Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Kurban için son günü bekleyin

Yayınlanma Tarihi : 18.08.2016 00:00 Bu haber 672 defa okundu

Antakya Kasaplar Odası Başkanı Sabit Ak, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.

Paylaş Paylaş Paylaş
Kurban için son günü bekleyin

Ak gazetemize verdiği demeçte, “Kurban fiyatları geçtiğimiz seneye göre dengeli gidiyor. Kurban fiyatları son günler yaklaşınca artacak şeklinde spekülasyonlara halkımız inanmasın. Devletimiz her duruma hazırdır. Kurban alacak olanlar son güne kadar beklesinler. En uygun hayvanı alsınlar” dedi.

ÜRETİCİ DE VATANDAŞTA ZARAR ETMEMELİ

Yeterli kurban mevcuttur diyen Ak, açıklamalarına şöyle devam etti, “Ülkemizde iller arasında kurban hareketliliği yaşanıyor. Bir bölgede eksik olan diğer bölgelerden takviye ediliyor. Bu yüzden sıkıntı yaşanacağını düşünmüyorum. Ancak devletimiz her duruma hazır. İhtiyaç halinde yurtdışından da ithal hayvan getirilebilir. Bu da fiyatların belli bir dengede kalacağını göstermektedir. Vatandaşımız iyi düşünsün zarar etmesin. Ben Antakya’daki tüm kasapların başkanı olarak üyelerimin zarar etmesini istemem ancak vatandaşımın da zarara uğramasını, sağlıksız et almalarını istemem. Bu yüzden ne vatandaş zarar etsin ne benim üreticim zarar etsin. Şu an koyun eti fiyatları 14 TL civarında. Geçen sene de 13 TL idi. Yani enflasyon miktarı kadar artmış. Fiyatlar şu an gayet makuldür.”

KESİLEN KURBANLAR SİSTEMDEN DÜŞÜRÜLMELİ

Ak kurban kesiminin ardından pek bilinmeyen bir durumla ilgili şu hatırlatmayı yaptı, “Her sene kesilen kurban sayısında azalma var. Çoğu vatandaşımız ortak kurban kesiyor. Buna saygı duyuyoruz. Herkes istediği gibi kesimini yapabilir. Yalnız kurbanı kestikten sonra küpesini Tarım İl Müdürlüğü’ne götürüp sistemden düşürmek gerekmektedir. Aksi takdirde bu hayvanlar sistemde hala canlı olarak görünmekte, bu da yanlış hesaplamalara yol açmaktadır. Şu an Hatay’da 140 bin büyükbaş olduğu belirtiliyor, ancak bu yanlıştır. Bu gibi yanılsamalara düşmemek için kesilen hayvanların sistemden düşürülmesi gerekmektedir. Ayrıca ilimizde kaçak kesim de oldukça yaygındır. Bu yüzden hesaplama yapılamıyor.”

30 YERDE KESİM YAPILACAK

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi alınan önlemlerden bahseden Ak şunları ifade etti, “Kurban Bayramı için 3 yerde kurban pazarı kurulacak. İlki Çekmece’de, ikincisi Lunapark’ın yanında, diğeri de Büyükşehir’in belirlediği ancak oldukça uzak bir yerde olan bir pazarımız var. Biz ayrıca 30 noktada kurban kesimi yaptıracağız. Ayrıca vatandaşlar elbette kendi kurbanlarını kendileri kesebilirler. Ancak bu konuda dikkatli ve bilgili olmaları gerekmektedir. Ayrıca bizim helal kesim belgemiz bulunmaktadır. Bir de Suriyeli işletmelere ceza yazılmazken bizim arkadaşlarımıza üyelerimize ceza yazılmasını istemiyoruz. Bu işin hakkaniyet ölçüsünde çözülmesini istiyoruz ve gerekli mercilerden konuyla ilgili hassas davranmalarını talep ediyoruz. Son olarak buradan hatırlatmak istiyorum ki kurban için alacağınız hayvan sağlıklı olmalı, koyunda 1 yaşını, büyükbaş ise 1,5 yaşını geçmiş olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir, dişleri sağlıklı olmalı, ayrıca küpe, pasaport ve aşılarının da olmasına dikkat edilmesini rica ediyorum. Şimdiden herkesin kurban bayramını kutluyorum.”

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol