Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Yasal Boşluklar Hakları Kısıtlıyor

Yayınlanma Tarihi : 06.03.2024 10:34 Bu haber 192 defa okundu

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Hatay’da gerçekleştirilen yıkımlardaki olası hak kayıplarına ilişkin, yazılı bir basın açıklamasında bulundu.

Paylaş Paylaş Paylaş
Yasal Boşluklar Hakları Kısıtlıyor

Hatay’daki inşaat çalışmalarının gereken şeffaflıktan uzak biçimde sürdürüldüğüne dikkat çeken Yıldırım Kara, “Yurttaşlarımızın mağduriyetini suiistimal etmek isteyen bir yönetimle karşı karşıyayız. Biz, rezerv alanların, mülkiyet haklarını gasp etmek ve yurttaşları kentin çeperlerine sürmek için bir bahane olabileceğinden kuşku duyuyorduk. Bu kuşkularımızı da paylaşmıştık. Antakya’dan gelen şikayetler, ne yazık ki pek de haksız olmadığımızı gösterdi. Antakya’da, Cumhuriyet Caddesi üzerinde yer alan; 2 blok ve 18 daireden oluşan bir apartman, depremden sonra, az hasarlı olarak kaydedildi. Ancak resmi bir duyuru yapılmaksızın, bina hakkında yıkım işlemi gerçekleştirildi. Bu, sadece Hatay’da değil, ülkemizde sürekli karşımıza çıkan bir hukuk sorununun görünen yüzüdür. Yasalardaki boşluklar, yurttaşlarımızın haklarını kısıtlayıcı biçimde yorumlanmakta ve kullanılmaktadır” dedi.

YURTTAŞLARIN MADDİ ZARARA UĞRATILMASI KABUL EDİLEMEZ

Antakya’daki yıkımı örnek gösteren Yıldırım Kara, “Burada, özellikle 6306 sayılı Afet Kanunu'nun kötüye kullanıldığını görüyoruz.Tam adıyla Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun kapsamında rezerv alan içerisinde kalan yapılar için öncelikle SPK tarafından lisans verilmiş firmalarca gayrimenkul değerlemesine ilişkin raporların alınması gerekiyor. Böylece yapının değeri tespit ediliyor ve rezerve alanda yapılacak yeni yapıdan bu bedelin mahsup işlemi gerçekleştiriliyor. Ancak bir yapı, riskli yapı haline gelirse Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yıkım gerçekleştirilebilir. Dolayısıyla kat irtifakı sonlanır, değer tespit edilemeden yapı rezerv alana dahil edilmiş olur. Yani 6306 sayılı kanunun altıncı maddesi birinci fıkrası gereğince üzerindeki bina yıkılarak arsa haline gelen taşınmazlarda, daha önce kurulmuş olan kat irtifak veya kat mülkiyeti, bakanlığın talebi üzerine tapu müdürlüğüne re’sen terkin edilebilir. Böylece yıkım işlemine tabi tutulan binalarda kat irtifakı kaldırılarak yurttaşların taşınmazlarının arsa payına dönüştürülmesi işlemi gerçekleştirilebilir. Oysa yine aynı kanunun beşinci maddesinde riskli yapıların tespit ve yıkımı sürecinin malikler ile anlaşarak yapılmasının esas olduğu ifade edilmiştir. Ancak az hasarlı olduğu kayda geçmiş olan bu binadan kolluk marifetiyle devamlı olarak karot örnekleri alınmış, böylece binanın statüsünün riskli olarak değiştirilmesi için tüm imkanlar zorlanmıştır. Nitekim idarenin talebi üzerine bu şekilde tespit yapılacağı 9 Kasım 2023 tarih ve 7471 sayılı düzenlemeyle kendisine verilmiş bir yetkidir. Ancak kolluk ile sürekli karot almak, internet üzerinden yapılan tebligatların yurttaşlara ulaşmaması kat irtifaklarının re’sen kaldırılması, arsa payı sahibine dönüştürülmesi ve mahsuplaşma sırasında ödenecek tutarların azaltılması mülkiyet hakkının zarar görmesine neden olacak hususlardır. Kaldı ki sorunun muhatabı olan yurttaşların, baro temsilcileri kanalıyla sulh hukuk mahkemelerine, binanın rezerv alanlarda kaldığı ve yıkılması ihtimaline karşı değer tespiti yapılması talepleri vardır. Bu ve benzeri durumda olan yapı sahiplerinin, yıkım ihtimaliyle karşı karşıya kaldığı ve mağduriyet yaşayacakları da bir gerçekliktir. Rezerv alan yasasının mülkiyet haklarına dokunmak anlamına gelmeyeceğini iddia eden iktidar, bir kez daha kendisiyle çelişkiye düşmüştür. Bir binayı zorla riskli yapı ilan etmek ve bu yolla yurttaşları maddi olarak zarara uğratmak, hiçbir şekilde kabul edilemez” diye konuştu.

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol