Samandağ'da ‘İmar Barışı Uygulama Yönetmeliği’ ile ilgili bilgilendirme toplantısı yoğun ilgi gördü
Samandağ Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün birlikte düzenlediği ‘İmar Barışı Uygulama Yönetmeliği’ konulu bilgilendirme toplantısı yoğun ilgi gördü.
6 Eylül Perşembe günü saat 15:00’da Samandağ Belediyesi Yeni Çarşı Erdal İnönü Konferans Salonunda gerçekleşen toplantıda, Samandağ Belediyesi İmar Müdürü Enver Paşa ve Hatay Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü İmar Şube Müdürü Hacı Demir, Harita Mühendisi Didem Ağgün İmar Barışı konusunda bilgi verdi. Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir bir konuşma yaparak halkın sorunlarını yanıtladı.
Hatay Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri “Vatandaşların devletle ihtilaflı durumunu ortadan kaldırmak, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı olan yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırmak amacıyla yapılan yasal düzenleme ile çıkarılan İmar Barışı konusunda vatandaşları bilgilendirmek amaçlı bu toplantının gerçekleştirildiğini ifade etti.
Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir,Türkiye genelinde imar konusunda sorunların aşılamadığını belirterek, vatandaşların imar mevzuatlarına uyması halinde sorunların aşılacağını ifade etti.
Başkan Nehir, Bugün özellikle bölgemizde yaşanan kıyı kenar çizgisi ile ilgili mağduriyetlerin rahatlatılacağı bir zemin yakalandığını söyledi. “Suyun içerisinde de olsa, kıyı kenar çizgisi içerisinde de olsa devletin arazilerinde, belediyelerin arazilerinde yeter ki tanımı “ donatı alanların üzerinde imalat yapmış ” olmasın, bununla ilgili yapı kayıt belgesi aldıkları vakit binalarının yıkılmayacağını ifade etti. Bu belgenin ruhsat anlamına gelmediğini belirtti. Başkan Nehir, bu toplantı ile yasanın vatandaşa verdiği fırsatın en yüksek seviyede değerlendirmesinin hedeflendiğini belirtti. .”Eğer bu konuda ifade edildiği üzere gerçekten barış anlamına gelecek bir şeyse bu fırsatı kaçırmamış olalım diye temenni ediyorum. Tekraren geldiğinizle ilgili sizlere teşekkür ediyor saygılarımı sunuyorum. “ dedi. Yapılan sunumlardan sonra toplantı vatandaşlar ile soru cevap şeklinde devam etti.
Harita Mühendisi Didem Ağgün de ‘İmar Yasası’ ile ilgili sine-vizyon destekli olarak sunumunu gerçekleştirdi.
Sunum sonrasında vatandaşlar bilgilendirildi
Bilgilendirme metninde :”7143 sayılı bazı alacakların yeniden yapılandırılması ve bazı kanunlar kapsamında değişiklerin yapılmasına ilişkin 18.05.2018 tarihli ve 30421 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren İmar Barışı ile ilgili bilgiler vereceğiz. Bilindiği üzere ülkemizdeki ruhsatsız ve ruhsat bekleyen yapıların stokunun ne kadar olduğu tam olarak bilinmemektedir. Bu yapılarla ilgili kayıt, proje veya başka belge bulunmadığından sağlıklı işlemler yapılamamaktadır ve ruhsatlarla ilgili çeşitli sorunlarla karşılaşılmaktadır. Ruhsat ve yapılarla ilgili bir çok belde ve köylerde su ve alt yapı getirilmesi hususunda zorluklar yaşanmaktadır. Benzer problemlerden dolayı hukuki sorunlar da yaşanmaktadır. Bu nedenlerden dolayı yayımlanan ‘İmar Barışı’ ile ilgili kayıt belgesiyle İmar Kanununa göre alınmış bütün kararlar ile tahsil edilemeyen para cezaları iptal edilecek, yapı kayıt belgesi alanlara, elektrik, su ve doğal gaz gelecektir. Yapı kayıt belgesi aldıktan sonra isteyenler Tapuya müracaat ederek cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edebileceklerdir. Hazine üzerindeki yapılara kayıt belgesi verilecektir. Hazine taşınmaz üzerindeki yapı sahipleri kayıt belgesi aldıktan sonra yapının arsa üzerinde rayiç bedeliyle satın alabileceklerdir. Bu düzenlemeye ilişkin 8 Haziran 2018 tarihi itibariyle müracaatlar E-Devlet üzerinden kabul edilmeye başlanmıştır ve devam etmektedir. Müracaatlar 31 Ekim 2018 tarihine kadar devam edecektir. Yapı kayıt belgesinin de 31 Aralık 2018 tarihine kadar yatırılması gerekmektedir. Bu konularda ayrıca vatandaşlarımızın takıldığı noktalarla ilgili Bakanlığımızın Tapu Kadastro Müdürlüğümüz ve müdürlüğümüze bağlı ilçelerdeki Kadastro birimleriyle Tapu Müdürlükleriyle de İmar Barışı ile ilgili vatandaşlarımıza karşılaştıkları sorunlarla ilgili bilgiler de verilmektedir. Ayrıca E-Devlet şifresi bulunmayan vatandaşlarımız için müdürlüğümüzde PTT aracılığıyla kurulmuştur. Burada amacımız işlemleri hızlandırmak için vatandaşlarımıza yardımcı olabilmektir.”ifadelerine yer verildi.
Toplantının son bölümünde ise katılımcılar, ‘İmar Barışı Uygulama yönetmeliği’ ile ilgili en yetkili kişiler tarafından merak ettikleri sorulara cevap buldular.
Toplantıya Samandağ Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yıldız, Meclis Üyeleri, Muhtarlar ,Kanaat önderleri ve vatandaşlar katıldı.