Kısa adı TAMP olan Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında yapılan İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu toplantısı Hatay Valisi Erdal Ata başkanlığında gerçekleştirildi.
İl Afet Acil Durum Yönetim Merkezi Salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Vali Erdal Ata’nın yanı sıra, Garnizon Komutan Vekili Albay Orhan Akkurt, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Hasan Kaya, İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Türkay Dereli, Vali Yardımcısı Mahmut Hersanlıoğlu, İl Emniyet Müdür Vekili Soner Bal, İl Jandarma Komutan Vekili Albay Haşim Gürsel, İlçe Kaymakamları, İlçe Belediye Başkanları, Bölge ve İl Müdürleri ile 26 Hizmet Grup Müdürleri katıldı.
SİNEVİZYON GÖSTERİSİ SUNULDU
Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezinde yapılan Koordinasyon Kurulu toplantısı Deprem hakkında hazırlanan sinevizyon gösterisi ile başladı.
ÖMER AKBAŞ SUNUM YAPTI
Program AFAD İl Müdürü Ömer Akbaş'ın AFAD, Hatay AFAD, TAMP-Hatay (Hatay Afet Müdahale Planı) ve Afet Yönetim ve Karar Destek Sistemi (AYDES) ile ilgili bilgileri içeren bir dizi sunum yaptı.
Ardından planlama süreci, aşamaları, Hizmet Gruplarının sorumlulukları, ana çözüm ortağı ile destek çözüm ortağı kuruluşların görevleri, onay sonrasında yürütülecek işlemler ve yapılacak eğitim çalışmaları konusunda hazırlanan sunumu ile devam etti.
ATA: BELEDİYELERİMİZE BÜYÜK GÖREVLER DÜŞÜYOR
Hatay Valisi Erdal Ata yaptığı konuşmada, ”İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon kurulu toplantıyı gerçekleştirmek üzere bir aradayız” dedi.
Bilindiği üzere yurdumuzun büyük bir bölümü 1. derece deprem bölgesinde, Hatay ilimizde depremde birinci öncelikli yerler arasındadır.1999 yılında yaşadığımız Marmara Depremi ülkemiz için dönüm noktası olduğunu ifade eden Vali Ata, “Bizlere bu bağlamda büyük görevler düşüyor. Bu toplantının amacı özellikle depreme karşı hazırlıklı olabilme adına yapılmış olan çalışmaları gözden geçirmek, kurum ve kuruluşlara görevlerini hatırlatmak ve koordinasyonu sağlamaktır. Bu konuda belediyelerimize de büyük görevler düşmektedir. Belediyeler tarafından yapılan kentsel dönüşüm ile ilgili projelerin hızlandırılması, yeni imara açılan bölgelerin mutlaka zemin etütlerinin yapılması ve kurulacak yerleşim yerlerinin sağlam zeminlere yapılması, mevcut binaların da depreme dayanıklılık testlerinin yapılması çok önemlidir. İlimizde olabilecek bir depremde kullanılmak üzere her ilçede toplanma alanlarının yanı sıra mutlaka bir çadır kent alanı belirlenerek bu alana ait altyapı ve üst yapının her an kullanıma hazır hale getirilmesi hayati önem arz etmektedir. Uygulama noktasında birliktelik sağlamak suretiyle bundan sonraki çalışmalarımızda daha sağlıklı bir şekilde yol alacağımıza inanıyorum.” diyerek sözlerine son veridi.
HİZMET GRUPLARI VE KURUMLAR KONUYLA İLGİLİ GÖREVLERİNİ TİTİZLİKLE YERİNE GETİRMELİ
Toplantı, Vali Ata'nın, Hatay’ın deprem kuşağı üzerinde bulunduğunu, her an afete hazır olmamız gerektiğini, özellikle afet öncesi çalışmalara tüm kurum ve kuruluşlarımızın, STK ve sivil vatandaşlarımızın önem vermesi gerektiğini belirterek, TAMP-Hatay Planının devamlı güncellenmesi, tatbikatlar yapılması, hizmet gruplarının ve kurumların konuyla ilgili görevlerini titizlikle yerine getirmeleri hususundaki talimatlarının ardından günün anısına fotoğraf çekimiyle sona erdi.