Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Amanos Tüneli ne zaman delinecek

Yayınlanma Tarihi : 14.10.2016 00:00 Bu haber 822 defa okundu

Gümrük Müşaviri-Araştırmacı-Yazar Mehmet Çardak, haftalık yazısında, Hatay’da yaşama geçirilmesi düşünülen ‘Amanos Tüneli’ projesine ne zaman başlanacağını sordu.

Paylaş Paylaş Paylaş
Amanos Tüneli ne zaman delinecek

Çardak, yaptığı açıklamada, “AK Parti’nin 5. Olağan Kongresi’ne katılmak üzere 28 Aralık 2014 Pazar günü Hatay’a gelen dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, 2010 yılında Hatay merkezli Türkiye, Ürdün, Suriye, Lübnan arasında dörtlü serbest vize ve serbest ticaret uygulama bölgesi kurma kararı aldıklarını, ancak Suriye’de yaşanan iç savaştan dolayı projenin geciktiğini söylediğini” anımsattı.

Davutoğlu’nun, “Ama bu proje masadan kalkmadı. Yeni bir demokratik Suriye doğduğunda, barış hâkim olduğunda; Ürdün’le, Lübnan’la, Irak’la bu sağlandığında Hatay önümüzdeki dönemde yükselen bir havza, yükselen bir vilayet olacak” dediğine dikkati çeken Çardak, şöyle devam etti:

“Yapılması planlanan Amanos Tüneli’nin Gaziantep’i İskenderun Limanı’na bağlayacağını belirten Davutoğlu, tünelin stratejik bir öneme sahip olduğunu ve bu nedenle de en kısa zamanda hayata geçirmek için çalıştıklarını söylemişti.

Hatay’a 2. Organize Sanayi Bölgesi’nin daha kurulacağını kaydeden Davutoğlu, konuşmasında Suriye’de devam eden iç savaşa da değinmişti. Davutoğlu, önümüzdeki dönemde de Hatay’ın bütün ilçeleriyle birlikte barışın, kardeşliğin, karşılıklı sevgi ve hoşgörünün, bütün dünyaya örnek teşkil etme özelliğini koruyarak geliştireceğine inandığını da vurgulamıştı.

Güya, Hatay bütün çevre havzalarıyla birlikte birleşerek, GAP’la, İç Anadolu’yla, Akdeniz’le bütünleşerek bütün bu havzaların en önemli çekim alanlarından biri olacaktı. Suriye’ye barış geldiğinde, Lübnan’da, Irak’ta, Ürdün’de, bütün bu havzada barış hâkim olduğunda, bütün bu barış havzasının çekim alanı da Hatay olacaktı.

2010 yılında;  Türkiye,  Ürdün, Suriye ve Lübnan arasında dörtlü serbest vize, serbest ticaret uygulama bölgesi kurma kararı alındığında hedef;  bu dört ülkenin oluşturduğu havzanın çıkış limanının İskenderun, kültürel buluşma merkezinin de Hatay olmasıydı! Ama maalesef 2010 yılından buyana Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler, Türkiye’ye dönük büyük bir mülteci akını başlamasının ardından yaşanan acı tecrübeler, bu projeyi geciktirmişti ama masadan kaldırmamıştı.  

İnşallah gün gelecek Suriye’de bütün kardeş halklar, topluluklar, Sünni, Alevi, Hıristiyan, Arap, Kürt, Türkmen bütün Suriyelilerin şekillendirdiği yeni bir demokratik Suriye doğduğunda, barış hâkim olduğunda Ürdün’le, Lübnan’la, Irak’la bölgesel işbirliği sağlandığında İskenderun limanı ve Hatay bir bütün olarak, bütün Hatay’ın güzel ilçeleri, hep beraber Antakya merkezli olarak da yükselen bir havza, bir vilayet olacaktır.

Bu sebeple de;  Hatay’daki bu kardeşlik ortamının, bu güzel saygı ve hoşgörü ortamının tarihten aldığı güzel bir miras olarak ebediyete kadar taşınması elzemdir. Hatay; hem ülkemizin, hem bütün Ortadoğu ve Akdeniz Bölgesi’nin, hem de dünyanın barış ve hoşgörü başşehri olma özelliğini korumalıdır.

HASSA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

Avrupa ve Ortadoğu’nun geçiş notasındaki Hatay; verimli toprakları, limanları, gümrük kapıları ve konumu itibariyle stratejik ve lojistik öneme haizdir. Türkiye’ye tarımı, ticareti, sanayiyi öğreten Hatay; ihracat sıralamasında ürettiği katma değer, kişi başı gelir miktarı, sanayi kapasitesi, nüfusu gibi verilere oranla üretimde, istihdamda, ihracatta ve turizm gelinlerinde hak ettiği yerden daha alt sıralardadır.

Hatay, sınır bölgesinde yaşanan tüm olumsuzlukların yanı sıra, son yılda Rusya ile yaşanan olumsuz ilişkilere rağmen ekonomideki önemini korumaktadır. Ancak Hatay, Türkiye’nin 4. büyük limanı olan İskenderun Limanı’na ve Ortadoğu’ya açılan Cilvegözü ile Yayladağı gümrük kapılarına sahip olmasına rağmen, maalesef bu avantajlı konumundan yeteri kadar yararlanamamaktadır.

Hiç şüphesizdir ki, Amanos Tüneli Projesi ile İskenderun Limanı’nın geliştirilmesi ve Hassa Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulması bir araya getirildiğinde, Hatay bu anlamda büyük bir ekonomik hamlenin öncüsü olacaktır. Amanos Tüneli Projesi ile birlikte bölge ekonomisinde büyük bir hareketlilik başlayacaktır. Amanos Tüneli,  Türkiye için herhangi bir proje değil, stratejik bir projedir.

Türkiye’nin 2023’te 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin gerçekleştirilmesinde ve dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisinden biri olma hedefinde, ihracat desteğinin ve artışının önemi apaçık ortadadır. Hatay ihracat ve turizm gelirlerini artırmak, işsizliği azaltmak için yeni yatırımlar yapmak ve istihdam yaratmak zorundadır.

Dolayısıyla da Amanos Tüneli’nin projelendirilme aşamasına gelmesi ve Hatay İşadamları ve Bürokratları Derneği (HATİAB) tarafından Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) Doğrudan Faaliyet Destek Programı'na sunulan " Hassa OSB Sektörel Analiz Çalışması " bölgemizin kalkınması için büyük önem taşımaktadır. HASSA bölgesinde yapılacak 25 adet Organize Sanayi Bölgesi (OSB)'nin ulusal ve uluslararası tanıtımının alt yapısını oluşturacak sektörleri belirleme analiz çalışması projesi iş birliği protokol sözleşmesinin imzaları DOĞAKA Genel sekreteri Onur Yıldız ve Genel Merkezi İstanbul da bulunan Hatay İşadamları ve Bürokratları Derneği (HATİAB) Başkan'ı İbrahim Güder tarafından imzalanmıştır.

HATİAB Derneği, kuruluş misyonu ve amaçları çerçevesinde hem Hatay’ın hem de ülkemizin ekonomik ve sosyal gelişimine katkıda bulunmaya gayret göstermekte ve 'Hatay Kalkınma Şurası’ projesini gerçekleştirmeyi hedeflemektedir. Amanos Tüneli ve Hassa OSB Projeleri, Hatay’a sağlayacağı katkının en üst seviyeye çıkarılmasına yönelik stratejilerin ve yol haritalarının geliştirilmesine ve uygulanmasına vesile olacaktır.

HATİAB, “Hassa OSB Sektörel Analiz Çalışması " projesi ile ''Hatay Kalkınma Şurası Türkiye’nin 2023 Vizyonu”nda ortaya konulan 500 milyar dolarlık ihracat hedefine Hatay’ın sağlayacağı miktarın minimum 25 milyar dolar olabileceğine inanmaktadır.

Sonuç olarak, lafı daha da uzatmaya hiç gerek yok! Komşu ülkelerdeki iç savaşlar eninde sonunda barışla sonuçlanacaktır. O yüzden; Türkiye, hedeflerinden asla vazgeçmemelidir. Amanos Tüneli ve Hassa OSB projeleri; Hatay’ın ekonomi ve ticaretinin gelişmesi ve geleceğimiz için umut vericidir. Durmak yok, yola devam: Biran önce Türkiye’de birlik, Ortadoğu’da kardeşlik sağlanmalıdır. Amanoslar delinmeli, Hassa OSB kurulmalıdır.”

 

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol