Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Yüksek maliyet rekabet şansını azaltır

Yayınlanma Tarihi : 29.08.2016 00:00 Bu haber 731 defa okundu

Dörtyol Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Hacı İbrahim Seçer, narenciye ilgili yaşanan sorunları, atılması gereken adımları ve yapılan çalışmaları değerlendirdiği açıklamada  “Yüksek Maliyet Rekabet Şansımızı Azaltıyor. Ürün fiyatlarının yerinde saymasına rağmen girdi maliyetlerinin sürekli artması, tarım üreticilerinin en büyük sorunudur” diyerek önemli tespitlerde bulundu.

Paylaş Paylaş Paylaş
Yüksek maliyet rekabet şansını azaltır

Dörtyol Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Hacı İbrahim Seçer, Turunçgil Ürünlerinin fiyatlarının yerinde saymasına rağmen girdi maliyetlerinin sürekli artması çiftçinin en büyük sorunudur, gübre, mazot, elektrik ve sulama maliyetlerinin sürekli artmasına rağmen son  10 yıldır ürün fiyatlarının aynı kalmasının, Turunçgil üreticilerinin en büyük sorunudur. Turunçgil ihracatındaki gelişmeleri  sağlamak için, Turunçgil üreticilerinin üretim ve pazarlamada yaşadıkları sorunların ve  konuların Rantabıl bir şekilde çözümü için, Turunçgil üretiminde entegre mücadele yöntemleri üzerinde etkin projeler yapılarak çalışmalar yapmaktadır” dedi.

DÖRTYOL NARENCİYESİ TANITILMALI

Dış piyasaya yönelik ürünlerin tespiti ve ihtiyacın belirlenememesinin plansız ekimlere yol açtığına dikkat çeken Seçer, birçok ülkede ruhsatlı olan ilaçların Türkiye’de kullanımına izin verilmemesinin üreticilerin rekabetçi yönünü zayıflattığını anlattı. İhracatın daralmasıyla turunçgil üreticisinin tahsilat ve ödeme dengesinin sarsıldığını ve finansal sıkıntıya girdiği gözlenmektedir. Bölge olarak ilimizi ve ilimizdeki turunçgil üretimini tanıtamamış olmamız da büyük bir sorundur. Rakip ülkelerde üretim ve girdi maliyetlerinin düşük olması da üretimde rekabet şansımızı çok azaltıyor” ifadelerine değindi.

ÇALIŞMALAR UMUT VERİCİ

Seçer açıklamalarını şu ifadelerle sonlandırdı, “Suriye sınırında Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından Rusya Türkiye ilişkileri gerilemeye başlamıştı. Bu hadiseden dolayı karşılıklı kazanımların kaybedilmemesi hususunda da çalışmalar yapılarak özellikle yaş meyve sebze üreticilerimizin ürünlerinin pazarının yüzde ellisi Rusya'ya olduğu için bütün sektör ve bölgemizdeki narenciye Üreticilerimiz  son sekiz aydan bu yana sıkıntılı bir süreç içerisindeydiler.

Rusya'nın ve Türkiye'nin Ekonomik ve siyasi ilişkileri hususunda, heyecanlar ve hissiyatlar bir yana bırakılarak aklın galip gelmesi sağlanmıştır. Türkiye ve Rusya arasındaki  ekonomik siyasi ilişkilerin pozitif  yönde gelişmesini sağlayan, özveri göstererek çalışan, narenciye ihracatımızın yükselmesi için çalışma yapan başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip  Erdoğan'a Başbakan Binali Yıldırım'a, Tarım Bakanı Faruk Çelik ve bürokratlara, İhracatı geliştirmek için çalışma yapan emek veren herkese; Dörtyol turunçgil üreticileri birliği olarak teşekkür ediyoruz.

Turunçgil hasatlarımızın da ülkemize, milletimize ve Üreticilerimize hayırlı olmasını diliyoruz.”

 

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol