Antakyalı işadamı Osman Mıstıkoğlu, doğal yaşama yaptığı çalışmalarını ‘www.hataymahallihaber.com’ internet haber sitesine anlattı.
Hatay'ın Samandağ İlçesi Batıayaz mahallesinde konut yapmak için satın aldığı 35 dönüm arazide çiftlik kuran Osman Mıstıkoğlu, 37 tür evcil ve yaban hayvan bulunan özel hayvanat bahçesi oluşturdu. Bu alanın yanı sıra Harbiye Mahallesinde 600 dönümlük dağlık bölge de bulunan iki yakada yöreye uygun çeşitli ağaçlar dikerek doğal hayata da katkı sağlıyor. Maddiyatla işinin olmadığını belirten Osman Mıstıkoğlu; “Artık kendimi doğal hayatı yaşama alanına adadım” dedi.
Osman Mıstıkoğlu, ekibimize Batıayaz Mahallesinde ve Harbiye Mahallesinde oluşturduğu doğal yaşam alanı gezdirerek, geleceğe dönük hedeflerini ve çalışmalarını anlattı.
Adeta bir doğa tutkunu olan Osman Mıstıkoğlu ile uzun zaman ve emek harcayarak oluşturduğu çiftliği gezerken kendimizi farklı bir dünyanın içinde bulduk.
Yaban hayvanlarının bulunduğu doğanın nadide ceylanlarının sıçradığı çiftliği tüm Hataylıların görmesini dileriz.
Çiftlik evini gezdiğimiz zaman ise adeta bir zaman tünelinin içinde yolculuğa çıktığımızı anladık. Bu yolculuğu şimdi siz değerli okurlarımızla paylaşmak istiyoruz.
Çiftliğinde oluşturduğu “Hayvanat Bahçesi” ile ilgili olarak bilgi veren Osman Mıstıkoğlu, farklı türlerin bir arada yaşadığı çiftlikte, yaban hayatında ender olarak karşılaştığımız ceylanlarda yer alıyor.
ÇİFTLİKTE 37 EVCİL TÜR VE YABAN HAYVANLARI BULUNUYOR
Hatay'ın Samandağ İlçesi Batıayaz mahallesinde konut yapmak için satın aldığı 35 dönüm arazide çiftlik kuran Osman Mıstıkoğlu, 37 tür evcil ve yaban hayvan bulunan özel hayvanat bahçesi oluşturdu. Yaban hayatını ve doğayı çok sevdiğini söyleyen 59 yaşındaki Osman Mıstıkoğlu, tek amacının yaban hayvanlarıyla iç içe yaşamak olduğunu söyledi.
GÖLÜN KURUTULMASI YABAN HAYATINI YOK ETTİ
Babasının Amik Ovası'nda arazisi olduğunu ve kendisinin de daha önce çiftçilik yaptığını belirten Mıstıkoğlu, "Gençliğimde Amik Ovası'ndaki gölde çok sayıda yaban hayvanı vardı. Doğaya katkı vermek için av yapıyorduk ve ovada gölün kurumasıyla yaban hayvanı yok olmaya yüz tuttu. Şimdi Amik Ovası'nda nesli tükenen yaban hayvanlarını, kendi çiftliğimde üreterek, büyük bir bölümünü doğaya salıyorum" dedi.
Musa Dağı eteklerinde yer alan arazisine birkaç yaban hayvanı getirdiğini ifade eden Mıstıkoğlu, hayvanların uyum sağladığını görünce çeşidi ve sayıyı artırdığını söyledi.
ÇİFTLİKTE BİRÇOK TÜR BİRADA YAŞIYOR
Projesi hazır olan yatırım planını, hayvanlar için ertelediğini vurgulayan Mıstıkoğlu, arazisinde ala geyik, dağ ceylanı, karaca, yaban koyunu, sayısını bilmediği kadar turna, yeşil başlı yaban ördek, kuğu, tavus kuşu, tavuk, hindi bulunduğunu belirtti.
YOK OLMAYA YÜZ TUTAN TÜRLERİ ÇOĞALTIYORUM
Çiftliğinde, kanatlı ve tırnaklı hayvanlar yetiştirdiğini anlatan Mıstıkoğlu, şöyle devam etti:
“Şu anda nesli tükenmekte olan geyik, karaca ve ceylanlar var. Bunların büyük bir bölümü hamile. Yaz aylarında doğum yapıp çoğalmaktalar. Anavatanı Türkiye olan ala geyiklerden sadece Antalya bölgesinde 80-100 civarında kaldı. Hayvanat bahçelerine ala geyikler yabancı ülkelerden getiriliyor. Ben bunların neslini artırıp, hayvanat bahçelerine gönderiyorum.”
ARAZİDE KAFES YOK
Arazinin bir köşesine ev yaptığını, kalan kısımda hayvanların rahatça dolaşabileceği yaşam alanı oluşturduğunu anlatan Mıstıkoğlu, "Arazide kafes yok. Hayvanlar doğal ortamında, buradaki meyve ağaçları ve otlarla besleniyor. Tavuk ve hindiler ağaçlarda uyuyor, onlar için de bir kafes yok. İstedikleri gibi özgürce dolaşabiliyorlar. Ayrıca buraya hiçbir veteriner de giremiyor. Çünkü doğada zayıf olan hayvanın yaşama şansı yok. Yani burası tamamen onların evi. Buraya getirdiğim karacaların ürediğini dahi gördüm. Normalde hiçbir hayvanat bahçesinde bunlar şu an üremiyor. Hayvanların bu mutluluğu için projemden vazgeçtim." dedi.
KAÇAK AVCILARLA MÜCADELE EDİYORUM
Arazi şartlarına uygun olmayan hayvanları getirmediğini belirten Mıstıkoğlu, arazisindeki bazı kuşların göç mevsiminde sürüye katıldığını kaydetti. Keklik ve sülün yetiştirerek doğaya bıraktığını vurgulayan Mıstıkoğlu, nesli tehlike altındaki hayvanları korumak için kaçak avcılarla da mücadele ettiğini belirtti.
Arazisindeki hayvanlardan bazılarını uzun yıllar belediyenin isteği üzerine Antakya Belediye Parkı'nda kendisinin oluşturduğu küçük hayvanat bahçesine gönderdiğini ifade eden Mıstıkoğlu, "Bu parkta sürekli aynı hayvanlar kalmıyor. Belli dönemlerde arazideki diğer hayvanlarla onları değiştiriyoruz. Bu sayede hiçbir hayvan doğal yaşam alanından koparılmadan burada özgürce kalıyor" diye konuştu.
ÇİFTLİĞE VETERİNER VE ZİRAAT MÜHENDİSİ GELMİŞ DEĞİL
Osman Mıstıkoğlu, çiftliğine bu güne kadar veteriner hekim getirmediklerini belirterek, Burada yaşayan hayvanlar, doğayla iç içeler. Hastalık nedir bilmezler. Bahçede bulunan otlar ve böceklerle beslenen hayvanların sağlık durumları çok iyi. Burada doğal bir ortamda yaşamlarını sürdürüyorlar diye konuştu. Orman İşletme Müdürlüğü ile üremeleri için bölgeye 2 yıl önce 500 kınalı keklik bıraktıklarını belirten Mıstıkoğlu, bu kekliklerinin büyük bölümünü kendisinin ürettiğini kaydetti.
YENİ ÇİFTLİK KURDU
Harbiye Mahallesi'nde iki yakada 600 dönüm arazi satın aldı, burada da hayvanlar için yaşam alanı oluşturmayı, gölet de yaptığını anlatan Mıstıkoğlu, 10 bin badem ağacı, 7 bin fıstık çamı diktiği ve endemik bitki türlerine de yer verdi yeni alanda su kuşu ve balıklar için de alan kurdu. Çevrede kendisine ait olmayan alanda da çeşitli ağaçlar ekerek doğal yaşama zemin hazırlıyor.