Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Yerli Milli Cumhur Başkanlık sistemi

Yayınlanma Tarihi : 12.05.2016 00:00 Bu haber 871 defa okundu

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç, Amerikalıların başkanlık, Fransızların yarı başkanlık sistem dediğine, Türkiye’de Cumhur Başkanlık sistemi diyeceklerini, bu sistemin de yerli ve milli olacağını söyledi.

Paylaş Paylaş Paylaş
Yerli Milli Cumhur Başkanlık sistemi

Malkoç, İskenderun Belediyesinin İSTE Mustafa Yazıcı Konservatuarı salonunda düzenlediği ‘Yeni Anayasa ve 2023 Vizyonu’ konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Konferansa İskenderun Kaymakamı Hasan Özyiğit, Arsuz Kaymakamı Fatih Baysal, İskenderun Belediye Başkanın Seyfi Dingil, Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi, Hassa Belediye Başkanı Abdurrahman Demirel, Belen Belediye Başkanı Adnan Vurucu, Kırıkhan Belediye Başkanı Ayhan Yavuz, AK Parti İl Başkanı Ahmet Atıç, AK Parti İskenderun İlçe Başkanı Ayhan Bodur, OSB Başkanı Fatih Tosyalı, İTSO Başkanvekili Muhsin Yeter, muhtarlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, belediye meclis üyeleri ile çok sayıda davetli katıldı.

%90 82 ANAYASASI DEĞİŞTİRELİM DİYOR

Yapılan tüm kamuoyu araştırmalarının Türkiye’nin 1982 anayasasından kurtulması, anayasanın değişmesi gerektiği ve yeni anayasa yazılması konusunda toplumun %90’ının ittifakı bulunduğunu vurgulayan Şeref Malkoç, “%90’ı diyor ki, bunu değiştirelim. Problem nereden çıkıyor? Evet yeni anayasa yapalım, nasıl hükümet sistemi olsun? Parlamenter sistemi mi olsun, şimdi başkanlık deniyor da; ben ona başkanlık demiyorum, ‘Cumhurbaşkanlık sistemi’ diyorum. Bizde Cumhurbaşkanlığı denmiş, Reisi Cumhurluk denmiş. Millet biraz da başkanlık deyiminden hoşlanmıyor anladığım kadarıyla, onun için başkanlık sistemi yerine Cumhur Başkanlık sistemi diyorum, inşallah öyle diyeceğiz buna” dedi.

SİSTEM YERLİ VE MİLLİ OLACAK

Türkiye’nin her yıl sadece üniversite mezunlarına iş bulabilmesi için, üretimin artması gerektiğine vurgu yapan Malkoç “Üretimin artması için de şu anayasanın mutlaka yenilenmesi gerekiyor. Türkiye’nin kanatlanması gerekiyor, bilim ve teknolojide mesafe alması gerekiyor. Türkiye bugün eğer arzu ettiği yerde değilse, bunun temel sebebi siyasi istikrarsızlıktır, Türkiye’nin temel problemi bu, bundan kurtulmamız gerekiyor. Bunun için hükümet sistemini yenileyeceğiz. Yaygın, geçerli olan en çok kullanılan parlamenter sistem var, bugün Türkiye’de bu anayasada işleyen sistem gibi. Bunun yanında Amerikalılar başkanlık sistemi diyorlar. Fransızlar yarı başkanlık sistemi diyorlar, biz Cumhur Başkanlık sistemi diyeceğiz, bu sistem de yerli olacak milli olacak” diye konuştu. 

FRANSA BUNALIMDAN ÇIKIŞI YARI BAŞKANLIKTA BULDU

Amerika’daki başkanlık sisteminin o ülkenin topraklarında doğduğunu aktaran Malkoç “Peki Fransa’daki yarı başkanlık; oturdu filozoflar, anayasa yazıcıları, biz bir sistem kuralım adına yarı başkanlık mı koyalım dediler, hayır, yok böyle bir şey! Fransa ikinci dünya savaşından sonra bunalıma düştü, çıkmaza girdi, çözüm bulamıyor. Parlamenter sistem çırpınıyor olmuyor. Belli ki yeni bir anayasa yapacağız. Meclisten bugünkü gibi çıkmıyor bu anayasa, Fransızların başında o zaman General Charles de Gaulle var, tuttu kendisi bir anayasa yazdı, direkt referanduma getirdi onu, Fransa bunalımdan çıkışı yarı başkanlıkta buldu. Şimdi yerli milli anayasa derken biz, bizim yaşadığımız sıkıntıları Amerika yaşamamış, Almanlar, Fransızlar yaşamamış, biz kendimiz yaşadık. İşte kendimizin yaşadığı bu sıkıntıları çözüm bulurken, işte bu çözümden yerli ve milli anayasaya bulacağız. Başkanlık sistemi deyince, Amerika modeli mi olacak, Meksika modeli mi olacak? Biz sistemimizi kurarken, dünyada insanlığın bütün tecrübelerinden elbette faydalanacağız. Bu alandaki uluslararası hukuk metinlerinden, normlarından elbette faydalanacağız. Ne Amerikan, ne Meksika modeli!” şeklinde konuştu.  

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol