ve beldelerimize kanalizasyon hattı ve kolektörler yapıyoruz. Onların yapımı da Haziran ayında bitmiş olacak. Haziran ayının 15-20’sinden itibaren arıtma tesisinde arıtılmış suyu Asi’ye vermiş olacağız. Yaptığımız bir diğer sistem olan set ile arıtılan suyu Asi Nehri’nde tutacağız. Asi’nin içine de borularla havalandırma sistemi yapacağız. Nehre oksijen vermiş olacağız ve böylelikle mikropların üreyerek koku yapması engellenmiş olacak. Asi’nin 2 tarafına şu anda 3000 tane sarmaşık yerleştirdik. Philips ile güzel bir proje oluşturduk. İnşallah bu yaz Asi Nehri’nde temiz suyumuz olacak, nehir kokusuz ve daha berrak bir görüntüye kavuşacak. Asi Nehri’nin kenarında evi olan hemşehrilerimiz evlerini satmasınlar. Manzaraları çok daha güzel olacak” ifadelerine yer verdi.
“BEN ADAY OLMAM DAVET EDİLİRİM”
Yeniden büyükşehir belediye başkanlığına aday olup olmayacağına dair izleyiciden gelen soruyu yanıtlayan Başkan Savaş, “ Ben aday olmam, davet üzerine gelirim. Kendi partimden de genel merkezimden de memnunum” açıklamasında bulundu.
“ HATAY’IN İLK 1/100.000 ÖLÇEKLİ İMAR PROJELERİNİ BİZ YAPTIK”
Hatay’ın imar planı hakkında bilgiler paylaşan Başkan Savaş, “ 1/100.000 ölçekli iki önemli projemiz var biri Ulaşım Master Planı diğeri de imar planı. Bu projeleri gerçekleştirebilmemiz için Hatay’ın dron ile yukardan çekilmiş fotoğrafları lazım. Fakat Suriye sınırı dron uçuşuna kapalı olduğu için fotoğraf alamıyoruz ve proje ilerleyemiyordu. Bunun sonucunda uydu ile anlaşarak fotoğraflar aldık ve 1/100.000’lik projelerimizi bitirdik. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bu serhat şehrinin 1/100.000’lik projelerini ilk defa biz yaptık.. Biz özellikle Tarım Bakanlığı’nın görüşleri doğrultusunda bu projeleri hazırladık ve bunu da tüm belediyelerle paylaştık. Benim aklımda modern şehircilik var. Bu işi yaparken dönüşümün her yönüyle bölge bölge, mahalle mahalle düşünülmesinden yanayım” dedi.
KENTSEL DÖNÜŞÜM MÜJDESİNİN ELİ KULAĞINDA
Program sunucusunun kentsel dönüşüm hakkında sorularını da yanıtlayan Başkan Savaş, kentsel dönüşüm ile ilgili hazırladıkları 3 farklı projenin sadece 1 tanesinin bölgenin ekonomik doyuma ulaşmasından ötürü olumsuz yanıt aldığını belirtti. Diğer ikisinin müjdesini de projelerin bakanlık tarafından onaylandıktan sonra hemşehrileriyle paylaşacağını söyledi. Ayrıca bu konunun vatandaş ve belediye başkanı arasında karşılıklı güven ile çözüleceğini de ifade eden Lütfü Savaş, konuya hâkim olmayan belediye başkanının böylesine önemli bir işin altından kalkamayacağını da sözlerine ekledi.
SOSYAL KÜLTÜREL VE SPORTİF GELİŞMELER MASAYA YATIRILDI
Lütfü Savaş, Hatay Büyükşehir Belediyesinin kentin sosyal, kültürel ve sportif gelişimlerine sunduğu katkıyı anlattı. Gençlerin zihinsel, bedensel ve ruhsal gelişimlerini desteklemeye devam edeceklerinin altını çizen Başkan Savaş, “Biz gençlerimizi seviyoruz. Onların sağlıklı gelişimlerine destek olmaya devam ediyoruz. Kırıkhan’daki spor kompleksi ve yaşam alanı merkezi projemiz bitti bitecek. Yine İskenderun’da EXPO alanının yanında spor kompleksinin proje aşamasını tamamladık. Defne’deki projemiz devam ediyor. Ancak Hatay halkının yarısı kırsal alanda yaşadığı için projelerimizi ağırlıklı olarak yol ve kanalizasyon çalışmalarına yönelttik”dedi.
“HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN BORCU DEVRALDIĞIMIZ GÜNE GÖRE DAHA AZ”
Programın son bölümünde Hatay Büyükşehir Belediyesinin gelir-gider tablosunu da açık yüreklilikle paylaşan Lütfü Savaş, “Şu an Büyükşehir’i devraldığımız günkü borçtan daha az borcumuz var. Zaten bu belediye borçlu doğdu. İlçe belediyelerimizden bir tanesinin 1997 yılına ait borcunu bile Hatay Büyükşehir Belediyesi ödedi. İl Özel İdaresinden kalan 52 milyon 741 bin liralık borcun tamamını, İl Özel İdaresine ilçelerden kalan 51 milyon 192 bin liralık borcun da 41 milyon 309 bin lirasını ödedik. Aynı zamanda kurum ve hazine garantili 342 milyon liralık borcun da 147 milyon lirasını ödedik.”dedi.
“HATAY HAK ETTİĞİ NOKTAYA GELECEK”
Lütfü Savaş, hem siyasi hem de insani kimliğinin önceki dönemde de bu dönemde de aynı olduğunu, Hatay’ın her noktasına eşit ve ihtiyaca dönük hizmet götürdüğünü belirtti. Hatay halkının tamamını sevdiğini ve kucakladığını da sözlerine ekleyen HBB Başkanı, hemşehrilerinin teveccühlerini gördükçe ne kadar doğru yolda olduğunu anladığını ifade etti. Kentin ekonomik kalkınması için gereken tüm projeleri tek tek hayata geçirdiklerini de belirterek düşüncelerini tamamlayan Başkan Savaş, Hatay’ın hak ettiği yerlere geleceğine olan inancını yineledi.