CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, annelerin sigorta başlangıcından önce yaptığı doğumlar için de borçlanma yapabilmesine olanak sağlayan ve 13 aydır Komisyon gündeminde bekletilen kanun teklifinin doğrudan TBMM gündemine alınması için verdiği önerge üzerine Meclis Genel Kurulu’nda konuştu.
Yürürlükte mevzuata göre, çalışan kadınların toplamda 3 çocuk için ve 6 yıla kadar borçlanma hakkına sahip olduğunu söyleyen Güzelmansur, doğum borçlanması hakkının sadece sigorta başlangıcından sonraki doğumlar için geçerli olması nedeniyle erkeklere sağlanan askerlik borçlanması ile kadınlara tanınan doğum borçlanması arasında derin bir adaletsizlik yaratıldığını ifade etti. CHP’li Güzelmansur, “Erkek çalışanlar için getirilen askerlik borçlanmasında, erkekler iş hayatına atılmalarından önce yaptıkları askerlik sürelerini borçlanabiliyor ve böylece emeklilik yaş şartını geriye çekebiliyorlar. İşte biraz önce bahsettiğim derin eşitsizlik, adaletsizlik bu noktada ortaya çıkıyor” dedi.
ASKERLİK YAPANA VERİLEN HAK, O ASKERİ DOĞURAN YETİŞTİREN ANNELERDEN ESİRGENİYOR
Güzelmansur sözlerine şöyle devam etti: “Askerlik yapanın borçlanmasında işe giriş tarihi sonrası diye bir kural aranmıyor da, o askerleri doğuran, yetiştiren, vatanına hizmete hazır hale getiren annelere niye bu şart koşuluyor? Bu haksızlık değil mi, bu adaletsizliğe neden göz yumuyorsunuz?”
TOPLUMUN DÖRT BİR YANI ADALETSİZLİKLERLE KUŞATILDI
Yanlış politika ve uygulamalarla toplumun dört bir yanının adaletsizlik, haksızlık ve eşitsizlikle kuşatıldığını söyleyen Güzelmansur: “Kimi öngörü eksikliğinden, kimi bilgi noksanlığından, kimi ideolojik nedenlerle, kimi aldanmışlıktan, kandırılmışlıktan, kimi aymazlıktan kaynaklanan uygulamalarla toplumun dört bir yanı adaletsizlikle, eşitsizlikle, haksızlıklarla kuşatılmış durumda. Toplum emeklilik yaşındaki adaletsizlikten, farklı emekli maaşı uygulamalarındaki adaletsizlikten, işe alımlardaki haksızlıklardan, kaynakların dağıtımındaki adaletsizlikten, vergilere yapılan zamlarla maaşlara yapılan zamlar arasındaki eşitsizlikten, eğitime, sağlığa ulaşımdaki adaletsizliklerden, hatta kanunlardaki adaletsizliklerden bıkmış, bunalmış durumda. Değerli arkadaşlarım gelin bu adalet talebine kulak verin. Gelin, SSK’lı, Bağ-Kurlu ve memur kadın çalışanlara, sigortalı olmadan önce yaptıkları doğumlar için borçlanma hakkının verilmesine yönelik bu kanun teklifine evet deyin. Gelin böylece toplumu saran adaletsizlik zincirindeki halkalardan birini söküp atın” dedi.
AK PARTİ VE MHP MİLLETVEKİLLERİNE SESLENDİ:
SARAY TALİMATINA UYMAYIP ANNELER İÇİN “EVET” DEYİN
Konuşmasında Ak Parti ve MHP Milletvekillerine hitap eden Güzelmansur şunları söyledi: “Bugün Sizlere verilen evet denilecekler listesinde bu kanun teklifi yok. Ama o listenin dışına çıkmakla da bir kaybınız olmayacak, aksine önemli kazançlarınız olacak. En başta toplumsal yapımızda, gelenek ve kültürümüzde ve dinimizde baş tacı edilen annelerin sevgi ve takdirini kazanacaksınız. Bir adaletsizliği yok ettiğiniz için toplumsal rahatlama sağlayacaksınız. Yüce yaradan cennetini annelerin ayaklarının altına seriyorken, sizler de milletvekili olarak o güzel anneleri emeklilikte birkaç yıl kazanma olanağından mahrum etmemiş olacaksınız. Böylece varlık sebebimiz olan annelere vefa borcunuzu bir nebze ödeyeceksiniz. Annelerinizin, eşlerinizin, kız kardeşlerinizin ve hatta aynada kendi yüzünüze bakarken utanç duymayacaksınız. Sarayın sözünden biraz olsun çıkmış olmak tüm bunlara değmez mi?”
ÇILGIN KANALLARA MİLYARLARCA DOLAR AYIRIRKEN ANNELERE “YÜK OLURSUNUZ” DENİLEMEZ
Güzelmansur “Lükse, şatafata, itibara milyonlarca lira harcarken, ‘faydası yok, zararı çok çılgın kanallara’ onlarca milyar dolar akıtmayı göze alırken, ülke bütçesine yük getirir diyemezsiniz. Askerlik borçlanmasında erkeklere tanınan olanağı, doğum borçlanmasında annelerden esirgerseniz “kadına pozitif ayrımcılık” sözleriniz boş laftan ibaret kalır. Dolayısıyla neresinden bakarsanız bakın bu teklife evet demek boynunuzun borcudur” dedi.
Güzelmansur’un kanun teklifinin doğrudan TBMM gündemine alınması önergesi AK Parti ve MHP Milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.