Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Gürüz, 2022 yılında Türkiye'nin yaş meyve sebze ihracatının 2,95 milyar dolara ulaştığını, bu dönemde Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak 1,37 milyar dolarlık ihracata imza attıklarını açıkladı. Başkan Ferhat Gürüz, “2022’de bir önceki yıla göre yüzde 10 artış sağlayan Birliğimiz, Türkiye geneli yaş meyve sebze ihracatının yüzde 46’sını gerçekleştirdi.” dedi.
Türk yaş meyve sebze sektörünün geçen yıl 4 milyon 969 bin ton ürünü uluslararası pazarlarda değerlendirdiğini kaydeden Başkan Ferhat Gürüz, “Dünya ticareti için çok zor geçen 2022’de üretim gücünü ve coğrafi konum avantajını korumayı başaran sektörümüz, aralık ayını 416 milyon dolarlık ihracatla geçti ve yıllık ihracatımız 2 milyar 951 milyon dolar değere ulaştı. Bereketli topraklara ve zengin tarımsal ürün çeşitliliğine sahip Çukurova illerimiz bu yıl da yaş meyve ve sebze ihracatının lokomotifi oldu. En fazla yaş meyve sebze ihraç eden illerimizin başında 703,9 milyon dolar değer ile Mersin yer aldı. Hatay, 480,2 milyon dolar değer ile üçüncü ve Adana 150,9 milyon dolar değer ile altıncı sırada geldi. Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatında en önemli ürün grubunu oluşturan narenciyede de toplam 904 milyon dolarlık dış satımın yüzde 74’ünü AKİB olarak biz gerçekleştirdik.” diye konuştu.
SEKTÖRÜN EN ÖNEMLİ KAZANIMI TARIM MÜŞAVİRLİĞİ MODELİ OLDUKüresel arenada rekabet üstünlüğü elde etmenin yolunun güvenli, kaliteli, sürdürülebilir, çevre dostu ve yenilikçi ürünlerden geçtiğini, tüketici alışkanlıklarındaki değişimi ön planda tutarak tarladan sofraya gelinceye kadar yetiştirilen meyve ve sebzenin, diğer tarımsal ürünlerin izlenebilirliğinin ve tüm sürecin şeffaf bir şekilde ortaya konulmasının zorunlu hale geldiğini vurgulayan Başkan Gürüz, geride kalan yılda sektörün en önemli kazanımının tarım müşavirliği modelinin kabulü olduğunu söyledi.
Başkan Gürüz, “Pestisit kalıntısı, yasaklı ve ruhsatsız zirai ilaç kullanımı ile mücadele için önerdiğimiz yetkilendirilmiş ve sorumlu denetçiler projemizin Tarım ve Orman Bakanlığınca tarım müşavirliği modeli ile yeni yılda hayata geçirecek olması kalıntı sorununu ortadan kaldıracak, ihracat pazarlarında rekabetçiliğimizi önemli ölçüde güçlendirecektir.” İfadelerini kullandı.
ENÇOK MANDALİNA İHRAÇ ETTİK, EN FAZLA İHRACATI RUSYA’YA GERÇEKLEŞTİRDİK
Türk yaş meyve sebze sektörünün 2022 yılındaki ihracat performansını ürün gruplarına ve ülkelere göre değerlendiren Başkan Ferhat Gürüz, şunları söyledi: “Geride bıraktığımız yılda en çok ihraç ettiğimiz ürün listesinde 463,5 milyon dolar değer ile mandalina birinci, 377,4 milyon dolar değer ile domates ikinci, 272,6 milyon dolar değer ile limon üçüncü sırada yer aldı. Söz konusu dönemde ihracat hacminde en yüksek artışları karpuz, kayısı ve şeftalide yakaladık. 2022 yılında sektörümüzün en fazla yaş meyve sebze ihraç ettiği ülkelere baktığımızda ilk sırada yüzde 10 artış ve 1,1 milyar dolar değer ile Rusya yer aldı. Bu ülkeyi 243,6 milyon dolar değer ile Almanya ikinci, 201 milyon dolar değer ile Ukrayna üçüncü sıradan takip etti. Bu dönemde ihracat hacminde en güçlü artışları sağladığımız ülkeler Suudi Arabistan, İsrail ve Polonya oldu.”