Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Türkiye’nin en çok okunan gazetelerinden biri olan Posta gazetesinin yazarlarını Hatay’da ağırlayarak medeniyetler kentini keşfetti.
‘Posta İle Kentler Zirvesi’ kapsamında medeniyetler kenti Hatay’ı keşfeden Posta gazetesi yazarları, Başkan Savaş ile kenti karış karış gezerken bir yandan da UNESCO tarafından tescillenen ödüllü lezzetleri tatma imkânı buldu.
Kent gezisi başlamadan önce Posta ekibini makamında misafir eden Başkan Savaş, Hatay’ın birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olduğunu ve din, dil ve ırk demeden herkesin kardeşçe yaşadığı özel bir şehir olduğunu anlattı.
“ASİ NEHRİ’NE VERECEĞİMİZ SU, KUYUDAN ÇEKİLMİŞ GİBİ TEMİZ OLACAK”
Dünyanın 5’inci, Avrupa’nın 2’nci, Türkiye’nin ise en büyük kapasiteli Küçükdalyan-Narlıca MBR (Membran Biyoreaktör) Teknolojili Atık Su Arıtma Tesisi’ni Posta gazetesi yazarları ile inceleyen Başkan Savaş,” Şehrimizin en önemli problemlerinden biri olan Asi Nehri’ne artık temiz su verebileceğiz. Su temiz olduğu için bakteriler üreyip koku yapamayacaklar. Asi Nehri’ne vereceğimiz su, kuyudan çekilmiş gibi temiz olacak. Bu suyu ayrıca tarımda da kullanacağız. Şu anda kullandığımız tesisimiz dünyada 5’inci, Avrupa’da 2’nci ve Türkiye’nin en büyük kapasiteli tesisidir. Tesisimiz kirli suyu %99,9 şeklinde arıtıyor” açıklamalarında bulundu.
“EXPO 2021’İN HATAY’A MÜTHİŞ KATKI SAĞLAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ”
Arıtma tesisinin ardından 2021 yılında Hatay ev sahipliğinde ‘Medeniyetler Bahçesi’ temasıyla gerçekleştirilecek olan EXPO alanını ziyaret eden Başkan Savaş, ”EXPO 2021’İ Avustralya ve Çin gibi ülkeler ile yarışarak kazandık. EXPO bölgesinde tıbbı aromatik bitkilerimiz ve üretim yerleri de yer alacak. Bu dev organizasyonu gerçekleştirerek yaşanabilir bir bölge oluşturacağız. Ayrıca kültür, sanat ve eğitim alanında insanlarımıza faydalı olacak kalıcı bir yer oluşturmuş olacağız. Ve bu organizasyondan 7’den 77’ye herkes faydalanabilecek. Defne ilçesi Armutlu Mahallesi’nde kazı esnasında bulduğumuz tarihi kalıntılarımızı da bu alanda sergileyeceğiz. 2021'de de bu EXPO'yu dünyaya örnek olacak bir şekilde yapacağız. EXPO 2021’in Hatay’a müthiş bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.
“1600 ÇOCUĞUMUZ AYNI ANDA FARKLI BRANŞLARDA EĞİTİM ALIYORLAR”
Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin Hatay’a kazandırdığı ve Türkiye’nin ikinci büyük spor kompleksi olan HBB Spor Kompleksi ve Yaşam Merkezi’ni Posta ekibi ile gezen Başkan Savaş,” Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak çocuklarımızın eğitim ve spor alanında daha başarılı olabilmeleri adına destek veriyoruz. Türkiye’nin en büyük ikinci spor kompleksini 7 dönümlük bir alana kurduk. 21 tane branş aynı anda çalışabiliyor. Yüzme havuzumuzda da resmi su topu yarışmaları gerçekleştiriyor ayrıca yüzme yarışları da yapılabiliyor. 1600 çocuğumuz aynı anda satrançtan yüzmeye kadar birçok farklı branşta eğitim alıyor. Diğer ilçelerimize de aynı şekilde kompleksler yapmak istiyoruz. Hatay 9 yıldır sporda iyi bir başarı elde etti. Gerek bireysel başarılarda gerekse takım sporlarında milli takım seviyesine gelen sporcular yetiştirdik. Biz de bu tablodan gurur duyuyoruz. Amacımız çocuklarımızın zihinsel ve fiziksel performanslarını en üst seviyeye çıkarmak ayrıca ülkesine ve ailesine hayırlı evlatların yetişmesini sağlamak. Bütün hemşehrilerimiz sabah 06.30’dan gece 22.30’a kadar kompleksimizden faydalanabiliyorlar. Ayrıca kompleksimizin dışında aba güreşi mersah alanımız var. 2500 kapasiteli mersahımızda 23 Temmuz’da Türkiye Şampiyonası yaptık. 1-2 Eylül’de de Dünya Kupası Şampiyonası’nı gerçekleştireceğiz. Bu 9 yıldır yapmış olduğumuz bir faaliyet. Sadece geçen sene 39 ülke gelip burada dünya kupasında aba güreşi yaptı. Bu sene daha fazla ülkeden insanlarımızı bekliyoruz” dedi.
“ BİRBİRİNDEN LEZZETLİ 600 YEMEK ÇEŞİDİMİZ VE BİRÇOK TATLIMIZ VAR “
Başkan Savaş, tarihi Kurşunlu Han’da gastronomi etkinliğinde yazarlara tepsi kebabı yaptı. Etkinliğin ardından Başkan Savaş, zahter salatasından humusa, aşurdan içli köfteye kadar Hatay’ın birçok damat çatlatan lezzetinden oluşan sofrada misafirleriyle buluştu.
Posta Gazetesi mikrofonlarına konuşan Başkan Savaş,” Yıllardır ticaretin yapıldığı Hatay’da müthiş bir yemek kültürü mevcut. Bu yemek kültürünün yanı sıra tatlı kültürümüz de var. Birbirinden lezzetli 600 yemek çeşidi ve birçok tatlımız var. Hatay’da künefenin ayrı bir yeri vardır.“ dedi.
Hatay’a gelindiğinde aşurdan firik pilavına, oruktan ekşi aşına, kabak börenyesinden farklı birçok yemek kültürünün Hatay’da yer aldığını belirten Başkan Savaş, herkesin Hatay’ı bir kez bile olsa ziyaret etmesi ve bu lezzetlerin tadına bakılması gerektiğini vurguladı.
Tarihi Kurşunlu Han’dan sonra rotasını Arkeoloji Müzesi’ne çeviren yazarlar, adeta tarihe bir yolculuk yaptı.
Dünyanın en büyük ve en önemli mozaik müzelerinden olan Hatay Arkeoloji Müzesi hakkında bilgiler paylaşan Başkan Savaş,” Müzemiz 6 yıl önce kuruldu. Antakya, 2 yüz yıllık Roma dönemi boyunca gayrı resmi olimpiyatların merkezi olmuştur. Ovada kurulmuş ve tarım dünyaya buradan yayılmıştır. Hatay tarih boyunca hem Orta Doğu hem de Akdeniz’in ticaret merkezi olmuştur. Bu yüzden de birçok uygarlık burada ticaret yapmıştır” dedi.
Arkeoloji Müzesi’nin ardından Hatay’ın en önemli ibadet merkezlerinden biri olan ve Hristiyanların hac merkezi olarak kabul ettiği St. Pierre Kilisesi’ni yazarlar ile ziyaret eden Başkan Savaş, ceylan derisine yazılmış 600 yıllık Tevrat’ın içerisinde bulunduğu Havra’yı ve Anadolu’nun ilk camisi olma unvanına sahip olan Habib-i Neccar Camii’ni ziyaret etti.
Başkan Savaş, Hatay’ın tarihine yolculuk yapan ve birçok dine ev sahipliği yapan hoşgörü ve medeniyetler kentini gezmek için bir araya gelen Posta ekibine teşekkür etti.