6 Şubat depremlerinde en çok yıkımın yaşandığı Antakya’da sanata gönül veren çocukları sanattan uzak bırakmamak amacıyla özverili çalışmalar sergileyen Hatay’ın saygın sanatçılarından Cansu Daloğlu’nun umutları gerçeğe dönüştü.

Özverili bir çaba ile mülkiyeti Defne Belediyesi’ne ait Defne Evi’ni sanata gönül veren öğrenciler için sanat istasyonuna dönüştüren Müzik Öğretmeni Daloğlu, sanata ve sanata yönelen yetenekli çocuklara kol kanat oldu.
Kurduğu Ronya Sanat Kooperatifi çalışmalarıyla geçen ay ODTÜ Mersin Vakfı okullarından 2025 Fark Yaratan Kadın ödülüne layık görülen Kooperatif Başkanı Daloğlu, sanat istasyonunu 20 Nisan’da hizmete açacaklarını ifade ederek, tüm Hataylıları davet etti.
FARKINDALIK Deprem nedeniyle bakım ve onarım gerektiren istasyonla ilgili “Şimdi gerçekleşen her şey, başta küçük bir umuttu” diyen Ronya Sanat Kooperatifi Başkanı Cansu Daloğlu, 6 Şubat depremi sonrasında bölgede bulunan çocukların psikolojik durumlarının kötü olması, psikanaliz raporlar veya analitik veriler üzerine değil, gözlerindeki korku ve kaygı duygusunun farkındalığı ile bir şeyler yapma zorunda hissettiği için böyle bir proje başlattığını belirtti.
MÜZİK Psikolojik iyileşme sürecinde yapılabilecek çalışmalar üzerinde yoğunlaştığını ifade eden Daloğlu, “Ancak yapabileceğim bir şeyler vardı. Çocukların bulundukları bölgelerde müzik yaparak, onlarla müzik aracılığıyla oyunlar oynayarak afetin yarattığı travma duygusunu hafifletebilir ve yalnız olmadıklarını onlara hissettirebilmenin mümkün olduğunu ve bunun yollarından birinin de sanat olduğunu biliyordum” diyerek, bu inanç ile kendi imkanlarıyla müzik aletleri, boya kalemleri ve boş kâğıtlarla etkinlikler yapmak üzere sokak sokak dolaştığında yadırgandığını da hatırlattı.
“Çocuklardaki mutluluğu görene kadar sabrettim ve birlikte gülebilmeyi, çocukların doğasındaki oyun oynama dürtüleri ile travmalardan kısmen de olsa kurtulabilmenin mümkün olduğunu onlarla birlikte öğrendim” diyen Daloğlu, Aknehir Mahallesi’nden bir koro öğrencisinin çocukların mutsuz ve yapacak sosyal etkinliklerinin olmadığından yakınması üzerine ilk etapta camı kapısı olmayan bir yerde çalışma başlattığını söyledi.
KOLAY OLMADI Binanın tahsisinden onarımına kadar zor bir süreci yaşayan Daloğu, Cansu öğretmen olarak yapılamayacak hedefler için kooperatif kurduklarını belirterek, “Bu süreç hiç kolay olmadı. Zorlandığım için ışıklı, aydınlık, berrak yol anlamına gelen Ronya Sanat Kooperatifi’ni kurdum. Şimdi gerçekleşen her şey, başta küçük bir umuttu. Açılışına hazırlandığımız sanat ve yaşam istasyonu, artık hem benim hem de çocuklarım için yaşamsal bir değere sahip. 400 civarı çocuğun ikamet ettiği ve 4 mahalleye komşu olan Aknehir Mahallesi’nde yaktığımız bu umut meşalesinin örnek olması, aydınlık ve umutlu günlere vesile olmasını umut ediyoruz. Bu süreçte bana destek olan ve inanan, aileme, dostlarıma, kurum ve kuruluşlara, hayırseverlere teşekkür ediyorum. Dayanışma örneği ile 20 Nisan’da açılışını yapacağımız Aknehir Sanat İstasyonumuz, müzik dersleri başta olmak üzere, drama ve tiyatro derslerine, Matematik, İngilizce, Türkçe gibi lise ve üniversite sınavlarına hazırlık derslerine ücretsiz olarak erişebilecekler” dedi.