Sütten tereyağı ve ayran yapımında kullanılan ahşap yayıklar, elektriklilerinin yaygınlaşmasıyla adeta teknolojiye yenik düştüğü bir dönemde Dörtyollu marangoz ustası bu geleneği yeniden canlandırdı.
Dörtyol’un Yeşilköy Mahallesinde küçük atölyesinde ahşaptan çeşitli aksesuarlar yaparak geçimini sağlayan marangoz ustası Musa Özel internette izlediği bir videodan ilham alarak elektriklilerinin çıkmasıyla adeta yok olmaya yüz tutan ahşap yayıklar yapmaya karar verdi.
Musa Özel’in, küçük atölyesinde son birkaç yıldır birbirinden farklı ebatlarda, gerek tere yağ çıkarma, ayran yapma, gerekse süs aksesuar amaçlı ürettiği ahşap yayıkları önce yörede, daha sonra da yurt genelinde ilgi gördü.
Türkiye'nin değişik yerlerindeki müşterisine ahşap yayıklar gönderen marangoz ustası Musa Özel, teknolojiyle birlikte, insanların elektriklisine ilgi artmasıyla, ahşap yayıklara ilgisizlik mesleği de bitme noktasına getirdiğini söyledi.
Yaklaşık 10 yıldır bu mesleğe merak sardığını, atölyesinde ahşaptan çiçeklik ve süs eşyaları aksesuarlar üreten Musa Özel “Geçmişte ağaç yayıklar yaygın kullanılırdı, bunu yapmak da bir zanaattı. Çok sayıda kişi bu işle uğraşırdı, hayvancılığın gerilemesi ve ağaç yayıklara ilginin azalmasıyla, mesleğin de sonunu getirdi. Elektrikli yayıkların yaygınlaşmasıyla ağaç yayıklara talep tamamen bitti gibi, hatta bunu yapanlar da kalmadı” diye konuştu.
Yayık üretimine de internette izlediği bir videodan ilham alarak başladığını belirten Özel, “Şimdi ürettiklerimiz birbirinden farklı ahşap yayıklar gerek tereyağı çıkartmak, gerekse ayran yapmak isteyenler tarafından hayli ilgi görüyor. Bunu ayrıca nostalji olarak kullananların yanı sıra vernikleyip, mekanlarda, evlerde süs eşyası aksesuar olarak kullanılıyor. Boyama yapılarak değişik bir ortam oluşturuluyor. Zaman zaman bizden de Türkiye’nin değişik bölgelerine istek oluyor, gelen siparişleri gönderiyoruz” şeklinde konuştu.