Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arif Güngören, Perinatoloji Derneği ve Perinatal Tıp Vakfının beraber düzenlediği ‘4.Perinatal Kurslar’ kapsamında Türkiye’nin farklı üniversite ve merkezlerinden gelen hocalar ‘Antenatal Muayene Stratejileri’ konusundaki güncel bilgilerini kursa katılan kadın doğum hekimleriyle paylaştılar.
Antakya’da bir otelde gerçekleşen kursa Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Önlen, Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. Cansun Demir, Türk Perinatoloji Derneği Başkanı Doç. Dr. Oluş Api’nin yanı sıra farklı Üniversitelerden konunun uzmanı konuşmacılar ve bölgedeki kadın doğum hekimleri katıldı.
Kursta kısa bir konuşma yapan Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, “Bölgesel olarak gerçekleştirilen bu toplantılar her zaman yararlı olacaktır. Bu toplantının da verimli geçeceğini düşünüyorum” dedi.
GÜNGÖREN: KURS BİRÇOK HEKİMİ BİLGİLENDİRECEK
Kurs yöneticisi Doç. Dr. Arif Güngören yaptığı konuşmada, bu kursun kadın doğum hekimlerine yönelik olduğunu belirterek, “Doğumla ilgili son yıllardaki gelişmeler hekim arkadaşlara bu kurs sayesinde anlatılıyor. Birebir iletişim ve soru şeklinde gerçekleşecek olan kursumuz, birçok kadın doğum hekimini bilgilendirecek bir kurs olacaktır” şeklinde konuştu.
Düzenlenen kursa Mustafa Kemal Üniversitesi’nden, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden, Çukurova Üniversitesi’nden, Mersin Üniversitesi’nden, Yeditepe Üniversitesi’nden, Kanuni Sultan Süleyman Üniversitesi’nden, İstanbul İnternational Hastanesi’nden, Elazığ’dan, Diyarbakır Dicle Üniversitesi’nden, çok sayıda davetli gelerek konuyu tartıştılar.
UZMANLAR HASTALIKLARLA İLGİLİ SUNUM YAPTI
4 oturum şeklinde gerçekleşen ve Prof. Dr. Ali Ulvi Hakverdi ile Yrd. Doç. Dr. Mustafa Doğan’ın ilk oturumun başkanlığını yaptığı konuşmalarda; Prof. Dr. Murat Yayla ‘1. trimester ve 2. trimester perinatal muayene’ konusunu, Prof. Dr. Cansun Demir ‘Fetal-DNA: Klinik pratiğimiz nasıl değişecek?’ konusunu, Prof. Dr. F. Tuncay Özgünen ‘Gebelikte heparin kullanım’ konusunu ele aldılar.
Doç. Dr. Kenan Dolapçıoğlu ile Doç. Dr. Ayşe Güler Okyay’ın ikinci oturumun başkanlığını yaptığı konuşmalarda; Prof. Dr. Cihat Şen ‘İkiz gebeliklerde izlem’ konusunu, Doç. Dr. Arif Güngören ‘Gebelikte D-vit kullanımında gelişmeler’ konusunu, Prof. Dr. Cüneyt Evrüke de ‘Gebelikte subklinik hipotiroidi önemli mi? İyod desteği?’ konusunu ele aldı.
YENİ TEDAVİLER KONUŞULDU
Öğleden sonra da devam eden oturumlarda Doç. Dr. Dilek Benk Şilfeler ile Doç. Dr. Raziye Keskin Kurt’un üçüncü oturumun başkanlığını yaptığı kursta; Doç. Dr. Oluş Api ‘Poliklinik ortamında fetal kalp ve SSS muayenesi nasıl yapılır?’ konusunu, Prof. Dr. Ebru Tarım, ‘SSS taraması ve anomalileri’ konusunu, Doç. Dr. Salih Burçin Kavak ise ‘Preeklampside tanı ve tedavi: Ne değişti?’ konusunu ele aldı.
Yrd. Doç. Dr. Oya Soylu Karapınar ile Doç. Dr. Ebru Kavak’ın 4. oturumun başkanlığını yaptığı kursta ise Prof.Dr. Ahmet Yalınkaya ‘Plasenta invazyon anomalileri: Erken tanı ve yönetim’ konusunu, Doç. Dr. Ali Gedikpaşa ‘Fetal cerrahide Türkiye ve Dünya’da durum’ konusunu, Doç. Dr. Filiz Çayan ‘Kordon
kanı ve saklanması’ konusunu ve Doç. Dr. Arif Güngörün de ‘Akılcı ilaç kullanımı’ konusu değerlendirdi.
Oldukça verimli geçen kurs sonucunda bu tip kursların yıllık olarak düzenleneceği ve kadın doğum hekimlerine özellikle perinatoloji konusunda bilgilendirme yapılacağı belirtildi.