Hatay Mahalli Haber
MENÜ

17 ağustosu unutmadık, unutturmayacağız

Yayınlanma Tarihi : 16.08.2016 00:00 Bu haber 658 defa okundu

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Hatay Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Selim Harbiyeli, 17 Ağustos 1999 depremiyle ilgili bir basın açıklaması yayınladı.

Paylaş Paylaş Paylaş
17 ağustosu unutmadık, unutturmayacağız

Harbiyeli açıklamasında şunları söyledi, “17 Ağustos 1999 tarihinde, son yüzyılın en büyük felaketlerinden birini yaşadık. Doğu Marmara’da büyüklüğü 7.4 olan ve yaklaşık olarak 45-50 saniye devam eden bir deprem oldu.

Merkez üssü gölcük olan bu deprem büyük bir afet ortaya çıkardı. En doğusundan en batısına, en kuzeyinden en güneyine kadar ülkemizde yaşayan uzak veya yakın her aileyi bir ölçüde etkiledi, herkesi ayağa kaldırdı. Depremin yol açtığı yıkımlar Kocaeli, Yalova, Bolu, Düzce illeri başta olmak üzere İstanbul, Bursa, Tekirdağ, Eskişehir, Zonguldak illerinde de çok büyük ölçüde can kaybına ve yapı hasarlarına neden oldu.  Ayrıca, yapılarda meydana gelen yangın ve kimyasal madde sızıntıları nedeniyle insanlar zehirlendi, bir çevre felaketi ortaya çıktı.

Daha önce de ülkemiz büyük depremlere tanık olmasına rağmen 1999 depremleri, ülke için önemli bir dönüm noktası olarak düşünüldü.17 Ağustos 1999 Gölcük Merkezli deprem bir milat olarak kabul edildi.”

DEPREM ÜLKEMİZDE ÖNEMLİ KAYIBA YOL AÇIYOR

Deprem bir doğa olayıdır diyen Harbiyeli açıklamalarına şöyle devam etti, “Bir doğa olayının afete dönüşmesi insan kaynaklı eksiklikler ve hatalar zincirinin bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Ülkemizde 6 ve üzeri büyüklükteki her deprem önemli ölçüde can ve mal kayıplarına neden oluyor.

17 Ağustos 1999 Depreminden sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi İTÜ, ODTÜ, YTÜ ve BOĞAZİÇİ Üniversitesine, “İstanbul Deprem Master Planı” adı altında oldukça kapsamlı bir çalışma yaptırmıştır. 2004 yılında Bayındırlık ve İskan Bakanlığı,“1.Deprem Şurası” adı altında ülkemizin bilim ve bilgi insanlarını bir araya getirerek önemli bir çalışma yaptırmıştır. Yine Bayındırlık ve İskân Bakanlığı 2009 yılında çok sayıda bilim insanı ve uzmanın katıldığı “Kentleşme Şurası” nı toplamış, çok değerli raporların ortaya çıkmasını sağlamıştır.”

LÜTFÜ SAVAŞ VE EKİBİNE TEŞEKKÜR EDERİZ

Harbiyeli açıklamalarını şöyle tamamladı, “Tüm bu süreçler yaşanırken. Güvenli ve sağlıklı kentleşmenin olmazsa olmazı diye düşündüğümüz 6306 sayılı halk arasında kentsel dönüşüm olarak bilinen afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi kanunu çıkarılmıştır.

Kentsel dönüşümün sosyal boyutu, kentsel boyutu, finansal boyutu, yasal boyutu, yıkım ve geri dönüşüm boyutu son derece önemli konulardır. İnşaat Mühendisleri Odası Hatay Şubesi olarak ta 17 Ağustos Depremini ve Depremleri unutturmamak üzere Hatay Büyükşehir Belediyesi ile birlikte nerede ise İlimizin tamamında, panolara gündeme ilişkin afişler astırılmıştır. İMO Hatay Şubesi yönetim kurulu olarak konuya göstermiş oldukları duyarlılıktan ve desteklerinden dolayı Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’a ve çalışma ekibine sonsuz teşekkürler.”

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol