Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Hatayın ulaşım sistemi rehabilite ediliyor

Yayınlanma Tarihi : 07.12.2016 00:00 Bu haber 684 defa okundu

Hatay Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı, Hatay’ın ulaşımının daha güvenli hale getirmek ve şehir trafiğini rahatlatmak için gerçekleştirdiği çalışmalara yenisini eklemeye hazırlanıyor.

Paylaş Paylaş Paylaş
Hatayın ulaşım sistemi rehabilite ediliyor

“Toplu Taşımada Dönüşüm ve Elektronik Ücret Toplama Sistemi” ile Hatay’daki ulaşımı sistematik biçimde sürdürebilmek ve yolculara daha güvenli ulaşım sağlamak amacıyla HBB Meclis Salonunda toplantı düzenlendi.

Hatay Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Muhammed İkbal Polat ve Toplu Taşıma Şube Müdürü Süleyman Barış Süner’in başkanlığında gerçekleşen toplantıya HBB Başkan Vekili Serdar Güven, HBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Sait Günal, Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci, Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi, Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, Antakya Ticaret Odası (ATSO) Hikmet Çinçin, Hatay Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (HESOB) Başkanı Abdulkadir Teksöz, Hatay Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Aziz Fatih Yılmaz, Hatay Halk Otobüsleri Kooperatif Başkanı Halil Kadife,  Pac Kooperatif Başkanı Nizamettin Şenal, SS 23 Nolu Otobüs ve Minibüsçüler Kooperatif Başkanı Ali Sabri Oduncu,  ve çok sayıda kooperatif şoförleri katılım gösterdi.  

HBB tarafından Hatay il genelinde, bireysel araç kullanımının azaltılarak trafik sorununu çözmek, toplu taşıma araçlarına standart getirerek toplu ulaşımı tercih edilebilir hale getirmek amacıyla Hatay ilinin her noktasına güvenli ulaşım sağlamak, konforlu, denetlenebilir bir toplu taşıma sistemi oluşturmak için “Hatay Geneli Toplu Taşıma Sisteminin Rehabilitasyon Çalışmaları” yürütülmektedir.

SÜNER: ULAŞIMDA DÖNÜŞÜM SÜRECİNİ BAŞLATTIK

Toplu taşıma da Hatay’ın mevcut durumu ve tasarlanan projeler hakkında sunum yapan Toplu Taşıma Şube Müdürü Süleyman Barış Süner;  "Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak halkımızdan gelen yoğun talep üzerine toplu ulaşımda rahat, konforlu, güvenli ve engelli erişimli ulaşım hizmeti verebilmek, kent içi ulaşımda yolcu potansiyeline uygun 6- 8.15 - 9.5 ve 12 metrelik otobüse geçilmesi ile ilgili çalışmalar yürütmekteyiz. 07/09/2016 tarih ve 164 sayılı Hatay İl Geneli Toplu Taşıma Araçları Dönüşüm İşlemleri ile ilgili UKOME kararı alınarak dönüşüm sürecini başlattık." dedi.

Dönüşüm süreciyle eskisi gibi konforsuz, klimasız minibüsler tarihe karışacağını, kentte ulaşımın yüksek yolcu potansiyeline sahip hatlarda yüksek yolcu taşıma kapasitesine ait araçlarla, düşük yolcu potansiyeline sahip hatlarda ise düşük yolcu taşıma kapasiteli araçlarla yapılacağını kaydetti.

Engelliler için alçak tabanlı, klimalı araçlarda daha rahat yolculuk yapılacağını ifade eden Süner, engellilerin duraklarda beklenmeyeceğini ve otobüslerin düzenli olarak saatinde seferler yapacağını sözlerine ekledi.

EKONOMİK ÜCRET UYGULAMASI YAPILACAK

Hatay’ın ulaşım konusunda farklı başların çekilmesi ve birbirinden bağımsız kooperatiflerin tutarsız maliyet işleyişinden vatandaşların etkilendiği şikâyetlerinin alındığını belirten Müdür Süner,

“Toplu ulaşımda kullanılan araçlarda ücret ödeme sistemi konusunda halktan büyük tepkiler alıyoruz. Bu sorunu çözmenin yolunu elektronik ödeme sistemi ile çözmeyi hedefliyoruz. Elektronik ortamda ulaşım ücreti ödenmesiyle elektronik kartların kullanımına olanak sağlanacak ve toplu ulaşım hizmetinin çağdaş koşullarda verilebilecek. Diğer Büyükşehir Belediyelerinde olduğu gibi “Elektronik Ücret Toplama Sistemi’ne” geçilmesi konusunda gerekli çalışmalar yapmaktayız. Elektronik Ücret Toplama Sistemine geçilmesi ile Aktarmalı yolculuk, indirimli yolculuk, kurumsal kart, aylık kart, haftalık kart gibi alternatif ödeme şekilleri ile kullanıcılara daha ekonomik ücretlerle yolculuk yapma imkânı sağlayacağız” diye konuştu.

KİMYECİ: MAĞDURİYETLER OLMADAN ÇÖZÜM ÜRETİLMELİ

Ulaşım konusundaki Hatay’ın ciddi bir çözüme ihtiyaç duyduğunu belirten Antakya Belediyesi Başkanı İsmail Kimyeci; “Vatandaşların ulaşım sorunu acil çözülmesi gereken en önemli konularından biridir. Sorunun giderilmesi, halkın rahat ulaşım sağlaması ve şoförlerin mağdur olmaması adına bir sistem dairesinde çözebilmek için özel bir komisyon kurulmalı. Esnaf odaları ve kooperatif temsilcileri, belediyelerden konunun uzmanlarının da yer alacağı komisyon ile sistem daha güvenli hal alacaktır. Sunumu yapılan sistemin üzerinde biraz daha çalışılırsa daha faydalı olacağı kanaatindeyim’’ açıklamasında bulundu.

TEKSÖZ: ORTAK PAYDADA BULUŞULMALI

HESOB Başkanı Abdulkadir Teksöz toplantıda konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Araçların azaltılması ve kart sistemine geçilmesi konusunda hem fikirim. Araç sayısı konusunda oturulup anlaşmaya varılması gerekiyor.  Bize aktarılan bilgiler doğrultusunda ufak tefek eksiklerin olduğunu düşünüyorum. Bu eksiklikleri ortak bir paydada buluşup anlaşmaya varabiliriz. Her şey Hatay’ın ulaşımı ve insanların sağlıklı taşınması içindir.” dedi.

ODUNCU: ŞOFÖRLERİN DÜŞÜNCELERİ ÖNEMSENMELİ

SS 23 Nolu Otobüs ve Minibüsçüler Kooperatif Başkanı Ali Sabri Oduncu ise, “Eskiden trafik il komisyonu varken konular pek önemsenmedi. Ulaşım konusuyla ilgili yapılan çoğu toplantıya katılıyorum. Toplantılarda dinliyorsunuz, dinletiyorsunuz ve durumu izah etmeye çalışıyorsunuz. Fakat bazı sıkıntılarımız var ve bu sıkıntıları kooperatif çalışanlarıyla karşılıklı konuşarak çözülmelidir. Şoförlerin düşünceleri önemsenmeli ve dikkate alınmalıdır.” ifadesinde bulundu.

SAVAŞ: HALKIMIZA GÜVENLİ ULAŞIM SAĞLAMALIYIZ

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, ulaşım sorunlarının çözümü konusunda fikirlerini beyan ederek, Hatay halkına güvenli ve sağlıklı ulaşım sağlamak için ortak bir paydada buluşulması gerektiğine vurgu yaptı.

Kentte ulaşım konusunda eksikleri gidermek ve güvenliği sağlamak adına çalışmaları gerçekleştirdiklerini ifade eden Başkan Savaş, "14-15 aydır İstanbul Teknik Üniversite’siyle bu konu üzerinde çalışıyoruz.  Eksikler ve yanlışlar tabi ki olabilir.  Ama üretilen proje ve fikirlerde kötü niyet asla yoktur. Ulaşımdaki çözüm sıkıntılarında olduğu gibi hiçbir sistem sıkıntısız çözülmez. Trafik yoğunluğunu azaltma, toplu taşıma hizmetine kalite getirme ve vatandaşların memnuniyetinin arttırılması yönünde kararlar almalı ve Hatay halkına daha güvenli bir ulaşım sağlamalıyız." dedi.

Sistemin ön aşamasında kooperatiflere verilen araç kapasitesi konusunda bazı sorunlarla karşılaşabileceklerini aktaran Başkan Savaş,  şöyle devam etti:

"Bu konuda da kooperatif yetkililerinin anlayış göstermesini istiyoruz. Araç kapasiteniz 100 ise, 50 arabayla sisteme başlayın, ihtiyaçlar oldukça arttırın. Sizin hakkınız kaç ise sistem üzerinden o sayıya kadar araç almanıza onay vereceğiz. İhtiyacınız kadar aracı size tahsis edeceğiz ve bunun taahhüdünü de veriyoruz." ifadesinde bulundu.

Ulaşım Daire Başkanlığı tarafından organize edilen toplantıda gerekli bilgilendirmeler yapılarak “Toplu Taşımada Dönüşüm ve Elektronik Ücret Toplama Sistemi” ile ilgili son viraja girildiği duyuruldu. 07/09/2016 tarih ve 164 sayılı Hatay İl Geneli Toplu Taşıma Araçları Dönüşüm İşlemleri ile ilgili UKOME kararı alınmış ve dönüşüm süreci başlatıldığı ilan edildi.

 

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol